ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

11 Οκτώβριος, 2011

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Μαδεμοχωρίτης σχολιάζει θέματα της αρχιτεκτονικής επικαιρότητας και απαντά στις ερωτήσεις του GreekArchitects.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης στο διάλογο για την αρχιτεκτονική >>>

 

Είμαι ενήμερος και για το νομοσχέδιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλα νομοσχέδια, σχετικά με το επαγγελματικό μας αντικείμενο, που έχουν ψηφιστεί ή συζητούνται, όπως ΚΕΝΑΚ, άνοιγμα επαγγέλματος, μορφολογικά, ταυτότητα κτηρίων, ΜΗΚΙΕ, αυθαίρετα, νέος ΓΟΚ, κλπ.

Είναι γεγονός ότι μέσα σ΄ αυτήν την οικονομική κατάσταση έχουμε έναν καταιγισμό νομοσχεδίων και διαπιστώνουμε προσπάθεια ανατροπής και διόρθωσης πολλών από τα αρνητικά που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Όλα τα νομοσχέδια , άλλωστε, προσπαθούν να διορθώσουν κάτι.

Το να κρίνουμε το κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά, μας οδηγεί σε ουσιαστικά τεχνικές παρατηρήσεις και κοντόφθαλμη παραταξιακή - κομματική κριτική - αντιπολίτευση.
Οφείλουμε να δούμε αυτό το σύνολο των νομοσχεδίων που στοχεύει και τι επιπτώσεις θα φέρει στο επάγγελμά μας, όταν ολοκληρωθεί η θεσμοθέτησή του.

Πιστεύω ότι το ζητούμενο, στόχος όλων αυτών των προτάσεων, είναι να μετατραπεί το αποτέλεσμα της δουλειάς μας από "ΠΑΓΙΟ ΑΓΑΘΟ" σε ‘'ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ'', δηλαδή κάτι που τελικά, θα συναντά (το προϊόν) τον χρήστη στο ράφι κάποιου "ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΣΤΗΜΑΤΟΣ",(παλαιότερα, έχω αναλύσει αυτή την θέση μου και όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνομαι).

Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργήσουν νέους κατασκευαστικούς και καταναλωτικούς κύκλους και θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Φυσική συνέπεια θα είναι η εξαφάνιση του αυτόνομου μηχανικού και του αρχιτέκτονα και η υπαλληλική του ένταξη στο Εμπορικό κατάστημα και όχι καν την Τεχνική εταιρεία!
Σίγουρα μιλάμε για μια νέα εποχή, μια νέα κατάσταση. Σε σχέση με τα χθεσινά δεδομένα σίγουρα θα είναι χειρότερα για μας, σε σχέση όμως με τα σημερινά ίσως είναι μια διέξοδος.

Δείτε τα ερωτήματα ΕΔΩ (& συμμετοχή σας)


Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα :

- Το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες αντιμετωπίζει κυρίως διαδικασίες, μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο θίγει θέματα αρχιτεκτονικής ελευθερίας με την κατάργηση των ΕΠΑΕ και την θέσπιση των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων.
- Ως προς τις διαδικασίες θεωρώ ότι κινείται σε μία θετική κατεύθυνση, λιγότερο γραφειοκρατική, με περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες στον μηχανικό, περιορισμό αρμοδιοτήτων των πολεοδομικών υπηρεσιών και κυρίως ζητά ταύτιση της μελέτης με την κατασκευή, γεγονός που μας αναδεικνύει και μας βοηθά επαγγελματικά.
- Όλα αυτά είναι θετικά, θα ήταν πιο λειτουργικά αν συνδυαζόντουσαν με κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και έναν ΓΟΚ αρχιτεκτονικής αντίληψης.
- Έχω μεγάλες αμφιβολίες για τα Αρχιτεκτονικά συμβούλια, σίγουρα ο αριθμητικός περιορισμός των θεμάτων που θα οδηγούνται εκεί είναι θετικός. Θεωρώ ότι σε συνδυασμό με τους μορφολογικούς κανόνες που θα ακολουθήσουν με την μορφή συνταγών, θα έχουμε μια επιβολή αρχιτεκτονικής άποψης, εξ αντικειμένου συντηρητικής, μιμητικής και υποκριτικής, περιορισμό της ελεύθερης αρχιτεκτονικής έκφρασης και κυρίως αφαίρεση του δικαιώματος από την νέα γενιά να αφήσει το αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό της στίγμα.
- Παράλληλα διαβλέπω μέσα από τα απαιτούμενα προσόντα των όσων θα συμμετέχουν στα συμβούλια την προσπάθεια θέσπισης περίεργων αρχιτεκτονικών ειδικοτήτων σε βάρος της αρχιτεκτονικής.

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, πιστεύω :

Η οικονομική κρίση, σίγουρα έχει κοινωνικές επιπτώσεις.
Θα δημιουργηθούν νέες κοινωνικές σχέσεις και δομές, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, που νομοτελειακά θα επηρεάσουν την προσέγγιση του αρχιτέκτονα και τον σχεδιασμό.

Οι νέες κοινωνικές δομές θα δημιουργήσουν πιθανά την απαίτηση νέων πολεοδομικών- χωροταξικών προσεγγίσεων και σχεδιασμού κτηρίων διαφορετικής κλίμακας από τις γνωστές μέχρι σήμερα. Όλοι ξέρουμε ότι η περιβαλλοντική ένταξη είναι απόλυτα συναρτημένη με την κλίμακα σχεδιασμού.

Μεγάλη σημασία έχει και θα έχει στον σχεδιασμό και η ενεργειακή αντιμετώπιση των κτηρίων

Αθήνα 09-10-11
Γ. Μαδεμοχωρίτης


 

video

ΔΕΙΤΕ: Συζήτηση με το Γιώργο Μαδεμοχωρίτη. Ο Αλέξιος Βανδώρος συζητά με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Μαδεμοχωρίτη.
(Από το αρχείο του GRATV) Cry

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital