ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ Δ. ΧΡΗΣΗΣ

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο

05 Δεκέμβριος, 2016

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο

«Ισβόρια» Νάουσας, Σχολή Αριστοτέλη

Του Α. Μ. Κωτσιόπουλου

English version

Ο ευρύτερος χώρος όπου τοποθετείται το κέντρο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπει την κατασκευή κτίσματος με ύψος μεγαλύτερο του ισογείου, ούτε μορφολογικές αναζητήσεις που θα έκαναν το κτίσμα ιδιαίτερα ευδιάκριτο. Παράλληλα, η ένταξη στο ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο επιβάλλει υλικά «φιλικά» προς τα στοιχεία του τοπίου όπως, ιδιαίτερα, το ξύλο.

Με τα δεδομένα αυτά, έχει οργανωθεί ένα πολιτιστικό κέντρο που περιέχει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προβολών περίπου 90 θέσεων,  αναψυκτήριο περίπου 65 θέσεων, τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης για τη λειτουργία των παραπάνω, καθώς και ανάλογους ημιυπαίθριους χώρους για θερινή χρήση. Το κτίριο κατασκευάστηκε με κύρια υλικά το μέταλλο και το ξύλο σε ό,τι αφορά στις υπέργειες κατασκευές και το οπλισμένο σκυρόδεμα σε συνδυασμό με πέτρα, σε ό,τι αφορά στις υπόγειες. Το σύνολο της υπέργειας κατασκευής είναι αναιρέσιμο, λόγω των υλικών και του τρόπου κατασκευής.

 


Η μορφή και η κατασκευή του κτιρίου είναι απλή με την κυριαρχία ενός κανονικού μετρικού συστήματος 4 Χ 4 Χ 4 μ., στο οποίο ενσωματώνονται ψευδοδάπεδα, μονώσεις, ψευδοροφές και ένας πλήρως αναπτυγμένος στο σύνολο του κτιρίου ξύλινος καφασωτός ηλιοπροστατευτικός «φλοιός», ο οποίος επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα από το εσωτερικό του κτιρίου και ταυτόχρονα απαντά στο αίτημα της μέγιστης δυνατής ουδετερότητας του κελύφους στο δεδομένο τοπίο. Η διαμόρφωση της θεμελίωσης έγινε με γενική κυτόστρωση εν είδει πλήρως αδιαβροχοποιημένου «κλωβού» και με σχάρα δοκών ισογείου για την έδραση του μεταλλικού σκελετού.

Διακρίσεις
Το κτίριο έλαβε ειδική διάκριση, εκτός συναγωνισμού,  στα «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α).
Επίσης, επιλέχθηκε από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) να εκπροσωπήσει – μαζί με 4 άλλα κτίρια - την Ελλάδα στο διαγωνισμό για το ευρωπαϊκό βραβείο 2007 του Ιδρύματος Mies van der Rohe της Βαρκελώνης.

Στοιχεία έργου
Α. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες: Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου
Συνεργάτες: Α. Τέλιος, Θ. Κουβάκη, Ε. Χαλκιοπούλου
Πολιτικοί μηχανικοί: Ι. Λαβασάς, Λ. Δέδα
Η/Μ μηχανικοί: Γ. Λαγός Κ. Σαρρόπουλος
Επίβλεψη: Δ. Αλτίνης
Κατασκευή: «ΑΚΤΩΡ»,
Συνολική επιφάνεια κτιρίου: 1000 τμ
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2006.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2018. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO