ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PeripheRealities

09 Μάιος, 2016

PeripheRealities

Μια σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις και περφόρμανς με την ονομασία PeripheRealities θα λάβουν χώρα στο Ελληνικό περίπτερο στα πλαίσια στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia. (10 - 12 Ιουνίου 2016)

Μια σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις και περφόρμανς θα λάβουν χώρα στο Ελληνικό περίπτερο από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου με την ονομασία PeripheRealities. Έχοντας στόχο να συμβάλει στη κεντρική συζήτηση που διοργανώνεται από τον Aravena στις 11 Ιουνίου, η ελληνική συμμετοχή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θέτει ζητήματα συμμετοχικών εδαφικών και κοινωνικών φαινομένων, δημόσιου χώρου και της ιδιότητας του πολίτη, στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο Νότο. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Al Borde, η Biennale Urbana, το S.O.M.A. και το Università IUAV di Venezia.

Παρασκευή 10 Ιουνίου. Ελληνικό Περίπτερο Βενετίας
11.00-12.15. Αρχιτεκτονική στα πλαίσια μίας εναλλακτικής οικονομίας: Συνέντευξη με Al Borde Arquitectos
(Συνέλευση)
Το αρχιτεκτονικό σχήμα Al Borde Arquitectos collective (Pascual Gangotena, David Barragán, Marialuisa Borja & Esteban Benavides) από το Εκουαδόρ είναι μία πειραματική κολεκτίβα που λειτουργεί στα πλαίσια της συμμετοχής του σε κοινότητες και εκτός της συμβαιτκής οικονομίας. Η συνέντευξη πραγματοποιείται απο τον Νίκο Αναστασόπουλο (Σειρά "Μανιφέστο για μία νέα αρχιτεκτονική", Αναστασόπουλος-Τραυλού, Συνέντευξη #1).

12.15-13.00 Ελαφρύ φαγητό και ποτά (Συμβίωση)

13.00 - 16.30 Συζήτηση (Συνέλευση)
Προς ένα Μουσείο των Κοινών: S.O.M.A. (Scattered Open Museum of Attica) και Biennale Urbana
Συνεργάτες του S.O.M.A. (Διάσπαρτα Ανοικτό Μουσείο Αττικής) και της Biennale Urbana θα συζητήσουν σχετικά με την έννοια των μουσείων ως «Κοινά» και πώς οι συμμετοχικές πρακτικές εδαφικού σχεδιασμού βοηθούν στο να ενσωματώνεται και να αντανακλάται η δυναμική μιας περιοχής, συνιστουν ένα δυναμικό τοπικό αρχείο, και προτείνουν νέους τρόπους διαχείρισης, προώθησης και διανομής του
πολιτιστικού αποθέματος, με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχαιολόγων, πολιτικών επιστήμονων, ειδικών μουσείων, επιμελητών, καλλιτέχνών και ανθρωπολόγων.
Ανοιχτή συζήτηση με τους Andrea Curtoni, Αλέξανδρο Κιουπκιολή, Giulia Mazzorin και Χαρίκλεια Χάρη.

Ex Ospedale al Mare,Teatro Marinoni
17.30 @Vaporetto station S. Maria Elisabetta, Lido
Περιήγηση (Συμβίωση)
Επίσκεψη στο εγκαταλελειμμένο Ospedale Al Mare όπου βρίσκεται το Teatro Marinoni.

Σάββατο 11 Ιουνίου

Serra dei Giardini
18.00 Επίσκεψη μετά το κλείσιμο της Μπιενάλε στο Archivio Nomade Stalker το οποίο φιλοξενείται από το Microclima @ Serra dei Giardini.

Κυριακή 12 Ιουνίου
12.00-16.00 Ελληνικό Περίπτερο Βενετίας
Ο δικός μου δημόσιος χώρος: Αγορά, δημόσιος χώρος και η ιδιότητα του πολίτη. Εργαστήριο/συμπόσιο (Συμβίωση)
Ιδέες για το τι είναι δημόσιο και τι είναι ιδιωτικό έχουν τεθεί σε μια πολιτική προοπτική που περιλαμβάνει θέσεις για τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη και μια κοινωνική προοπτική που ασχολείται με τις ιδέες του ανήκειν και της συνύπαρξης με τον άλλο. Σ' ένα για πάντα μετασχηματισμένο αστικό τοπίο που έχουν δημιουργήσει η οικονομική και η προσφυγική κρίση, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φιλόσοφοι, πολεοδόμοι και φοιτητές/τριες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν για το δημόσιο χώρο ως πολιτικό χώρο, το ρόλο και τη λειτουργία του, το δικαίωμα στην πόλη, τις εικαστικές παρεμβάσεις και την ιδιότητα του πολίτη. Η συζήτηση θα αξιοποιήσει τη δομή της αρχαίας αγοράς, με εισαγωγικές ομιλίες, μικρότερες παρεμβάσεις, δράσεις που επινοήθηκαν από τους φοιτητές/τριες και ευκαιρίες για ποικίλες μορφές συμμετοχής και ψήφου.

Συντονιστές: Αγγελική Αυγητίδου, Marcello Balbo, Laura Fregolent και Simona Morini.

Με τη συμμετοχή φοιτητών του μαθήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου IUAV; Gaia Redaelli (PAX-PATIOS de la Axerquía); Mohammed Salhi, Maria Del Pilar Sanchez (Comune di Venezia); Matelda Bottoni (Consulta per la casa) και της Αννίτας Κουτσονάνου.

16.30-17.00 Ελαφρύ φαγητό και ποτά (Συμβίωση)

17.00-17.30 Ανταπόκριση από την Αθήνα: Πρακτικές Συμμετοχικού Σχεδιασμού από τις ομάδες Open Architecture Collaborative Athens και NonPlan Architectural lab (Σύνδεση Skype)

Με αφορμή τις ταυτόχρονες δράσεις τους στην Αθήνα και στην Αττική οι ομάδες Open Architecture Collaborative Athens και NonPlan Architectural lab θα μοιραστούν μαζί μας πρακτικές συμμετοχικού σχεδιασμού στον Κολωνό και στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, αντίστοιχα. Οι εν εξελίξει δράσεις τους θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο 2016 στο Ελληνικό Περίπερο.

Συμμετέχουν μέσω σύνδεσης Skype
OAC Athens: Μαρίσσια Δεληγιώργη, Δέσποινα Φιλιππίδου, Στεφανία Γυφτοπούλου, Γεωργία Κότσαρη, Χρυσή Νικολούτσου, Ασημίνα Παρασκευοπούλου, Μάρα Πετρά, Μαρίλλη Σπυλιάδη, Κωνσταντίνα Τοσσούνη. NonPlan Architectural Lab: Ζωή Κιμπεζή, Αναστασία Παπαδοπούλου, Ελένη Πετούρη.

Όλες οι δράσεις θα καταγράφονται από την φωτογράφο Anna Ghirani

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital