ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Νοέμβριος, 2013

Αρχιτεκτονική "εκτός συνόρων". 1η έκθεση αρχιτεκτονικού έργου Εύβοιας

Οι τοπικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις, ως σημείο αναφοράς της εξελικτικής διαδικασίας και συμφιλίωσης του αρχιτεκτονικού "λόγου" με το ευρύ κοινό. Με αφορμή την πρώτη έκθεση αρχιτεκτονικού έργου Εύβοιας. (εκτενές ρεπορτάζ, βίντεο) Cry

Του Βασίλη Μιστριώτη


GreekArchitects.gr © 2013

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια δυναμική έκφραση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων σε ολοένα και περισσότερες πόλεις της επαρχίας, μέσα από τις εκθέσεις τοπικού αρχιτεκτονικού έργου.
Η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι δε λαμβάνει ιδιαίτερης προβολής "έξω από τα σύνορα" των περιοχών όπου πραγματοποιούνται, εντούτοις αποτελεί μια εξαιρετική διαδικασία με στόχο (όχι θεωρητικό αλλά ουσιαστικό) την προσέγγιση των πολιτών της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα για διάλογο ανάμεσα στους ίδιους τους αρχιτέκτονες, κυρίως τους νέους μελετητές, με εμφανή διάθεση "ανάκτησης" του ρόλου τους στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται.

Η έλλειψη αστικής κουλτούρας σε συνδυασμό με τις αδιανόητες νομοθετικές - πολεοδομικές αστοχίες, οδήγησαν σε περιορισμό ή και εξαφάνιση της καλαισθησίας από τις ελληνικές πόλεις (πλην παραδοσιακών), και για το φαινόμενο αυτό είναι υπαίτιοι όλοι, ανεξαιρέτως. Και κυρίως η φιλoσοφία που ανέπτυξε το ιδεολογικό μοντέλο των δυτικών κοινωνιών.

Οι Ευβοείς αρχιτέκτονες πραγματοποίησαν την πρώτη τους αρχιτεκτονική δράση, επιδιώκοντας την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία. Και τα κατάφεραν. Όχι αναρτώντας έργα τους προς προβολή με αλαζονική διάθεση (βλέπε εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου μεγάλων αστικών περιοχών), αλλά μέσα από δράσεις που έφεραν τους πολίτες κοντά τους. Και ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι προσέγγισαν τη σχολική κοινότητα, φέρνοντας τους μαθητές να παρακολουθήσουν την έκθεση, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Αυτή ίσως είναι η απάντηση της αρχιτεκτονικής, όσον αφορά στην εξελικτική της πορεία, που ποτέ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει λόγω της "αριστοκρατικής" της καταγωγής. Αρχιτεκτονική εφαρμογή δηλαδή για όλους, αρχιτεκτονική έκφραση αναγκαία για το μέλλον των πόλεων, αρχιτεκτονική βιώσιμη που εξοικονομεί πόρους μέσα από τον ορθό σχεδιασμό. Αρχιτεκτονική ακόμη και στο "κοτέτσι", όπως απροσδόκητα, αλλά εύστοχα, εκθέτουν οι Ευβοείς αρχιτέκτονες.

Το GreekArchitects.gr, χορηγός επικοινωνίας της πρώτης Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου Εύβοιας, αλλά κυρίως σύμμαχος ανάλογων δράσεων, σας παρουσιάζει ακολούθως, εκτενές βίντεο - ρεπορτάζ από τη Χαλκίδα.

Η πρόεδρος του συλλόγου Γογώ Ρουσοδήμου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Κώστας Μώρος, Δομενίκη Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πάνος Κανελλόπουλος, Κώστας Σκουλαρίκης και Σοφία Παλόγου, μας ξεναγούν στην έκθεση, για την οποία οφείλουμε να εκφράσουμε τη συγκίνηση αλλά και την έμπρακτη υποστήριξή μας.

Το GreekArchitects.gr μέσα από τη παρουσία του τα τελευταία 12 χρόνια στα αρχιτεκτονικά δρώμενα, "επαναλαμβάνει συνεχώς" τη θέση του, εκφράζοντας την αγωνία του για την επί ίσοις όροις προβολή των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, απέχοντας από το "φυλετικό δίκαιο" που πολλοί αρχιτεκτονικοί φορείς - δυστυχώς - έχουν αναπτύξει και συντηρούν.

Στο βίντεο που ακολουθεί εκτός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, παρουσιάζονται και οι χαιρετισμοί - ομιλίες των πολιτειακών εκπροσώπων και φορέων της Εύβοιας. (Θανάσης Ζεμπίλης, Δήμαρχος Χαλκιδέων - Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής - Κώστας Μαρκόπουλος, Βουλευτής - Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος - Μυρτό Δεσποτίδη, πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ - Μπουραντάς Γεώργιος - Ανέστης Πίσχινας κ.ά.) Επίσης, τη διάλεξη του κ. Ηλία Κωνσταντόπουλου, προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και κύριου ομιλητή της εκδήλωσης, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο σύνολό της στο GreekArchitects.gr & GRATV.gr τις προσεχείς ημέρες.

Βασίλης Μιστριώτης, αρχιτέκτων
Διευθυντής Σύνταξης GreekArchitects.gr

 

GreekArchitects.gr © 2013

 

Παρουσίαση αρχιτεκτονικών έργων από την έκθεση

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital