ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Η «εκδίκηση» των αρχιτεκτόνων

05 Νοέμβριος, 2007

Η «εκδίκηση» των αρχιτεκτόνων

ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με πολύ θετικά λόγια για το νέο μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Μπέρναρντ Τσουμί, που όπως πιστεύουν οι Γερμανοί «θα δώσει νέα μεγάλη τουριστική ώθηση στην Αθήνα».

Βέβαια, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε αιτία να ξαναθυμηθούν στη Γερμανία και την ιστορία των «Ελγινείων» και να σταθούν αυτή τη φορά με το μέρος μας. «Τώρα οι Βρετανοί δεν έχουν πια καμία δικαιολογία να κρατούν τα αρχαία στο Λονδίνο», γράφτηκε χαρακτηριστικά. Το έργο του Τσουμί φαίνεται να βάζει και αρχιτεκτονικά την Αθήνα στον 21ο αιώνα, παρά τις αμφισβητήσεις που υπάρχουν. Ενα έργο ανάλογο εκείνων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Βερολίνο και έκαναν τη γερμανική πρωτεύουσα αρχιτεκτονική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και εδώ όμως υπήρχαν πάντα γκρίνιες από διάφορους συντηρητικούς κύκλους. Η ιστορία της Ποτσδάμερ Πλατς είναι χαρακτηριστική.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ αρχιτέκτονες τη σχεδίαζαν, πολλοί άρχισαν να φωνάζουν. «Δεν γίνεται να χτίσουμε ένα μικρό Μανχάταν στη μέση του Βερολίνου. Εδώ δεν είναι Αμερική, δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα της πόλης». Τώρα το μικρό Μανχάταν στη μέση της πόλης έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για τους Βερολινέζους και τους τουρίστες. Θαυμάζουν, ιδιαίτερα το βράδυ, τους φωτισμένους φουτουριστικούς ουρανοξύστες, πηγαίνουν σινεμά, ψωνίζουν, τρώνε στα εστιατόρια της περιοχής και γελάνε όταν θυμούνται τι λέγανε οι επικριτές πριν από χρόνια. Το ίδιο έγινε και με πολλά άλλα πρωτοποριακά κτίρια που χτίστηκαν εδώ τα τελευταία χρόνια, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν αποτελεί εξαίρεση. Από το Βερολίνο και την Αθήνα όμως ας πεταχτούμε για λίγο στην Κοπεγχάγη.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ INFORMATION είναι αυτή που εκφράζει την Αριστερά στη Δανία, αυτή που προτιμούν οι διανοούμενοι της χώρας και μία από τις εφημερίδες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε μεγάλο άρθρο το οποίο αναφερόταν στον σκοτεινό ρόλο που έπαιξαν η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά και η Εκκλησία στον εμφύλιο της Βοσνίας, στηρίζοντας τον Μιλόσεβιτς. Το άρθρο κάνει μεγάλη αναφορά στο συγκλονιστικό βιβλίο του συντάκτη της «Ε» Τάκη Μίχα, «An unholy Alliance», και από εκεί αντλεί μεγάλο μέρος των στοιχείων.

ΟΠΩΣ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ιστορία με το ελληνικό εθελοντικό σώμα στη Βοσνία που πήρε μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, ενώ τέσσερα από τα μέλη του παρασημοφορήθηκαν από τον Κάρατζιτς. Ενας από αυτούς δηλώνει περήφανος που μπήκε με τους Σέρβους στη Σρεμπρένιτσα και «καθάρισε τον τόπο», ενώ δεν λείπει και η δήλωση του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας Αρη Μουσιώτη που, όπως αναφέρεται, «άλλαξε στάση όταν είδε από πρώτο χέρι τι συνέβη στη Βοσνία». Ο ίδιος λέει: «Κανένα αντιιμπεριλιαστικο ιδανικό δεν δικαιολογεί τέτοιες φρικαλεότητες».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εξακολουθούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τον ρόλο πολλών στον πόλεμο της Βοσνίας, αφού εδώ είχαμε, όπως πάντα, τις δικές μας απόψεις, πολλές φορές μακριά από την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι ακόμη κυκλοφορούν ανάμεσά μας ελεύθεροι εγκληματίες πολέμου, όπως αυτοί του ελληνικού εθελοντικού σώματος της Βοσνίας.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital