ΕΡΓΟ

Δ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

19 Μάρτιος, 2017

Synergy Project

Αντιθέσεις υλικών & υφών. (Αρχιτέκτονας Χριστίνα Αμανατίδου)

English version



Το Synergy Project αποτελεί ένα συνεργατικό χώρο, γνωστό στο εξωτερικό και ως coworking space. Είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, start-up επιχειρήσεις, φοιτητές καθώς και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να στεγάσει τις επαγγελματικές του ανάγκες και να εργαστεί οικονομικά μέσα σε ένα περιβάλλον που διέπεται από συνεργασία.

Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε σε ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή Μακρυγιάννη, πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου συνολικού εμβαδού 200 τ.μ.

Η ενιαία κάτοψη, open plan, του χώρου, οι έντονες τεμνόμενες γραμμές της κάτοψης και το εμφανές μπετό υποστυλώματα και δοκούς αποτέλεσαν αφετηρία για τη διαμόρφωση του εσωτερικού του. Οι απαιτήσεις ενός εργασιακού χώρου που βασική αρχή είναι η συνεργασία αλλά ταυτόχρονα και η ύπαρξη ιδιωτικότητας, μεταφράστηκε στον χώρο με διαχωριστικά πλέξιγκλας ανάμεσα σε συγκεκριμένα γραφεία, επιδαπέδια pannels καθώς και μια βιβλιοθήκη στο χώρο της τραπεζαρίας δηλαδή του κοινόχρηστου χώρου των γραφείων, ώστε να σου δημιουργείτε η αίσθηση του ασαφές ορίου ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό.

Με στόχο να διατηρηθεί η ενιαία αντιμετώπιση του χώρου δημιουργήθηκαν θέσεις γραφείων που 'αγκαλιάζουν' τα υποστυλώματα, ένας πυρήνας γραφείων κεντρικά του χώρου καθώς και γραμμικά κατά μήκος της τζαμαρίας. Τα έπιπλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αναδείξουν και να υποστηρίξουν το σχεδιασμό του ίδιου του κτιρίου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως ιταλικές ρητίνες- beton cire (για τα γραφεία) - plexiglass (για φωτιστικά, διαχωριστικά) - ξύλο (τραπεζαρία)- σίδερο τροχισμένο, σκουριασμένο ή σφυρίλατο (γραφεία, φωτιστικά, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία) καθώς ματ - γυαλιστερές επιφάνειες, δημιουργούν διαφορετικές υφές που προσφέρουν στον χώρο μια εναλλαγή και συνεχή αντίθεση φυσικών - συνθετικών υλικών και βιομηχανικών - χειροποίητων επίπλων αλλά ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος που συνυπάρχει αρμονικά με τον χώρο διατηρώντας την 'σκληρότητα' που σου αφήνει σαν πρώτη εντύπωση το ίδιο το κτίριο.

Οι κοινόχρηστοι χώροι κουζίνα και τραπεζαρία συνεχίζουν το 'παιχνίδι' των φυσικών - συνθετικών υλικών και του προσωπικού σχεδιασμού καθώς το χρώμα αρχίζει να  γίνεται πιο έντονο κάνοντας τον χώρο πιο ευχάριστο και χαλαρωτικό. Ο εξωτερικός χώρος όπως το μπαλκόνι αντιμετωπίστηκε ως ένας χώρος στάσης, ανάπαυσης συγκεκριμένου χρόνου δίνοντας την αίσθηση μίας πλατείας.

 








 

Αρχιτέκτονας : Χριστίνα Αμανατίδου
Τοποθεσία : Λεμπέση 5-7 & Πορινού, Μακρυγιάννη
Έτος κατασκευής : 2012
Φωτογράφοι : Παπαμιχαήλ Δημοσθένης

Βιογραφικό Χριστίνας Αμανατίδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Πανεπιστημίο Πατρών. Έχει λάβει μέρος σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (Αναπλαση πλατεία Νίκης στην Κοζάνη,  Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Διεθνή διαγωνισμό Skyscraper competition.) Έχει ατομικό αρχιτεκτονικό έργο. Υλοποιημένα έργα διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων όπως δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι, κατάστημα αισθητικής στην Κηφισιά, συνεργατικά γραφεία στην Ακρόπολη, κατάστημα ζαχαροπλαστικής στο Ψυχικό.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2017. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO

404 Not Found

Not Found

The requested URL /shop/getlinks.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.