ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Διακοινοτικές Σχέσεις σε Διαιρεμένες Πόλεις

20 Νοέμβριος, 2015

Διακοινοτικές Σχέσεις σε Διαιρεμένες Πόλεις

Η περίπτωση της Λευκωσίας. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια : Κωνσταντίνα Χρυσοστόμου
Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Διμέλλη Δέσποινα
Πολυτεχνείο Κρήτης. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Οκτώβριος 2013

Η ερευνητική εργασία διαπραγματεύεται το πώς δυο διαφορετικά κοινωνικά και εθνικά σύνολα ενώ αρχικά συνυπάρχουν μέσα σε μια πόλη, μετέπειτα έρχονται σε ρήξη με αποτέλεσμα τη χωρική διαίρεση της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει του τύπους των διαιρεμένων πόλεων και πως αυτοί προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου, ποιες είναι οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και πως αυτές οι δυο κοινωνίες το αφομοιώνουν. Στη συνέχεια μελετά το πώς κάποιες πόλεις μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα εφόσον είναι διαιρεμένες ενώ η πλειονότητα αυτών, βρίσκεται σε ατέρμονη εμπόλεμη κατάσταση. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της «διαιρεμένης πόλης» στον αστικό χώρο και στο μέλλον της κοινωνίας, και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να «συρραφεί» με το καλύτερο δυνατό τρόπο ο αστικός ιστός.

Στη συνέχεια εξετάζεται πως με τη διαίρεση της πόλης, παραβιάζεται η αστική ισορροπία και ποιες είναι οι επακόλουθες συνέπειες. Αναλύεται το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η διαίρεση, ποιες στρατηγικές συμμόρφωσης είναι κατάλληλες και ποιες πρέπει να είναι προς αποφυγή, προκειμένου να συνδεθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, τόσο η κοινωνία όσο και ο χώρος. Γίνεται αναφορά στα παραδείγματα διαιρεμένων πόλεων και στη βασική ακολουθία για την εξέλιξη των καταστάσεων, φωτογραφίζοντας το γενικό προφίλ της διαιρεμένης πόλης.

Τέλος, η ερευνητική επικεντρώνεται στην πόλη της Λευκωσίας, η οποία μετά την εισβολή του 1974 έχει διχοτομηθεί από την «Πράσινη Γραμμή», όχι μόνο χωρικά, αλλά και κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Εξετάζεται η σημερινή κατάσταση της πρωτεύουσας σε σχέση με την προπολεμική, όπου ήταν ενιαία και αναλύονται τα χαρακτηριστικά της πόλης και της κοινωνίας ευρύτερα. Επίσης, γίνεται αναφορά στα σημερινά μικτά χωριά και πως αυτά λειτουργούν, θεωρούμενα ως μικρογραφία του συστήματος της χώρας. Ακόμη μελετάται ο τρόπος με τον οποίο η Πράσινη Γραμμή γίνεται αντιληπτή από τις δυο πλευρές και πώς την αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τις κοινότητες εκατέρωθεν, καθώς και ποια θα ήθελαν να είναι η εξέλιξη της στο μέλλον.

Δείτε την εργασία σε pdf (155 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital