ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άκυρο το ΠΔ χωροθέτησης της «Άνιμα» στα Καλύβια Αττικής

22 Μάρτιος, 2012

Άκυρο το ΠΔ χωροθέτησης της «Άνιμα» στα Καλύβια Αττικής

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως διπλά παράνομο, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη χωροθέτηση τού Κέντρου Προστασίας Ειδών Άγριας Πανίδας «Άνιμα», στα Καλύβια Θορικού Αττικής.

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα τού Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπως δημοσίευσε το ΑΠΕ κατατέθηκε, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σχέδιο διατάγματος που αφορά τη χωροθέτηση του επίμαχου Κέντρου και τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησής του. Το Κέντρο αυτό προβλέπεται να κατασκευαστεί στη θέση Φέριζα, τής εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923, της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων Θορικού (θέση Φέριζα), του Δήμου Σαρωνικού, Νομού Αττικής, που εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή τής Λαυρεωτικής χερσονήσου και σε συνολική έκταση 6.750 τετραγωνικών μέτρων. Η επίμαχη έκταση έχει παραχωρηθεί από το 2009 (κατά χρήση) στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Άνιμα».

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, οι προβλεπόμενοι όροι δόμησης είναι:

α) Συντελεστής δόμησης 0,1,

β) Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 14% και

γ) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 6 μέτρα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1,5 μέτρο για την κατασκευή στέγης.

Παράλληλα, επιτρέπεται η κατασκευή περισσότερων τού ενός κτιρίων στο οικόπεδο, ενώ επιβάλλεται η κάλυψη των κτιρίων με ξύλινη επένδυση. Ακόμη, τα κτίρια μπορεί να τοπο- θετούνται από τα όρια τού οικοπέδου σε απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων, ενώ «μεταλλικές ή ξύλινες εγκαταστάσεις διαμονής ζώων, τοποθετημένες στο φυσικό έδαφος ή σε βάσεις μεγίστου ύψους 0,50 μ. από το διαμορφωμένο ή φυσικό έδαφος, ανοικτές από δύο ή τρεις πλευρές, με στέγαστρο ή χωρίς, μπορεί να τοποθετούνται σε απόσταση μέχρι και 5 μέτρα από πλάγια όρια» τού οικοπέδου. Τέλος, υποχρεωτική είναι η δημιουργία, περιμετρικά τού οικοπέδου, ζώνης πράσινου με ψηλά δέντρα και θάμνους.

Το Ε' τμήμα τού ΣτΕ (πρόεδρος, ο σύμβουλος Επικρατείας, Ν. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος, Χρ. Παπανικολάου), αφού ερμήνευσε το άρθρο 24 του Συντάγματος, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, έκρινε ότι το σχέδιο διατάγματος δεν είναι νόμιμο, για τους εξής δύο λόγους:

-Πρώτον, γιατί η νομοθεσία προβλέπει ότι για την κατασκευή παρόμοιων Κέντρων Προστασίας Ειδών Άγριας Πανίδας, απαιτείται (κατώτατο όριο αρτιότητας του οικοπέδου) έκταση τουλάχιστον 20.000 τ.μ. (και κατά παρέκκλιση 12.000 τ.μ.), ενώ η επίμαχη έκταση στα Καλύβια είναι μόλις 6.750 τ.μ.

-Δεύτερον, γιατί με το σχέδιο διατάγματος επιχειρείται η χωροθέτηση του επίμαχου Κέντρου, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος από τη νομοθεσία περιβαλλοντικός προέλεγχος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ως προς το τελευταίο, υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 2001/42/ΕΚ) και την Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 3937/2011 κ.λπ.) η χωροθέτηση Κέντρου Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας και ο καθορισμός όρων δόμησής του, «υπόκειται σε περιβαλλοντικό προέλεγχο, προκειμένου να κριθεί εάν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και -κατ’ ακολουθία- εάν απαιτείται να τηρηθεί η διαδικασία τής «στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης».

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital