ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

30 Ιούλιος, 2012

Βιομηχανικό συγκρότημα Γεωργιάδη

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΥΠ.ΠΟΤ., με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως μνημείο, το συγκρότημα των βιομηχανικών κτιρίων Γεωργιάδη.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΥΠ.ΠΟΤ., με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως μνημείο, το συγκρότημα των βιομηχανικών κτιρίων Γεωργιάδη, τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους και στην συνέχεια διατυπώνεται η άποψη του Συλλόγου ως εξής,

Το βιομηχανικό συγκρότημα Γεωργιάδη, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, παραγωγικής δραστηριότητας, των αρχών του 20ου αιώνα καθώς επίσης και δείγμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και ιστορικής σημασίας για την Χαλκίδα.

 

Φωτογραφίες: eviaportal.gr

 

 

 

 

Μαζί με το κτίριο Κιαπεκου, το οποίο κατεδαφίστηκε για να γίνει ο σημερινός σταθμός των λεωφορείων, ήταν από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής προϊόντων πυρηνελαίου στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου βιομηχανικών κτιρίων της περιόδου αυτής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον Ελλαδικό χώρο και πρέπει να διαφυλάσσεται, να προστατεύεται και να αναδεικνύεται.


Το συγκρότημα Γεωργιάδη, έχει επιφάνεια, 4.600 τ.μ., σε περιτοιχισμένο οικόπεδο 16 στρεμμάτων, του οποίου η λειτουργία σταμάτησε το 1962. Σήμερα το κτιριακό αυτό συγκρότημα είναι εγκαταλειμμένο και δεν διαθέτει στέγες μετά την πυρκαγιά που το έπληξε το 1993. Παρόλα αυτά παραμένει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής. Έχει διάταξη πτερύγων με κεντρικό υπαίθριο χώρο και απλώνεται αμφιθεατρικά με θέα προς τον Ν. Ευβοϊκό. Το συγκρότημα παρουσιάζει αξιοσημείωτο ομοπλαστικό ενδιαφέρον και τα κτίρια μαζί με τον υπαίθριο χώρο που τα περιβάλλει αποτελούν μια αυτοτελή κτιριακή σύνθεση με ιδιαίτερα ευαίσθητη ισορροπία.

Παραδείγματα περιοχών, στην Ελλάδα που έχουν αναδείξει την βιομηχανική κληρονομιά και τον πλούτο αυτόν με νέες χρήσεις, είναι πολλά όπως, ο Βόλος, το Λαύριο, η Μυτιλήνη.

Για τους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι το συγκρότημα έχει όλες τις προϋποθέσεις για διατήρηση και θα πρέπει να προστατευτεί ανάλογα από την πολιτεία.

Διαβάστε ακόμα:

1. Το αφιέρωμα που είχε κάνει το eviaportal.gr για το συγκρότημα πρώην Γεωργιάδη, το 2009, σχετικά με την ιστορία του και την εξέλιξή του στο χρόνο, αλλά και τη μέχρι σήμερα μη αξιοποίησή του.

2. Πόρισμα του ΤΕΕ (1999) για συγκρότημα των βιομηχανικών κτιρίων Γεωργιάδη

3. Ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα (egnomi.gr)

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital