ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προκήρυξη διαγωνισμών για 28 νέα έργα κτηματογράφησης

13 Οκτώβριος, 2013

Προκήρυξη διαγωνισμών για 28 νέα έργα κτηματογράφησης

Διαγωνισμοί για 28 νέα έργα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 527 εκατομμυρίων ευρώ προκηρύσσονται από την Κτηματολόγιο ΑΕ, με τα οποία αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες κτηματογράφησης της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης της χώρας αφορά σε 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών, τα οποία καλύπτουν το 65% της έκτασης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δημιουργηθούν 12.000 νέες θέσεις εργασίας μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων, έως το τέλος του 2020.

Στόχοι του Κτηματολογίου, είναι η διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, αλλά και για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, παράλληλα δε αποτελεί και ένα «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» για την προσέλκυση και τη διασφάλιση επενδύσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κοινωνία των πολιτών, η οποία, θα αποκτήσει έναν σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανισμό, προκειμένου να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης, καθώς επίσης και ένα εργαλείο υπέρβασης της γραφειοκρατίας, ενώ αναμένεται μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων για τον πολίτη και συντόμευση του χρόνου των διαδικασιών.

Αναμένεται να συμβάλλει στην επίλυση μιας σειράς δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, στα όρια των δασών, των σχεδίων πόλεων, οικισμών, της γραμμής του αιγιαλού, των προστατευόμενων περιοχών, αρχαιολογικών χώρων κ.α. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, το κτηματολόγιο λειτουργεί στην περιοχή της 1ης γενιάς κτηματογράφησης που αφορά στην περίοδο 1995- 1999, ενώ η 3η γενιά κτηματογράφησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014. Κατά την 4η γενιά κτηματογράφησης πρόκειται να γίνουν ενιαίες μελέτες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2014. Το 6,2% της επικράτειας έχει ήδη κτηματογραφηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν ανατεθεί και όλες οι υπόλοιπες μελέτες 1ης, 2ης και 3ης γενιάς.

Σε πρώτο στάδιο θα αξιοποιηθούν πόροι της ΕΚΧΑ, για την ψηφιακή σύγκλιση ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να διατεθούν κονδύλια τόσο από την τρέχουσα, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο, για τα οποίο υπάρχει ρητή δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και θερμά υποστηρικτικό κλίμα από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της ΕΕ.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital