ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φούσκα η επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς το συμφέρον των πολιτών

19 Μάρτιος, 2012

Φούσκα η επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς το συμφέρον των πολιτών

Το ενδεχόμενο η επένδυση στο Ελληνικό να εξελιχθεί σε μία ακόμη φούσκα επισήμανε ο Γιώργος Μαδεμοχωρίτης πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής.

Ο κ Μαδεμοχωρίτης αφού υπογράμμισε την απουσία ουσιαστικού πολεοδομικού σχεδιασμού και χαρακτήρισε «θολή τη στοχοθεσία» για την αξιοποίηση του Ελληνικού σημείωσε ότι χάνεται η μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού σαν ένα χώρο Μητροπολιτικής σημασίας, που θα μπορούσε να βελτιώσει πολλά από τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει υπεραξίες στον ίδιο τον χώρο και κατ επέκταση στον επενδυτή, αναβαθμίζοντας συνολικά την ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το Ελληνικό, διαμορφώνει το πλαίσιο και τα κίνητρα για τους επενδυτές ώστε να έχουν «συμφέρον» να επενδύσουν. Πρέπει να καταλάβουν όμως, ότι αν και οι χρήστες, δηλαδή η κοινωνία δεν έχει και αυτή «συμφέρον», τότε δεν θα υπάρχει συναλλαγή δεν θα αποφέρει κέρδος και όλη η επένδυση θα εξελιχτεί σε μια ακόμη φούσκα. Ο χρήστης φέρνει ζωή και μετατρέπει τα οικοδομικά κελύφη σε ζωντανούς δημιουργικούς και κερδοφόρους χώρους». Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ Αττικής σημείωσε την ζοφερή κατάσταση, που βιώνει ο τεχνικός κόσμος και οι αρχιτέκτονες υπογραμμίζοντας ότι «βομβαρδιζόμαστε από νόμους και αποφάσεις σε σχεδόν καθημερινή βάση, σε βαθμό που δυσκολευόμαστε και πολλές φορές αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αφομοιώσουμε. Όλοι οι αρχιτέκτονες και όσοι βρισκόμαστε στο χώρο του κτιστού περιβάλλοντος ζούμε την πλήρη αποδόμηση του χώρου μας».

«Μεγάλο οικόπεδο πωλείται σε φθηνή τιμή»

Την κεντρική εισήγηση του τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, με τίτλο «το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού και η διαρκώς εξελισσόμενη προσπάθεια για την πλήρη οικοδόμηση του» παρουσίασε στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του τμήματος ΣΑΔΑΣ Αττικής Ράνια Κλουτσινίωτη. Υπογράμμισε ότι «το Ελληνικό αντιμετωπίζεται χυδαία ως οικόπεδο προς εκμετάλλευση, το οποίο πωλείται κυριολεκτικά και σε χαμηλή τιμή». Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι προβλέψεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ ως θέσεις-συμπεράσματα της εισήγησης υπογραμμίστηκαν τα παρακάτω:

-Ο ΣΑΔΑΣ Αττικής, τμήμα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, εκτιμά ότι η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων ελεύθερων χώρων της χώρας και της Αττικής, ειδικότερα, συγκροτεί πράξη δημοσίου συμφέροντος και πιστεύει ότι, στην κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, πρέπει να δοθεί αγώνας να σωθούν από το ξεπούλημα και την οικοδόμηση οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι των πόλεων, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό απόθεμα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων της ποιότητας ζωής των παρόντων, αλλά και των παιδιών μας στο μέλλον. Η απόπειρα ξεπουλήματος του Ελληνικού αποτελεί πείραμα, που εάν πετύχει, θα έχουν την ίδια τύχη και οι υπόλοιποι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι στη χώρα.

-Ο ΣΑΔΑΣ Αττικής προβληματίζεται επίσης για το εάν τελικά υπάρχει επιστήμη της πολεοδομίας και της χωροταξίας, διότι ακούγεται παράλογο ότι για τον ίδιο χώρο, αναντικατάστατο πλούτο που διαθέτει ακόμη το Λεκανοπέδιο Αττικής, σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, μπορεί συγχρόνως να τεκμηριώνεται ‘επιστημονικά’ η αναγκαιότητα του να μείνει όλος ελεύθερος, μέχρι του να κτίζονται 3.000.000,0 μ2 και μάλιστα από το Τμήμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Θεωρεί ότι οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες – διδάσκοντες οφείλουν να συνεργάζονται στο θεσμικό τους όργανο, που οπωσδήποτε είναι το Τμήμα και να επεξεργάζονται και να προβάλλουν προς τα έξω κοινές αντιλήψεις. Τέλος, ο ΣΑΔΑΣ Αττικής, τμήμα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δηλώνει ότι θα πάρει κάθε δυνατό πρακτικό μέτρο για την διασφάλιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων της Αττικής και θα επιδιώξει να αποτραπεί η εφαρμογή των προβλέψεων του Σχεδίου Νόμου. Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστεί με άλλους επιστημονι- κούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να ματαιωθεί ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital