ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Ακαδημαϊκός ο Νίκος Βαλσαμάκης

27 Φεβρουάριος, 2007

Ακαδημαϊκός ο Νίκος Βαλσαμάκης

Νέο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο αρχιτέκτων Νίκος Βαλσαμάκης.

Ο διακεκριμένος αρχιτέκτων εκπροσωπεί πλέον την Αρχιτεκτονική στην τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας μετά την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του στη χθεσινή ολομέλεια του Ιδρύματος. Υποψήφιοι ήταν επίσης οι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας και Ιωάννης Βικέλας.

Ο Νίκος Βαλσαμάκης, μεγάλη έκθεση έργων του οποίου παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη, είχε τιμηθεί και στο παρελθόν από την Ακαδημία Αθηνών όταν το 1999 έλαβε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.
«Ο Νίκος Βαλσαμάκης ασχολείται με όλες τις κατηγορίες της αρχιτεκτονικής και συνδυάζει την παράδοση με την ανανέωση.
Τα έργα του αναδίδουν το αίσθημα της ποιότητας που κατέχουν τα χειροποίητα», ανέφερε τότε το σκεπτικό της Ακαδημίας. Οι ίδιες αξίες στο έργο του, με μοναδική διάρκεια και ποιότητα στον χρόνο, οδηγούν τώρα τον Νίκο Βαλσαμάκη στην ανώτατη αυτή τιμή. Οταν έλαβε το Αριστείο το 1999 ήταν ο τρίτος μόλις αρχιτέκτων που τιμούσε η Ακαδημία, μετά τον Παύλο Μυλωνά το 1987 και τον Αριστοτέλη Ζάχο το 1933.

Τα τελευταία χρόνια, η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθεί πολύ πιο συστηματικά την αρχιτεκτονική και διευρύνοντας την τάξη Γραμμάτων και Τεχνών άνοιξε τις πύλες της στους εκλεκτούς της αρχιτεκτονικής. Σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμβολή του αείμνηστου αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Γεωργίου Λάββα.

Δημιουργός μεγάλου αριθμού κτιρίου μιας ευρείας τυπολογίας, ο Νίκος Βαλσαμάκης ανανέωσε τον τύπο της αστικής πολυκατοικίας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μελέτησε σειρά σημαντικών έργων σε όλη την Ελλάδα, όπως τα «Αμαλία» στην Αθήνα και Δελφούς, το κτίριο της Alpha Bank στην οδό Σταδίου, κ. ά.


Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital