ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Αντιλήψεις για το τοπίο μέσα απο το μύθο και τα αρχαία ελληνικά κείμενα

24 Μάιος, 2016

Αντιλήψεις για το τοπίο μέσα απο το μύθο και τα αρχαία ελληνικά κείμενα

Για να μελετηθεί εις βάθος ένα στοιχείο, θα πρέπει να ερευνήσεις όλες τις πτυχές του. Στη περίπτωση της μελέτης του τοπίου στην αρχαία Ελλάδα ισχύει το ίδιο, θα πρέπει να μελετηθούν γραπτά, μύθοι, οτιδήποτε αφορά το δομημένο και μη-δομημένο τοπίο. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια: Θεοδώρα Χατζηπέτρου
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Φοίβη Γιαννίση
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτονικών Μηχανικών
Ημεεομηνία παρουσίασης : 2015

Για να μελετηθεί εις βάθος ένα στοιχείο, θα πρέπει να ερευνήσεις όλες τις πτυχές του. Στη περίπτωση της μελέτης του τοπίου στην αρχαία Ελλάδα ισχύει το ίδιο, θα πρέπει να μελετηθούν γραπτά, μύθοι, οτιδήποτε αφορά το δομημένο και μη-δομημένο τοπίο. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την αλλαγή του τοπίου, είναι ο δημιουργός του κατασκευασμένου χώρου.

Η ομορφιά του τοπίου της Ελλάδας αλλά και η ποικιλομορφία του, συχνά μας δημιουργεί το ερώτημα πώς έβλεπαν το τοπίο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες, ποιες ήταν οι αντιλήψεις τους γι' αυτό και γενικότερα για τη βλάστησή του. Οι αρχαίοι συγγραφείς δεν εστίαζαν στη περιγραφή του τοπίου, ωστόσο αντλούμε πληροφορίες γι' αυτό μέσα απο τις τραγωδίες τους.

Στόχος αυτής της μελέτης είναι να εντοπίσουμε ποιές ήταν οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για το τοπίο της Ελλάδας, ποιες οι επεμβάσεις τους σε αυτό και πώς ήταν τελικά το τοπίο αυτό. Οι πληροφορίες που θα μας λύσουν αυτούς τους προβληματισμούς θα παρθούν απο τα αρχαία γραπτά κείμενά τους αλλά και απο τη μυθολογία τους.

Δείτε την εργασία σε pdf (187 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital