ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας Λέσβου

07 Ιούλιος, 2009

Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας Λέσβου

Tο ερειπωμένο ελαιοτριβείο Βρανά αναστυλώθηκε.

Tο ερειπωμένο ελαιοτριβείο στη Μυτιλήνη, που δημιούργησε το 1887 ο παππούς του Οδυσσέα Ελύτη, Νικόλαος Βρανάς, αναστυλώθηκε και έγινε Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου.

 


Το ερειπωμένο Ελαιοτριβείο Βρανά μετράπηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας Αρχιπέλαγος στο Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου.

 

Η αποκατάσταση του ελαιοτριβείου πραγματοποιήθηκε την τριετία 2006-2009.Παράλληλα,αποκαταστάθηκε πλήρως και ο  μηχανολογικός εξοπλισμός του: μύλοι, αντλίες, πιεστήρια και μία ντιζελομηχανή της Ιστορικής Βιομηχανίας Ισηγόνη που είχε έδρα τη Σμύρνη.

Ο εξοπλισμός συντηρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο στην Ερμούπολη της Σύρου και σήμερα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του λαδιού στη Λέσβο από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού.

Οι χώροι του Ελαιοτριβείου (900 m2) θα φιλοξενούν και παράλληλες πολιτιστικές χρήσεις συνυφασμένες με την ιστορία και την παράδοση του νησιού.

Στη Λέσβο λειτουργούν τέσσερα ακόμα παρεμφερή μουσεία : το Μουσείο Ελαιουργίας, το Μουσείο Σαπωνοποιίας (Πλωμάρι), και τα δύο Πολύκεντρα (πρώην ελαιοτριβεία) στον Μανταμάδο και στον Δήμο Πολυχνίτου. 

Πληροφορίες, φωτογραφία, enet.gr 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital