ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Η πλωτή πλατεία της Γένοβα

20 Αύγουστος, 2005

Η πλωτή πλατεία της Γένοβα

Το όνομα του Ολλανδού αρχιτέκτονα Μπεν Βαν Μπέρκελ συνδέθηκε τα τελευταία χρόνια με το φιλόφοξο σχέδιο της δημιουργίας μιας τρισδιάστατης πλωτής πλατείας στη Μεσόγειο. Πρόκειται για τον περίφημο επανασχεδιασμό της προβλήτας του ιστορικού λιμένα της ιταλικής πόλης Γένοβα, τον οποίο ανέλαβε ο Μπέρκελ ύστερα από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με τίτλο «Γέφυρα Παρόντι και η πόλη της Γένοβα».

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Μπεν Βαν Μπέρκελ στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογο ήταν και το θέμα της διάλεξης («Κτίζοντας στην Ακτή») που έδωσε ο Ολλανδός αρχιτέκτονας το Σάββατο στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψή του στη χώρα μας συνδέθηκε και με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Να πώς θα κάνει το λιμάνι της Γένοβα ο Μπεν Βαν Μπέρκελ

Ο Μπέρκελ αναμορφώνει τη γέφυρα (πόντε) Παρόντι και τη λεκάνη του λιμένα της Γένοβα, με σχέδια που προβλέπουν μια γυάλινη πυραμίδα, μια «πιάτσα» με άνοιγμα προς τη θάλασσα, στοιχείο που έλειπε από τη Γένοβα. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 80.000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2007.

Στόχος του είναι να αποτελέσει ένα δέλεαρ για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φοιτητές της πόλης και να μεταφέρει την αστική ζωή στο θαλάσσιο μέτωπο, καθώς θα αποτελεί κεντρικό κρίκο σε μια αλυσίδα συμβάντων που θα συνδέουν την πόλη με το λιμάνι.

Ο τρόπος που ο Μπέρκελ χειρίστηκε στην πρότασή του τη σχέση πόλης-λιμανιού έπεισε την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού να αναθέσει το έργο στο αρχιτεκτονικό του γραφείο «United Net». Από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου η Γένοβα, μαζί με το Μιλάνο και το Τορίνο ανήκουν στο «βιομηχανικό τρίγωνο» της Ιταλίας, ενώ οι συνεχείς αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην πόλη τα τελευταία χρόνια αναμένεται ν' ανοίξουν μια νέα σελίδα στην οικονομική ανάπτυξη της μεσογειακής πολιτείας.

Το «UN Studio» του Μπεν Βαν Μπέρκελ και της Κάρολιν Μπος δεν είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που αναλαμβάνει σημαντικά έργα, αλλά ένας οργανισμός που αξιοποιεί ειδικούς της αρχιτεκτονικής, της νέας τεχνολογίας, της αστικής ανάπτυξης, καθώς και γραφίστες, φωτογράφους, καλλιτέχνες και στιλίστες. Ο Μπέρκελ συνδέει, άλλωστε, το αρχιτεκτονικό του όραμα με την «ιδέα του μυθολογήματος». «Αναφέρομαι», εξηγεί, «σε στοιχεία που πιθανόν δεν είναι πραγματικά, αλλά συνδέονται με τη φαντασία, αποτελούν φανταστικές δομές. Τα μυθολογήματα αποτελούν μέρος αφηγήσεων, δρουν και αλληλεπιδρούν εν σώματι κινούμενα στο μεταίχμιο της αναπαράστασης και της πραγματικότητας. Τα αρχιτεκτονικά μας σχέδια επιχειρούν ν' αποκαλύψουν νέα μυθολογήματα, τα οποία ενισχύουν τελικά τις πολλαπλές αναγνώσεις ενός αρχιτεκτονικού έργου».

Ο Μπεν Βαν Μπέρκελ, καθηγητής Εννοιολογικού Σχεδιασμού, γεννήθηκε στην Ουτρέχτη το 1957. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ακαδημία Rietveld του Αμστερνταμ και στην Architectural Association του Λονδίνου. Για ένα μικρό διάστημα συνεργάστηκε με τους κορυφαίους αρχιτέκτονες Ζάχα Χαντίντ και Σαντιάγκο Καλατράβα. Το 1988 ένωσε τις δυνάμεις του με την Κάρολιν Μπος, ξεκινώντας τη συνεργασία τους από το Αμστερνταμ. Δέκα χρόνια μετά, το αρχιτεκτονικό δίδυμο ίδρυσε την εταιρεία UN Studio. Ανάμεσα στα πρόσφατα ολοκληρωμένα projects τους συμπεριλαμβάνονται η ανάπλαση και ο εξωτερικός σχεδιασμός του Fashion Hall στη Σεούλ, το συγκρότημα ιδιωτικών γραφείων La Defence στην Almere, ένα εκθεσιακό περίπτερο για την εταιρεία Living Tomorrow στο Αμστερνταμ, το Μουσείο της Mercedes Benz στη Στουτγκάρδη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2005
http://www.enet.gr/
Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital