ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Εστιά-Ζωντας την Kατοίκηση

17 Δεκέμβριος, 2014

Εστιά-Ζωντας την Kατοίκηση

Η έρευνα γύρω από την οποία γράφτηκε αυτή η διάλεξη ήταν μια προσωπική μας επιθυμία για ανάλυση της κατοίκησης. (ερευνητική εργασία)

Φοιτητές: Βενιέρης Εμμανουήλ, Γάτου Αικατερίνη
Επιβλέποντες Καθηγητές: Π. Μάντζου, Γ. Πατρίκιος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία Παρουσίασης: 3 Ιουλίου 2014

 

 

Η κατοίκηση αν και αποτελεί μέλημα του ανθρώπου από τα πρώτα κιόλας στάδια της εξελικτικής του πορείας φαίνεται ακόμα πως αποτελεί ένα ζήτημα γι' αυτόν. Αυτό είναι και το θέμα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη διάλεξη. Προσπαθεί να αναγνώσει που έγκειται το ζήτημα της κατοίκησης και γιατί συνεχίζει να αποτελεί ένα μείζον θέμα για την αρχιτεκτονική.

Η ανάλυση αυτή δίνει μια γενικότερη εικόνα της κατοίκησης του ανθρώπου πάνω σε μια ανθρωποκεντρική βάση με την βοήθεια της ψυχολογίας και φιλοσοφίας. Η κατοίκηση εδώ δεν προσεγγίζεται με βάση τις χωρικές ανάγκες της, αλλά αναλύεται μέσα από την ψυχολογική διάστασή της. Έτσι το ζήτημα της κατοικίας σε αυτήν την διάλεξη αναγνωρίζεται, ως μια ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπου για συναισθηματική πληρότητα.

Αναλύουμε τις δράσεις του ανθρώπου, με βάση τις ψυχολογικές ανάγκες του και ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα των δράσεων του με βάση τις ψυχολογικές επιπτώσεις τους πάνω του. Επιλέγουμε τις κρίσιμες περιόδους της εξέλιξής του, όπου διακρίνεται η εναλλαγή των σχέσεων του με τον χώρο. Η ανάλυση ξεκινάει από την ζωή του πρώτου ανθρώπου και φτάνει ως τον σύγχρονο, από την σπηλιά στην καλύβα, από την πόλη στην μητρόπολη.

Παραθέτουμε τα περιβάλλοντα που κατοικεί στις αντίστοιχες περιόδους αναλύοντας κατά πόσο απαντούν στις ανάγκες του αλλά και τον ρόλο που παίζει η φύση σ' αυτά. Μέσα απ' την ιστορική αναδρομή του ανθρώπου γίνεται αντιληπτή η εκάστοτε αλλαγή της κατοίκησης καθώς και οι ψυχικές επιπτώσεις της, σε κάθε στάδιο. Ο άνθρωπος εδώ εντοπίζεται σε τέσσερις φάσεις της κατοίκησής του σε σχέση με τον χώρο, που αποτελούν και τα κεφάλαια της συγκεκριμένης διάλεξης. Ενέστιο, ανέστιο, ανοίκειο, οικείο.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η κατάσταση του ανθρώπου μεταφέρεται σε αυτήν την έρευνα με ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ το «Χάνσελ και Γκρέτελ». Η συνεχής αναζήτηση του πατρικού σπιτιού απ' τα παιδιά ταυτίζεται στη διάλεξή μας με τον άνθρωπο στην αέναη αναζήτηση της λύσης του ζητήματος της κατοίκησης.

Δείτε την εργασία σε pdf (146 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital