ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαδρομές της αρχιτεκτονικής από την εποχή του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική.

14 Δεκέμβριος, 2016

Διαδρομές της αρχιτεκτονικής από την εποχή του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαλέξεις.

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαλέξεις του εργαστήριου:

Διαδρομές της αρχιτεκτονικής από την εποχή του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική. Η επιστημονική επιτροπή του workshop με θέμα Διαδρομές της Αρχιτεκτονικής από την εποχή του Μοντερνισμού μέχρι σήμερα στην Αττική, στα πλαίσια του 2ου workshop που προετοιμάζει για τις αρχές του 2017, προγραμματίζει νέα σειρά διαλέξεων που, ενταγμένες στα πλαίσιά του, θα οργανωθούν - σε ημερίδα ή διημερίδα - τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη 2017. Οι διαλέξεις αυτές - που σκοπό έχουν να φωτίσουν τις σημαντικές πτυχές της διαμόρφωσης μέσα στο χρόνο της εικόνας του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας-Πειραιά και υπόλοιπης Αττικής- προτείνεται να καλύπτουν τις παρακάτω ενδεικτικές - και όχι περιοριστικές - θεματικές κατηγορίες:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Δημιουργία της Αθήνας ως πρωτεύουσας, η μικρασιατική καταστροφή - η δημιουργία προσφυγικών συνοικισμών, τα ρεύματα εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών προς την Αθήνα και την Αττική, η βίαιη επιβολή του αυτοκινήτου, το νέφος, η Ολυμπιάδα, οι οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος και η σημερινή και οι επιπτώσεις τους στο δομημένο περιβάλλον και στους κατοίκους της πόλης κλπ.

Ο ΡΟΛΟΣ και τα είδη ΤΗΣ ΓΑΙΟΚΤΗΣΙΑΣ - Η ΓΑΙΟΠΡΟΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απαρχές και εξέλιξη. Από τα μεγάλα γαιοκτήματα της Αττικής στην συντριπτική κυριαρχία της μικροϊδιοκτησίας .Η σημασία της γαιοπροσόδου, η επίπτωσή της στη μορφή της ελληνικής πόλης. Η σημερινή κρίση και η σύνδεσή της με τη γαιοπρόσοδο και το χώρο.

Η συναφής προς το δομημένο περιβάλλον ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Πολεοδομική νομοθεσία, πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός ,κανονισμοί εκτέλεσης δημοσίων και ιδιωτικών έργων , νομοθεσία οριζόντιας και κάθετης συνιδιοκτησίας, φορολογία ακίνητης περιουσίας- στην εξέλιξή τους. Ανάδυση νέου χωρικού σχεδιασμού και νέου πλαισίου παραγωγής κτιριακού αποθέματος και έργων υποδομής στην Ελλάδα της κρίσης.

ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στην εξέλιξή τους.

Ως προς :

 Την οργάνωση παραγωγής σε επίπεδο τόσο μελέτης όσο και κατασκευής

 Τα υλικά και μέσα  Το επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό (Διαχρονική πορεία του ρόλου των αρχιτεκτόνων στην παραγωγή του δομημένου και διαμορφωμένου χώρου, η συμβολή του εργατοτεχνικού δυναμικού , ο ρόλος και οι επιπτώσεις συναφών ειδικοτήτων μηχανικών -π.χ. πολιτικών μηχανικών- και εμπειροτεχνών στην οικοδομική παραγωγή.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα ήταν - στη σημερινή συγκυρία - να φωτιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης:

 Η σχέση «οικονομική κρίση – οικοδομική δραστηριότητα» διαχρονικά στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος (συσχέτιση της σημερινής κρίσης με τις δύο μεγάλες ελληνικές κρίσεις -επί Τρικούπη στα τέλη του 19ου αιώνα και επί Βενιζέλου το 1932- με επίκεντρο τον τομέα της ανοικοδόμησης).

 Τα αίτια της κρίσης της αρχιτεκτονικής παραγωγής (ως παραγωγής ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου) των τελευταίων δεκαετιών στο αττικό τοπίο και περιβάλλον αλλά και στον ελληνικό χώρο γενικά. ( Αναστοχασμός - αιτιάσεις επάνω στις διαστρεβλωμένες παραμέτρους : κλίμακας και μέτρου, καταστροφής φυσικού και ενδιαφέροντος ανθρωπογενούς τοπίου και κτιριακού αποθέματος αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ανάδειξη της ανάγκης διατήρησης παραδοσιακών αρχιτεκτονικών προτύπων, παραδοσιακών μεθόδων βιοκλιματικού σχεδιασμού κλπ).

 ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ- ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ . Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Στο παρελθόν όσο και σήμερα. Έχουν σχέση οι σημερινές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα της κρίσης με διεθνείς; Εφαρμόζονται και αλλού, εκτός Ελλάδας - τώρα ή στο παρελθόν - αντίστοιχες πρακτικές και ποια τα συμπεράσματα;

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ στην εξέλιξή του.

Ποια η σημερινή κατάσταση; Πώς επηρεάζεται από την κρίση;

 ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Μέσα από ποιες διαδικασίες επηρεάζει ο χώρος τον ψυχισμό, τη ζωή των κατοίκων της πόλης και την κοινωνικότητα; Είναι άραγε αμφίδρομη αυτή η πορεία;

Καλούνται οι συνάδελφοι που έχουν εκπονήσει σχετική ερευνητική εργασία, διδακτορικό, διπλωματική, διάλεξη, διπλωματική μεταπτυχιακού ή κάποια δημοσίευση και θα ήθελαν να την παρουσιάσουν στα πλαίσια αυτών των διαλέξεων να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους (mail tmattikissp@tee.gr) με μια συνοπτική περίληψη του θέματος τους (μισή σελίδα Α4) έως τις 20/12/2016.

Η διάλεξη θα πρέπει να είναι χρονικής διάρκειας έως 20 λεπτών, έτσι ώστε - στη συνέχειά της - να υπάρχει δυνατότητα ερωτήσεων και συζήτησης για τους παρευρισκόμενους ακροατές.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2018. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO