ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Βραβείο  Pritzker 2017

02 Μάρτιος, 2017

Βραβείο Pritzker 2017

 

 

Στους Καταλανούς RCR Arquitectes απονέμεται για το 2017 το Βραβείο Pritzker

Στους Καταλανούς RCR Arquitectes απονέμεται για το 2017 το Βραβείο Pritzker.Οι Rafael Aranda, Carme Pigem και Ramon Vilalta αποτελούν τους ιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου RCR Arquitectes και τους νικητές του βραβείου Pritzker για το έτος 2017.

Το γραφείο ιδρύθηκε το 1988 μετά από την αποφοίτησή τους από  την Escola Tecnica Superior d’Arquitectura del Valles, στη γενέτειρά τους, Olot. Τους έχουν απονεμηθεί μια σειρά διακρίσεις όπως το Εθνικό βραβείο πολιτισμού για την Αρχιτεκτονική από την κυβέρνηση της Καταλονίας,  το βραβείο του Ordre des Arts et des Lettres το 2008 και το 2014, και το χρυσό μετάλλιο της γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής το 2015.
Βασικά θέματα της δουλειάς τους αποτελεί η σύνδεση ανάμεσα στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο, σπάζοντας τα μεταξύ τους όρια, η σχέση με το τοπίο και το χώρο, το πέρασμα του χρόνου, η δημόσια λειτουργία των κτηρίων, η δομή και η υλικότητα.

 

πρόσωπα

Ανάμεσα στις επιρροές τους είναι ο Alvar Aalto, ο Richard Serra, ο Pierre Soulages και η Ιαπωνική αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα των SANAA. Το έργο τους βρίσκεται κυρίως στην Καταλονία, την Γαλλία και το Βέλγιο.Ένα από τα αγαπημένα τους υλικά είναι το Cor-ten ατσάλι, το απλό σκουριασμένο ατσάλι, που με την πατίνα του, δείχνει το πέρασμα του χρόνου στα έργα τους. Η απονομή θα γίνει στις 20 Μαΐου 2017 στο Akasaka Palace, στο Τόκυο.

Μουσείο Soulages (2014)
Συνεργάτης: G Tregouet
Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης φιλοξενούνται σε οξειδωμένα ατσάλινα κουτιά που προβάλλουν από την πλαγία. Οι εκθεσιακοί χώροι ενώνονται με γυάλινους διαδρόμους και γέφυρες, που δημιουργούν μια διαδρομή μέσα στο μουσείο.

 

μουσείο 1
μουσείο 2

 

Οινοποιείο Bell–Lloc (2007)
Ένα κατηφορικό μονοπάτι με κεκλιμένες πλευρές από ατσάλι, λειτουργεί σαν χωνί που στέλνει τους επισκέπτες στην είσοδο του οινοποιείου.Στο εσωτερικό, το ίδιο υλικό δημιουργεί ένα θολωτό ταβάνι, πάνω από το χώρο παραγωγής κρασιού και τους χώρους αποθήκευσης των βαρελιών, με κενά στην οροφή που αφήνουν λωρίδες φωτός στους υπόγειους χώρους.

 

3
4

Εργοστάσιο Barberi (2008)
Ο ανακαινισμένος βιομηχανικός χώρος ( πρώην χυτήριο), στη γενέτειρά τους, αποτελεί το γραφείο τους.Στοιχεία του αρχικού χώρου, όπως οι τοίχοι και οι ατσάλινες κατασκευές έχουν διατηρηθεί. Τεράστια ανοίγματα από καθαρό γυαλί, δημιουργούν φωτεινούς χώρους εργασίας.

5
6

 

Αθλητικό κέντρο - Στίβος Tossols-Basil (2000)
Απλώνεται ανάμεσα από δυο ξέφωτα σε ένα δάσος με οξιές και χρωματίστηκε πράσινο για να δένει με το περιβάλλον. Η δομή του εδάφους δημιουργεί κερκίδες για το κοινό και ένα μικρό περίπτερο από οξειδωμένο ατσάλι φιλοξενεί ένα μπαρ και αποθήκη για το γήπεδο.

 

7
8

 

Νηπιαγωγείο ‘El Petit Comte’  (2010)
Συνεργάτης: Joan Puigcorbe

Διαβαθμίσεις χρωματιστού πλαστικού δημιουργούν ένα εφέ ουράνιου τόξου, που πλημυρίζει τους εσωτερικούς χώρους με χρωματιστό φως. Μια αυλή στο κέντρο επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν έξω σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

 

νηπειαγωγείο1
νηπειαγωγείο2

 

Επίσημη σελίδα βραβείου Pritzker: http://www.pritzkerprize.com/
ΓΡΑΦΕΙΟ: http://www.rcrarquitectes.es/
Σύντομο Link με ομιλία : https://www.youtube.com/watch?v=pvmHHpBapVI
Πηγή όλων των εικόνων: 2017 Laureate Image Book @ http://www.pritzkerprize.com/2017-laureate-media-kit-and-image-book

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2017. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO