ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Χάνσεν, Κτίριο μικτών χρήσεων στην Αθήνα

24 Μάρτιος, 2017

Χάνσεν, Κτίριο μικτών χρήσεων στην Αθήνα

 

 

 

Ελληνική συμμετοχή για το EUmiesaward 2017

Υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής 2017 - 
Mies van der Rohe Award.

Aρχιτέκτονες: AREA, Architecture Research Athens,
Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχαήλ Ιωάννης Ραυτόπουλος
Στατική Μελέτη: Αθανάσιος Γιαννημάρας
Μηχανολόγος Μηχανικός: Παναγιώτης Καμπούκος
Αρχιτέκτονας Τοπίου: Κατερίνα Γκόλτσιου

Η πρόταση επαναπροσδιορίζει την τυπολογία της αθηναϊκής πολυκατοικίας σε μία από τις πιο αστικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου, τα Πατήσια. Μια απλή κάτοψη σχήματος Γ, υπαγορεύεται από τον προσανατολισμό και την τοποθέτηση των γειτονικών κτιρίων, δημιουργώντας ένα μικρό κήπο στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Η κατακόρυφη ανάπτυξη διαφορετικών προγραμμάτων, που στην τυπική πολυκατοικία αφομοιώνονται πίσω από την επανάληψη πανομοιότυπων ορόφων, εδώ εκφράζεται μέσω της διαβαθμισμένης διαμπερότητας του κτιρίου. Από το επίπεδο του δρόμου ο πίσω κήπος ενώνεται οπτικά με το δημόσιο χώρο αφού το κτίριο ανασηκώνεται στο μεγαλύτερο μπροστινό του μέρος. Ακολούθως ο επαγγελματικός χώρος των δύο πρώτων επιπέδων, το διαμέρισμα και η κατοικία στην κορυφή, αφήνουν μια σειρά από διαμπερείς χώρους στα αριστερά, που ενώνουν τον κήπο με τον δημόσιο δρόμο, συγκεντρώνοντας τους πιο προστατευμένους από το δρόμο χώρους στο δεξί όριο. Το αποτέλεσμα είναι μια περισσότερο οριζόντια παρά κατακόρυφη θεώρηση της πόλης, όπου η πρόσοψη του κτιρίου λειτουργεί σαν μια μεταβλητή διαμπερής ζώνη μεταξύ δρόμου και κήπου.

 

eik1
eik2

 

Η κατασκευή βασίζεται σε απλά, συνηθισμένα υλικά που μέσω του σχεδιασμού αποκτούν κομψότητα: σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλήρωση από τούβλο και επένδυση από  6 έως 7 εκατοστά εξωτερικής θερμομόνωσης για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Στην πρόσοψη συρόμενα πανέλα από  κόντρα πλακέ θαλάσσης με επένδυση σημύδας ενεργοποιούν το μέτωπο προς το δρόμο χάρη στην ελεύθερη από το χρήστη κίνησή τους. Τα πολλαπλά ανοιγόμενα παράθυρα και η ενσωμάτωση των εξωτερικών χώρων στο σχήμα Γ μεγιστοποιούν τη διαμπερότητα του κτιρίου και φέρνουν φυσικό φως σε κάθε επίπεδο. Τα μεγάλα ανοίγματα των παραθύρων προς τον κήπο με νότιο προσανατολισμό σκιάζονται από ένα ψηλό, φυλλοβόλο δέντρο το καλοκαίρι (Sophora japonica), ενώ η απώλεια των φύλλων το χειμώνα επιτρέπει στα διαμερίσματα να επωφεληθούν στο μέγιστο από το φυσικό φως. Σχεδιαστικές αποφάσεις, όπως η ενοποίηση του κήπου, της πιλοτής και του δρόμου σε μία οπτική και λειτουργική συνέχεια, ή η ενεργοποίηση των εξωτερικών χώρων  που συνήθως αντιμετωπίζονται ως υπολειμματικοί, αποτελούν παραδείγματα αστικής αειφορίας. Το έντονο τυρκουάζ χρώμα του κτιρίου αναδεικνύει τους εξωτερικούς χώρους και υπενθυμίζει δύο τοπικές αναφορές: την ευρέως διαδεδομένη Αθηναϊκή τάση μεταξύ των παλαιότερων πολυκατοικιών  με το κάτω μέρος των μπαλκονιών να διακοσμείται με έντονες αποχρώσεις και τις πανταχού πολύχρωμες υφασμάτινες τέντες που ενισχύουν το ζωντανό χαρακτήρα της πόλης.

 

eik3
eik4
eik5
eik6
eik7
eik8
eik9
eik10
eik11
ek12
eik14
eik15
eik15
eik16
eik18


Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: 2016
Επιφάνεια: 404,00 τμ

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2017. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO