ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

SANAA. Pritzker 2010

31 Μάρτιος, 2010

SANAA. Pritzker 2010

Oι Ιάπωνες αρχιτέκτονες Σετζίμα και Νισιζάουα κέρδισαν το βραβείο Πρίτσκερ.

English version

Οι δύο Ιάπωνες, συνιδρυτές της εταιρείας SANAA,είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου Πρίτσκερ.

Το Βραβείο Πρίτσκερ είναι διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο, το οποίο απονέμεται ετησίως σε εν ζωή αρχιτέκτονες από το Ίδρυμα Χάιατ και θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο για την αρχιτεκτονική. Καθιερώθηκε το 1979 από τον Τζέι Α. Πρίτσκερ. Μέρος των κριτηρίων για βράβευση με αυτό το βραβείο είναι η πρωτοποριακή ποιότητα στην αρχιτεκτονική σκέψη. Ο νικητής λαμβάνει το ποσό των 100.000 δολαρίων ΗΠΑ, όμως.. η φήμη που αποκτά είναι σπουδαιότερη.


Στα 15 χρόνια που υπάρχει το γραφείο τους η Kazuyo Sejima και ο Ryue Nishizawa έχουν να επιδείξουν ένα πυκνό έργο εντός κι εκτός Ιαπωνίας. "Εξερευνούν όσο λίγοι άλλοι τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της συνέχειας του χώρου, της ελαφρύτητας, της διαφάνειας και της ικανότητας να δημιουργούν μια ευφυή σύνθεση", επισημαίνει η κριτική επιτροπή του βραβείου για να προσθέσει: «Η αρχιτεκτονική τους στέκεται σε πλήρη αντίθεση με το πομπώδες και το ρητορικό. Αντίθετα, αναζητούν τις ουσιαστικές ποιότητες της αρχιτεκτονικής που οδηγούν σε μια ευρείας αποδοχής αμεσότητα, οικονομία των μέσων και συγκράτηση στη δουλειά τους».

 

«Προσπαθώ να κάνω αρχιτεκτονική που να είναι 'ανοικτή', κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Καζούγιο Σετζίμα.


Δείτε:

2010 Pritzker Architecture Prize Laureate - ανακοίνωση τύπου

Photomediakit - αναλυτικό φωτογραφικό αρχείο

SANAA - 3,5 λεπτά στο New Museum of contemporary art, στην Νέα Υόρκη, των SANAA (Του Αστέριου Αγκαθίδη). 

kazuyo sejima + ryue nishizawa (designboom.com)

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital