ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

27 Ιούλιος, 2010

Υπόθεση Λάρκο

Σύντομο ιστορικό και αποσπάσματα από την εκδήλωση: Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική Παραγωγή στην Κεντρική Εύβοια.

Στην Κεντρική Εύβοια (στην περιοχή του Παγώντα) δραστηριοποιείται η κρατική Λάρκο και υπάρχουν αρκετά μεταλλεία. Από τις αρχές του 2009 όμως οι κάτοικοι και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν ανακαλύψει με προσωπικές τους ενέργειες την εκτεταμένη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Δήμου Μεσσαπίων (με νικέλιο και εξασθενές χρώμιο) και μάλιστα έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσαπίων (ΔΕΥΑΜ) ζητώντας πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει γίνει στις 10.2.2010 αλλά ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας. Παράλληλα, η Λάρκο επιθυμεί να επεκτείνει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες έχοντας υποβάλλει Μ.Π.Ε. προκειμένου να προβεί σε διερευνητικές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις για σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα στη θέση Ζυγός και Άγιος Κωνσταντίνος του Διαμερίσματος «Άτταλη» εντός δασικής έκτασης ιδιοκτησίας του αναγκαστικού δασικού συνεταιρισμού Άτταλης. Το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό συνεδρίασε στις 23/3/2010 και κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε αρνητικά (12 όχι 4 ναι 1 παρών). Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε στις 26/3/2010 η Νομαρχιακή επιτροπή Εύβοιας η οποία ομόφωνα απέρριψε το αίτημα της εταιρίας.

Τα αποσπάσματα είναι από την εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 30 Μαΐου στην πλατεία Ψαχνών, με θέμα ‘Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική Παραγωγή στην Κεντρική Εύβοια'. Την εκδήλωση διοργάνωσε η επιτροπή αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και των Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Μεσσαπίας «ΤΑΝΑΪΣ».

 

 

 

Ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης ΛΑΡΚΟ/Μεσσαπίας από το http://www.zabetakis.net/?p=2705

Περισσότερα για το ζήτημα του ακατάλληλου νερού της Μεσσαπίας που είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο, χάρη στις ενέργειες των κατοίκων και των τοπικών οργανώσεων της περιοχής, στα ιστολόγια http://kontodespoti.blogspot.com/  και http://environmentfood.blogspot.com/ . Επίσης από το ιστολόγιο της Μ. Καραβασίλη http://oikomargarita.blogspot.com/2010/05/blog-post_3943.html.

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital