ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

19 Δεκέμβριος, 2010

Περί.. Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ανάπλασης της Πλατείας Θεάτρου

Επιστολή Νίκου Παπαδημητρίου

Στις 6 Ιουλίου 2010 προκηρύχθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων με θέμα «Ανάπλαση της Περιοχής της Πλατείας Θεάτρου». Στην προκήρυξη υπήρχε και η εξής ρητή δέσμευση του Αγωνοθέτη (ΕΑΧΑ Α.Ε.) (άρθρο 24 παρ.1 της προκήρυξης): «Η Προκήρυξη του Διαγωνισμού θα δημοσιευθεί σε τρεις (3) εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και στο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ, στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στην ιστοσελίδα του Αγωνοθέτη.»

Στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ δεν έγινε καμία δημοσίευση, ούτε ανάρτηση στον ιστότοπό του. Οι ημέρες περνούσαν...

Έτυχε κάποια στιγμή να διαβάσω σε ημερήσια εφημερίδα ότι «έτρεχε» διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου. Ξανακοίταξα πολύ προσεκτικά όλα τα πρόσφατα ΕΔ του ΤΕΕ. Τίποτα. Επικοινώνησα επανειλημμένα (μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου) με τον ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ. Πλήρης άγνοια. Επικοινώνησα με σας (GRA), με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Επίσης τίποτα. Έστειλα ηλεκτρονικά μήνυμα στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας ενημέρωση για τον διαγωνισμό. Το μόνο που έχω λάβει μέχρι σήμερα είναι η συνήθης αυτόματη απάντηση ότι «... σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.» (11/09/2010).

Τελικά, χάρη στο Google, και μετά από διάφορους συνδυασμός, κατάφερα να βρω την προκήρυξη. Ο χρόνος όμως που απέμενε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (30/09/2010) ήταν πλέον ελάχιστος. Έτσι, δεν πρόλαβα να λάβω μέρος.

Παρακολουθώντας πλέον την ιστοσελίδα της ΕΑΧΑ πληροφορήθηκα ότι η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συνήλθε τάχιστα, από 18/10-20/10/2010 (τρεις ημέρες!), και επέλεξε από τις 31 (!) συνολικά συμμετοχές τις 8, για την απονομή των επάθλων (3 βραβείων και 5 εξαγορών). Η σπουδαιότητα του έργου θα δικαιολογούσε εκατοντάδες συμμετοχές, πολύ περισσότερο που είχε χαρακτηρισθεί πανευρωπαϊκός, με δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια, πήγα στα γραφεία του ΤΕΕ και μετά από επίπονες προσπάθειες έμαθα ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε πράγματι αποσταλεί στο ΤΕΕ προς δημοσίευση, αλλά αυτό αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει, για τους λόγους που εκτίθενται από την Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο πρακτικό αριθ. 1 της ... 19ης Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή μόλις 11 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των μελετών. Υπέβαλα αίτηση (αριθ. πρωτοκόλλου 31497 της 10/11/2010) για να λάβω αντίγραφο του πρακτικού αυτού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει τίποτα.

Με βασανίζουν ορισμένα ερωτήματα:

1. Γιατί το ΤΕΕ, μετά την άρνησή του να δημοσιεύσει την εν λόγω προκήρυξη, δεν ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του, έστω με μια συνοπτική ανακοίνωση στη στήλη των διαγωνισμών του ΕΔ, εκθέτοντας παράλληλα και τους λόγους της άρνησής του;
2. Πώς συμβιβάζεται η άρνηση δημοσίευσης της προκήρυξης με τον ορισμό εκπροσώπου του στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, δηλαδή με την έμμεση ακύρωση της άρνησής του και τη συνακόλουθη νομιμοποίηση της σχετικής διαδικασίας;
3. Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ πότε όρισε τον δικό του εκπρόσωπο στην ίδια κριτική επιτροπή, οπότε εξυπακούεται ότι είχε λάβει και γνώση (πότε;) του διαγωνισμού;
4. Δεν είχε το ΤΕΕ την υποχρέωση, ως εκπρόσωπος των μελών του, ευθύς εξαρχής (δηλαδή πολύ πριν από την 19η Σεπτεμβρίου) να ζητήσει είτε την ακύρωση του διαγωνισμού είτε την τροποποίηση των όρων του με τους οποίους διαφωνούσε;

Υποστηρίζω ότι ο διαγωνισμός αυτός πρέπει να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέος, δεδομένου και του ότι η ελλιπέστατη δημοσιότητά του δεν επέτρεψε τον προβλεπόμενο - και από τις σχετικές κοινοτικές Οδηγίες - υγιή και επαρκή ανταγωνισμό.

Αυτά, προς το παρόν.

Νίκος Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Σημείωση greekarchitects.gr
Το greekarchitects.gr δεν έλαβε κάποιο δελτίο τύπου - ανακοίνωση - για τον διαγωνισμό ώστε να το δημοσιεύσουμε. Ίσως να ήθελαν (για ακόμα μια φορά) ο διαγωνισμός να είναι «κλειστός».

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital