ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(181.12) Στρατηγικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

29 Μάιος, 2013

(181.12) Στρατηγικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για το Νέο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη.

English version


Φοιτητής : Γεώργιος Σιώκας
Υπεύθυνος καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού-πρώτος μέντορας: Ir. Engbert van der Zaag
Υπεύθυνος καθηγητής τεχνολογίας κτιρίων και κατασκευής-δεύτερος μέντορας: Ir. Hubert van der Meel
Τεχνικό Πανεπιστήμιο Ντελφτ, Ολλανδία
Ημερομηνία παρουσίασης: 5 Ιουλίου 2012

 


UNEC-Κεντρική ιδέα και αρχιτεκτονικές κατευθύνσεις.

 

Το Νέο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, καλείται να συντονίσει σε παγκόσμιο επίπεδο τη βιωσιμότητα του πλανήτη, εμμένοντας σε προβλήματα όπως αυτό της διαχείρισης αποβλήτων, της εξασφάλισης βιοποικιλότητας αλλά και ενεργειακών πόρων, με σκοπό να ξεπεράσει και να επιλύσει τις οργανωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα προγράμματα (όπως το UNEP) και να προβεί σε συντονισμό αυτών των θεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρότι το νέο κτίριο θα φιλοξενηθεί στα εδάφη της Νέας Υόρκης, οφείλει να διατηρήσει έναν παγκόσμιο χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική του γλώσσα, ως προέκταση του παγκόσμιου χαρακτήρα, της σημασίας και της μοναδικότητάς του. Άλλωστε, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, πρόκειται για ένα "παγκόσμιο" κτίριο, το οποίο υπηρετεί το παγκόσμιο συμφέρον.

Παρ' όλα αυτά, όντας στη Νέα Υόρκη, το νέο κτίριο Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών οφείλει να εναρμονιστεί με το χτιστό περιβάλλον γύρω του, ώστε να μην διαταράξει το ύφος της πόλης του Μανχάταν. Ήτοι, από τη μεριά της 1ης Λεωφόρου, το κτίριο οφείλει να σεβαστεί την αρχιτεκτονική "γλώσσα" της πόλης και να εναρμονιστεί με αυτήν. Παράλληλα, από τη μεριά του Ανατολικού Ποταμού του Μανχάταν (East River), to Περιβαλλοντικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένης της υψίστης του σημασίας για το μέλλον του πλανήτη, οφείλει να πάρει τη μορφή "ορόσημου" για την ακτογραμμή του Μανχάταν· "ένα παγκόσμιο κτίριο παγκόσμιου χαρακτήρα".

Η οπτική συνέχεια από την πόλη του Μανχάταν προς την ακτογραμμή είναι μεγάλης σημασίας. Δεδομένου του ότι το δοθέν οικόπεδο είναι από τα ελάχιστα τμήματα γης του Μανχάταν όπου διατηρούν την οπτική συνέχεια με το East River, κρίνεται αναγκαία η διατήρηση της ποιότητας αυτής, όσο το δυνατόν πιο ακέραιης είναι εφικτό. Το νέο κτίριο Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Συμβουλίου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναστείλει με την ύπαρξή του αυτή την οπτική συνέχεια.

Επιπλέον, η γειτνίαση του Νέου Συμβουλίου με το κολοσσιαίας σημασίας και αρχιτεκτονικής υπάρχοντος κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών του Oscar Niemeyer, καθιστά αναγκαίο το χειρισμό του με τρόπο ώστε, και να μην επισκιάσει το γειτονικό "αρχιτεκτονικό κολοσσό", αλλά και να μπορέσει να έρθει σε διάλογο με το περιβάλλον του, δημιουργώντας έναν "υγιή συναγωνισμό".

Στην αστική κλίμακα, όπως προαναφέρθηκε, είναι υψίστης σημασίας η συνέχεια και "επέκταση" του αστικού ιστού του Μανχάταν στο δοθέν οικόπεδο. Βάσει του παρόντος σχεδιασμού/πρότασης, η πόλη "εισέρχεται" στο οικόπεδο με τη μορφή ενός δημόσιου χώρου/πλατείας, η οποία "στεγάζεται" από το ίδιο το κτίριο του Περιβαλλοντικού Συμβουλίου. Ο δημόσιος αυτός χώρος/πλατεία προσφέρει πολλαπλές διαμορφωμένες πορείες, όπου όλες καταλήγουν στην κύρια είσοδο του κτιρίου από το επίπεδο της πόλης. Αντίστοιχα, 10 μέτρα χαμηλότερα, διατηρώντας και δημιουργώντας δημόσιο χώρο/πράσινη" πλατεία από τη μεριά της ακτογραμμής, και παράλληλα, εκτείνοντας την πλατεία αυτή στο εσωτερικό (στην καρδιά) του νέου κτιρίου, αυτόματα, το νέο κτίριο παίρνει τη μορφή ενός ισχυρού συνδετικού κρίκου μεταξύ των δύο πλατειών διαφορετικού χαρακτήρα., ενώ, το υπερυψωμένο μέρος του κτιρίου όπου φιλοξενεί τα γραφεία και πιο ιδιωτικούς χώρους, γίνεται καταφύγιο για αυτόν τον τριπλού χαρακτήρα δημόσιο χώρο.

Ο σαφής διαχωρισμός του κτιρίου σε δύο αυτόνομους όγκους ανταποκρίνεται στο ύφος και τις ανάγκες του κτιριολογικού προγράμματος του Νέου Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, σε δημόσιο και ιδιωτικό ("κάτω" και "πάνω" όγκος αντίστοιχα). Ο διαχωρισμός αυτός απαντά και σε μεγάλα ζητήματα ασφάλειας του κτιρίου, που ήταν και ένα από τα βασικά ζητούμενα που  έχριζαν αντιμετώπισης και απάντησης.

Διαφάνεια και χωρική αλληλουχία γύρω από μία εσωτερική "αυλή" είναι οι βασικές ποιότητες του χώρου της παρούσας πρότασης, ενώ πολλαπλοί χώροι διπλού ύψους στο εσωτερικό του Νέου Περιβαλλοντικού Συμβουλίου προσφέρουν οπτικές φυγές κaι οπτική επικοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα.

 


UNEC-Αστική ανάπλαση πρότασης-MasterPlan.


UNEC-Κάτοψη δημόσιου χώρου/πλατείας στο επίπεδο [και προς την] της πόλης (+10,00).


UNEC-Κάτοψη επιπέδου -01 (προσβάσιμο στο κοινό) [+05.00]/Κάτοψη επιπέδου -02 προσβάσιμο στο κοινό) [+0.00]/Τομή Β-Β.


UNEC-Κάτοψη επιπέδου +01 (MH προσβάσιμο στο κοινό) [+19.90]/Κάτοψη επιπέδου +02 (MH προσβάσιμο στο κοινό) [+23.80].


UNEC-Όψεις κτιρίου/Τομή Α-Α.


UNEC-Στατικός φορέας και κατασκευή/Sustainability.


Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (κάθε αριθμός ανταποκρίνεται στο εκάστοτε αριθμημένο εικονίδιο σε κάθε κάτοψη της πρότασης).

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital