ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης (Θεσσαλονίκη)

24 Απρίλιος, 2011

Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης (Θεσσαλονίκη)

Μια έκθεση που τιμά τη μνήμη και τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 1 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (μέχρι τις 6 Μαΐου)


Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο του εκδυτικισμού» θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 1 Απριλίου και θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 6 Μαΐου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Istanbul 2010», διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη έκθεση με θέμα «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο του εκδυτικισμού». 
Με πρωτοβουλία του Τμήματος η έκθεση μεταφέρεται στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στην Αθήνα.

Την ιδέα της έκθεσης είχε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες οι οποίοι  έδρασαν μαζικά, κυρίως τον 19ο  αιώνα, αλλά και στο πρώτο μισό του περασμένου και αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας ακόμα και σήμερα το τοπίο της Κωνσταντινούπολης.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου. Τα έργα τους συμπεριλάμβαναν από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας.

 

romioiarxitektones.2010.11.01.jpg

romioiarxitektones.2010.11.02.jpg romioiarxitektones.2010.11.03.jpg



Στα εγκαίνια της έκθεσης, την 1 Απριλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με διαλέξεις του επιμελητή αρχιτέκτονα Δρ. Hasan Kuruyazici και ελλήνων αρχιτεκτόνων των οποίων κείμενα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης. Ο κατάλογος, ο οποίος θα τυπωθεί σε ελληνικά και αγγλικά, θα περιλαμβάνει πρόσφατες φωτογραφίες επιφανών κτιρίων και σχεδίων που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία της Αθήνας, επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών και καθηγητών αναφορικά με τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης.


Επικοινωνία :  Μαρίνα Δρυμαλίτου
                       http://zografion.org/

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital