ΕΡΓΟ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

Gullesfjord Weight Control Station

23 Οκτώβριος, 2012

Gullesfjord Weight Control Station

Σταθμός επιθεώρησης φορτηγών βαρέως τύπου στην πόλη Gullesfjord της Νορβηγίας. (Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL)

 

English version



© Nils Petter Dale

 

Το κτίριο βρίσκεται στο κεντρικό σημείο διασταύρωσης που συνδέει την ηπειρωτική περιοχή Lofoten με το σύμπλεγμα νησιών Vesterålen, στη Νορβηγία.

Στην περιοχή αυτή, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις μεταφορές βαρέως φορτίου και η ανάγκη για ένα σταθμό ελέγχου και μέτρησης του βάρους των φορτηγών ήταν επιτακτική. Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο τμήμα μιας μελέτης σκοπιμότητας, η οποία άρχισε το 2007, και περιλαμβάνει ακόμα ένα σταθμό εφοδιασμού καυσίμων, καφετέρια/κατάστημα και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η περιοχή βρίσκεται στην άκρη ενός από τα παρθένα Εθνικά Πάρκα της Νορβηγίας και ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να ενσωματώσει αρμονικά τον όγκο του κτιρίου σε αυτό το "εύθραυστο" τοπίο.  Για να επιτευχθεί αυτό, επιλέχθηκε το κτίριο να είναι εν μέρει "βυθισμένο" μέσα στο έδαφος, όπου αυτό ήταν εφικτό, δεδομένης της ανάγκης για συγκεκριμένα ύψη κτιρίου που απορρέει από τη χρήση του. Επιπλέον, η φυτεμένη στέγη του "μαλακώνει" το οπτικό αποτέλεσμα, εντάσσοντας ομαλά το κτίριο στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ οι κεκλιμένες κολώνες από σκυρόδεμα αντικατοπτρίζουν τις γωνίες των γύρω βουνών και προστατεύουν την ανατολική γυάλινη πρόσοψη. Τέλος, η χρήση πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος στην όψη "φωτίζει" το σταθμό, χωρίς να δυσχεραίνει την ενσωμάτωσή του στο τοπίο.

Ο σταθμός θα χρησιμοποιείται σποραδικά και διαθέτει χώρους που επιτρέπουν την ταυτόχρονη παρουσία 3-4 εργαζομένων.

 


© Nils Petter Dale


© Håkon Aurlien


© Nils Petter Dale


© JVA



© Nils Petter Dale


© Nils Petter Dale


© JVA


© Nils Petter Dale

 

Αρχιτεκτονική μελέτη : Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL
Ομάδα σχεδιασμού: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Stian Schjelderup, Kazuhiko Yamada
Σύμβουλοι: AS Frederiksen, Union Consult BORO VVS og Miljø AS, Malnes og Endresen AS.
Τόπος: Gullesfjord, Troms, Νορβηγία
Είδος κτιρίου: Truck Inspection Station
Πελάτης: Statens Vegvesen, region Nord v/Frits Karlsen
Μέγεθος: 308 m2
Αποπεράτωση: 2011
Φωτογραφίες: JVA, Håkon Aurlien, Nils Petter Dale

Επιμέλεια: Μαριλένα Μάργαρη

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2017. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO