ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Route “Evolution”

16 Μάρτιος, 2017

Route “Evolution”

 

 

Μελέτη διαμόρφωσης αυλής στο Μεταξουργείο

Η παρακάτω μελέτη έγινε με αφορμή το κάλεσμα του HIGGS,  προς αρχιτέκτονες/interior designers/γεωπόνους, για το σχεδιασμό pro bono  της πίσω αυλής του κτιρίου όπου στεγάζεται. Η ομάδα μας εργάστηκε και μελέτησε τη διαμόρφωση εξωτερικού χώρου 90 τ.μ. στο Νεοκλασικό κτίριο, όπου στεγάζεται η ΜΚΟ, στην περιοχή του Μεταξουργείου.
Η πρόταση διακρίθηκε και πρόκειται άμεσα να υλοποιηθεί.Το HIGGS |Higher Incubator Giving Growth & Sustainability| αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων |ΜΚΟ| που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται στη σταθερή και μόνιμη δομή των εγκαταστάσεών του. Η αυλή αντίστοιχα αναμένεται να γίνει ένα σημείο συνάντησης και δράσης.

 

 

Route “Evolution” ikona 2

 

Η τριμερής διαίρεση-διάταξη των νεοκλασικών κτιρίων, ήταν αυτή που στάθηκε σαν γνώμονας στον σχεδιασμό της κάτοψης της αυλής (εικ.2). Αυτή η διαίρεση εμφανίζεται στην κάτοψη τόσο από την διαμόρφωση των επιπέδων, όσο και από την επιλογή των υλικών (πλακάκι, πατητή τσιμεντοκονία και φύτευση).
Ο χώρος οργανώνεται με τρόπο που δείχνει μία  εξέλιξη, αφού τα επίπεδα ανεβαίνουνσταδιακά και ως εκ τούτου δημιουργείται μία διαδρομή στο χώρο, που δίνει κατεύθυνση στον επισκέπτη και ώθηση να «ανακαλύψει» την αυλή (εικ.4α-4β). Αντίστοιχα, η ομάδα του HIGGS επιδιώκει να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους, ομάδες και μικρές κοινωφελείς οργανώσεις. Συνυφασμένος με αυτή τη λογική, λοιπόν, προέκυψε ο τίτλος του project Route “Evolution”, με την έννοια της κατεύθυνσης-διαδρομής που οδηγεί στην εξέλιξη του χώρου, του ατόμου, της ομάδας.

 

Route “Evolution” ikona

Παράμετροι σχεδιασμού
Η κατάληξη του σχεδιασμού της αυλής βασίστηκε σε υλικά, τα οποία σέβονται το αρχιτεκτονικό κέλυφος του κτιρίου, ακολουθώντας τη λογική των παλαιών αυλών των νεοκλασικών κατοικιών, μιας και το κτίριο ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Διαμορφώνεται στην αυλή πλακόστρωση με τσιμεντοπλακάκι και χώρους φύτευσης, αποδίδοντας μία θερμή και φιλική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, μένει ελεύθερος χώρος, δοσμένος στους επισκέπτες με πολλαπλές δυνατότητες χρήσης, όπως εκδηλώσεις, μικρές συναυλίες, προβολές, εικαστικές εκθέσεις, αλλά και σημείο συνάντησης και ανάπαυσης των εργαζομένων.

 

Ομάδα Μελέτης: Ζαχοπούλου Ιωάννα_ Φοιτήτρια Εσωτερικής Αρχ/κής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (επί πτυχίο)_ ioanna_zago@yahoo.gr Κάρλου Λεμονιά_ Φοιτήτρια Εσωτερικής Αρχ/κής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (επί πτυχίο)_ lemon.pie@windowslive.com,  Σούρμπη Φωτεινή- Άννα_ Φοιτήτρια Εσωτερικής Αρχ/κής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (επί πτυχίο)_ fwteinis@hotmail.com  * Όλες οι εικόνες και τα κείμενα του παρόντος εγγράφου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων- σχεδιαστών του. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή χρήση τους χωρίς τη γραπτή άδειά τους.
© Zachopoulou_Karlou_Sourmpi  2016

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital