ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

06 Νοέμβριος, 2012

Ρομάντσο στο κέντρο της Αθήνας

Το πελώριο βιομηχανικό κτήριο στο νούμερο 5 της οδού Αναξαγόρα,ήταν για χρόνια ένα αίνιγμα για τους περισσότερους περαστικούς.

 

Το πελώριο βιομηχανικό κτήριο στο νούμερο 5 της οδού Αναξαγόρα, ένα άδειο κέλυφος ανάμεσα σε καταστήματα με παιχνίδια, πακιστανικά εστιατόρια και δημόσιες υπηρεσίες, ήταν για χρόνια ένα αίνιγμα για τους περισσότερους περαστικούς. πνιγμένο στα σκουπίδια - και στο σκοτάδι τού μόνιμα υποφωτισμένου δρόμου - ένα κτήριο - φάντασμα με μόνη ένδειξη για το παρελθόν του τις τρεις χρωματιστές πινακίδες της πρόσοψης: «Ρομάντσο», «πάνθεον», «Βεντέτα». Εδώ στεγαζόταν για πάνω από 60 χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα τυπογραφεία του κέντρου, που έβγαζε μερικά από τα επικερδέστερα και γνωστότερα λαϊκά περιοδικά της εποχής, ιδιοκτησίας του εκδότη Νίκου Θεοφανίδη. Οι πιο παλιοί θυμούνται το θρυλικό «Ρομάντσο» με τα ρομαντικά μυθιστορήματα, που πούλαγε στις μεγάλες του δόξες 300.000 αντίτυπα την εβδομάδα. Το κτήριο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορία του ελληνικού Τύπου - στα πιεστήρια του Θεοφανίδη είχαν τυπωθεί από τον «Ριζοσπάστη» μέχρι τον «Ελεύθερο Τύπο». παρ' όλα αυτά, όμως, τα τελευταία είκοσι χρόνια είχε πέσει σε αχρηστία - η τελευταία του χρήση ήταν ως εργαστήριο μεταξοτυπίας πριν από περίπου εφτά χρόνια.

Η παρακμή μπορεί να γίνει έμπνευση
Η ομάδα του πολυχώρου Βios, που κλείνει φέτος δέκα χρόνια στη δημιουργική σκηνή της Αθήνας, αποφάσισε να ανακαινίσει αυτό τον χώρο δίνοντας αναπνοή και ρεύμα σε μια γειτονιά που σίγουρα έχει δει καλύτερες μέρες. Η Αναξαγόρα βρίσκεται μεταξύ Σοφοκλέους και Μενάνδρου δίπλα στην Ομόνοια, στην περίφημη περιοχή Γεράνι. Έχουν γίνει άπειρες εξαγγελίες για ανάπλαση της περιοχής τα τελευταία χρόνια από τα υπουργεία Οικονομικών και περιβάλλοντος, όμως το μεγάλο ζητούμενο, η επιστροφή δηλαδή των κατοίκων στο κέντρο, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Κι όμως, αυτό ακριβώς το παρηκμασμένο σημείο στο παλαιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας ενέπνευσε τη δημιουργική ομάδα του πολυχώρου Βios. «Σκεφτόμασταν την επέτειο των δέκα χρόνων του Bios και τι σημαίνει αυτό για μας, και είπαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό» εξηγεί o Βασίλης Χαραλαμπίδης του Βios. «Είναι ένα τελείως ξεχασμένο σημείο, πιθανώς το χειρότερο για να κάνεις κάτι εκεί, και αυτός ήταν και ο λόγος που το επιλέξαμε».

Το «Ρομάντσο» (έτσι θα ονομαστεί το κτήριο και φυσικά οι πινακίδες θα παραμείνουν στην πρόσοψη για να υπενθυμίζουν τη χρήση του) θα χωριστεί στα δύο. Από τον 2ο ώς τον 4ο όροφο του κτηρίου θα γίνει η πρώτη θερμοκοιτίδα καλλιτεχνών στην Αθήνα. «Θα υπάρχουν χώροι γραφείων που θα νοικιάζονται σε ανθρώπους ή ομάδες καλλιτεχνικού προσανατολισμού. Θα είναι κανονικά γραφεία - αυτόνομοι χώροι. Στο ενοίκιο θα περιλαμβάνονται η θέρμανση, οι λογαριασμοί και η γραμματειακή υποστήριξη, οπότε με ένα κόστος λίγο πιο πάνω από 1 50 ευρώ θα μπορεί κανείς να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρεί ένα επαγγελματικό προφίλ». Το υπόλοιπο κτήριο, ο 1ος όροφος, δηλαδή, και το αχανές υπόγειο θα γίνουν πολιτιστικό κέντρο.
Ο 1ος όροφος θα θυμίζει έντονα το Bios και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις, ενώ θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος για τις ανάγκες των ομάδων που θα στεγάζονται στο κτήριο - που θα διαθέτει επίσης φωτογραφικό στούντιο. Το υπόγειο, που είναι αχανές, θα χρησιμοποιηθεί ως συναυλιακός χώρος. Το «Ρομάντσο» αναμένεται να έχει τελειώσει λίγο πριν μπει ο χειμώνας. Η ιστορία του κτηρίου και το όλο εγχείρημα μοιάζουν ιδιαίτερα γοητευτικά, αλλά αποτελούν παράλληλα κι ένα μεγάλο στοίχημα, μιας και πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιχειρηματική επένδυση σε μια περιοχή που γνώρισε ραγδαία υποβάθμιση και πασχίζει να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Aπο το ΠΟΝΤΙΚΙ
Δέσποινα Τριβόλη

Για το συγκεκριμένο άρθρο, ενημερωθήκαμε από το blog "η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα", το οποίο "ανακάλυψε" - αναδημοσίευσε πρώτο το συγκεκριμένο θέμα.

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital