ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Οι λουτροπόλεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα

16 Ιανουάριος, 2015

Οι λουτροπόλεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα

Τόποι θεραπείας, κοινωνικής συνεύρεσης και αναψυχής. (ερευνητική εργασία)

Φοιτητές : Νικολάου-Αλαβάνου Ευαγγελία, Νικολοπούλου Γεωργία
Επιβλέπων Καθηγητής: Γεωργία Μαρίνου
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2012

 


Το φαινόμενο των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων διαμορφώνεται στα τέλη του 18ου αιώνα και κορυφώνεται τον 19ο και στις αρχές του 20ου. Η διπλή φύση της λουτροθεραπείας, όπως αυτή εξηγείται από τις έννοιες της ίασης και της αναψυχής, αναζητά και τους χώρους έκφρασής της. Σκοπός της προσέγγισης, θα είναι η διερεύνηση της φιλοσοφίας των λουτροπόλεων και πώς αυτή εκφράστηκε πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά και αντίστροφα, πώς οι αρχιτεκτονικές αναζητήσεις της περιόδου βρίσκουν έκφραση στις λουτροπόλεις.

Μέσα από την αναζήτηση και την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν οι διαφορετικές εκφάνσεις που μπορεί να λάβει η «ιεροτελεστία» της λουτροθεραπείας, ως αρχή σχεδιασμού των λουτρικών πόλεων. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του βρετανικού Bath (18ος-19ος αιώνας), ολόκληρη η πόλη, ο σχεδιασμός και τα κτίρια της, οργανώνονται γύρω από τις δραστηριότητες - λειτουργίες της ίασης, της αναψυχής και της κοινωνικής συνεύρεσης, μέσα από τα ιαματικά λουτρά. Στα λίγο μεταγενέστερα παραδείγματα των οργανωμένων λουτροπόλεων, στο γαλλικό Vichy και το γερμανικό Baden-Baden, οι λουτρικές λειτουργίες αποτελούν ένα σύνολο, αυτοτελές και όχι οργανικά συνδεδεμένο με την υπόλοιπη πόλη. Περιορίζονται στα όρια των πάρκων «κούρας» και η αναψυχή ταυτίζεται, με τον «τζόγο» των καζίνο. Στην Ελλάδα, οι λουτροπόλεις, αναπτύσσονται αρκετά αργότερα, κυρίως στο πλαίσιο της αναπαραγωγής του ονείρου ευρωπαϊκών προτύπων, και την προσδοκία για την εξέλιξή τους σε κοσμοπολίτικα κέντρα.

Η στροφή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών με φάρμακα, τις τελευταίες δεκαετίες, είχε σημάνει την εγκατάλειψη της χρήσης των ιαματικών πηγών. Όμως η σύγχρονη εποχή, αυτή που διανύουμε, βρίσκει την ίαση πλήρως τεκμηριωμένη από την ιατρική επιστήμη. Ο σύγχρονος, πιεσμένος και αγχωμένος κάτοικος της πόλης είναι σε διαρκή αναζήτηση φυσικών τρόπων ανακούφισης, θεραπείας σωματικής αλλά και ψυχικής ανάτασης.

Η ανάδειξη όχι μόνο του θεραπευτικού, αλλά και του ψυχαγωγικού χαρακτήρα της λουτρικής ιεροτελεστίας και επομένως των ιαματικών πηγών θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο κοινωνικής παροχής, που θα εξασφάλιζε τη λειτουργία και την προστασία τους, ως φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Οι τοπικές κοινωνίες θα αποκτούσαν τη δυνατότητα ανάπτυξής τους και επαναφοράς της αίγλης τους , ως τουριστικοί προορισμοί, δίνοντας ευκαιρία σε ανθρώπους να επισκεφθούν τους τόπους των λουτροπόλεων και να έρθουν σε επαφή με την αξία της φύσης και την αναψυχή που μπορεί αυτή να προσφέρει.. Οι βάσεις για έναν «ευγενή» τουρισμό, θα ετίθεντο ξανά και αυτή τη φορά, μέσω της επιδίωξης αναβίωσης τρόπων συνεύρεσης και κοινωνικής χαλάρωσης, που θα αξιοποιήσουν το φυσικό πλούτο της χώρας.

Δείτε την εργασία σε pdf (62 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital