ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Το τοπίο

13 Οκτώβριος, 2015

Το τοπίο

Aίσθηση. αντίληψη. βιωματική εμπειρία. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια : Μαράκη Σοφία-Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής : Αθανάσιος Σπανομαρίδης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών_Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάρτιος 2015

Ο τόπος και το τοπίο είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις συγκεχυμένες. Διερευνώντας, λοιπόν, τα στοιχεία που τις διαχωρίζουν, αναγνωρίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία μέσω της παρατήρησης και της κίνησης, επιδρά στην διαμόρφωση ενός τόπου σε τοπίο. Στην παρούσα έρευνα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις φιλοσοφικές προσεγγίσεις που αφορούν την αντίληψη καθώς και στο ρόλο των αισθήσεων και της μνήμης στη διαμόρφωση μίας εντύπωσης. Η μνήμη του σώματος-που προέρχεται από τις αισθήσεις-αλλά και αυτή που τα ίδια τα τοπία φέρουν στο πέρασμα του χρόνου συναντώνται και οδηγούν σε μία συνεχή αλληλεπίδραση, στη βιωματική εμπειρία.

Διαχρονικά, τόσο η τέχνη όσο και η αρχιτεκτονική, αποτυπώνει και αναδεικνύει τα στοιχεία του τοπίου που αξίζει κανείς να παρατηρήσει και να βιώσει, σύμφωνα με τον τρόπο που ο εκάστοτε δημιουργός έχει οραματιστεί. Ερευνώντας τις σπηλαιογραφίες, τις τοπιογραφίες καθώς και αρχιτεκτονικά έργα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει την πολιτισμική σχέση ανθρώπου και τοπίου.

Δείτε την εργασία σε pdf (121 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital