ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σχεδιασμού νέου οικισμού.

28 Ιούλιος, 2010

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σχεδιασμού νέου οικισμού.

Δημιουργία οικολογικού οικιστικού μοντέλου για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές στις Φιλιππίνες (έως 19 Νοεμβρίου 

English version

Η Ένωση Αρχιτεκτόνων των Φιλιππίνων (UAP), σε συνεργασία με το δήμο της Taguig και των Φιλιππίνων, το ίδρυμα My Shelter Foundation και την Climate Change Commission of the Philippines διοργανώνουν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σχεδιασμού νέου οικισμού για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές στην πόλη Taguig.

Ο διαγωνισμός είναι συνεισφορά της UAP για την κοινοποίηση των περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως της τροπικής θύελλας Ondoy (Ketsana) το 2009 και την αντιμετώπιση των καταστροφών από την διεθνή κοινότητα.

Οι μελετητές καλούνται να σχεδιάσουν έναν οικισμό για μια περιθωριοποιημένη κοινότητα που ζει σε ζώνη υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου. Η πρόταση θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του τροπικού και αστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να συγκεντρώσει νέες και καινοτόμες προτάσεις στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του αειφόρου σχεδιασμού και της πολεοδομίας. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να παρουσιαστεί μια πρόταση πράσινης αρχιτεκτονικής σε τοπικό επίπεδο, που στη συνέχεια να μπορεί να γίνει πρότυπο-μοντέλο για αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Η πράσινη αρχιτεκτονική δεν είναι πολυτέλεια . Είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος επιβίωσης και προσφέρει  τη δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών καταστροφών καθώς και του ποσοστού της φτώχειας.

Οι στόχοι του έργου είναι:

  • Να ευαισθητοποιήσει την τοπική και την παγκόσμια κοινότητα για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών . Οι φυσικές καταστροφές είναι εμπόδιο για την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Ένα ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης δεν θα οδηγήσει μόνο σε λιγότερες απώλειες ζωών, αλλά και σε καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Η κατασκευή του πρώτου πράσινου οικολογικού χωριού, ανθεκτικού σε φυσικές καταστροφές που θα χρησιμεύσει ως μοντέλο και σε άλλες κοινότητες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή .
  • Να προσφέρει μια ευέλικτη και προσιτή λύση σχεδιασμού για αστικές υποβαθμισμένες κοινότητες.
  • Ο συνδυασμός οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης της κοινότητας με παράλληλη προστασία του τοπικού περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της κοινότητας και της περιοχής.

Ο διαγωνισμός έχει δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία θα διαγωνιστούν οι προτάσεις των επαγγελματιών αρχιτεκτόνων και στην δεύτερη κατηγορία οι σπουδαστές και πτυχιούχοι αρχιτεκτονικής.
Το πρώτο βραβείο, της πρώτης κατηγορίας έχει χρηματικό έπαθλο €10.000 και η μελέτη θα υλοποιηθεί, ενώ το πρώτο βραβείο της δεύτερης κατηγορίας έχει χρηματική αμοιβή €3.000. 
Η μελέτη που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα κατασκευαστεί ως οικολογικό οικιστικό αστικό μοντέλο στην πόλη Taguig, Metro Manila.   

Η τελετή των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στη Μανίλα, οι προτάσεις που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν μετά τη λήξη της τελετής στο World Conference of the Parties (COP) το 2011 στο Μεξικό , το οποίο υποστηρίζεται από την United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), και θα συμπεριληφθούν σε μια ειδική έντυπη έκδοση.

Χρονοδιάγραμμα διαγωνισμού :
Λήξη εγγραφών : 24 Σεπτεμβρίου 2010
Λήξη περιόδου υποβολής ερωτήσεων : 5 Οκτωβρίου 2010
Λήξη περιόδου για την αποστολή απαντήσεων: 15 Οκτωβρίου 2010
Τελευταία ημέρα αποστολής προτάσεων : 19 Νοεμβρίου 2010
Αξιολόγηση προτάσεων : 1-3 Δεκεμβρίου 2010
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων : 8 Δεκεμβρίου 2010
Απονομή βραβείων  : 14 Ιανουαρίου 2011, (ενδέχεται)
Τόπος : Φιλιππίνες

Περισσότερες πληροφορίες : http://designagainsttheelements.org/ 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital