ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Με πέντε κορυφαίες συμμετοχές η Ελλάδα

15 Οκτώβριος, 2006

Με πέντε κορυφαίες συμμετοχές η Ελλάδα

Η αφετηρία της μαραθώνιας διαδρομής, το πολιτιστικό αναψυκτήριο της Νάουσας, καθώς και τρεις αντιπροσωπευτικές κατοικίες συγκροτούν την ελληνική συμμετοχή στα βραβεία ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής που θα απονεμηθούν στις αρχές του 2007. Οργανώνονται ανά διετία από το ίδρυμα Mies van der Rohe που εδρεύει στη Βαρκελώνη και αποτελούν την κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της για τη γηραιά ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια «βαριά» ονόματα, όπως η Ζάχα Χαντίντ, ο Ρεμ Κούουλχας, ο Ζαν Νουβέλ και ο Νόρμαν Φόστερ.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η επιλογή έγινε από επιτροπή που συγκροτήθηκε με ευθύνη του συλλόγου αρχιτεκτόνων, αποτελούμενη από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Θεανώ Φωτίου και Γιώργο Πανέτσο, την εκ Θεσσαλονίκης Μόρφω Παπανικολάου και τον Τάκη Γεωργακόπουλο, πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

**Η αυθεντική μαραθώνια διαδρομή ήταν ένα από τα ατού της ελληνικής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διαμόρφωση της αφετηρίας ανατέθηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ που επέλεξε να κατασκευάσει ένα πλέγμα υπαίθριων διαμορφώσεων και κτιρίων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις. Οι αρχιτέκτονες Θεανώ Ξάνθη και Γ. Ζακυνθινός, με τη συνεργασία του Θ. Ανδρουλάκη, αξιοποίησαν τη φυσική λεκάνη στους πρόποδες της Πεντέλης για να «φυτέψουν» κερκίδες και κεκλιμένα επίπεδα. Στο κέντρο της περιοχής ανάπλασης βρίσκεται η διπλή πλατεία της αφετηρίας, που οριοθετείται από χαμηλές κατασκευές με κυρίαρχα υλικά το γυμνό μπετόν, το έγχρωμο γαρμπιλόδεμα, το μάρμαρο και το μέταλλο. Τον τόνο ωστόσο δίνουν οι γερές δόσεις πρασίνου.


Ενας φλοιός από ξύλο και μέταλλο προστατεύει τον πολιτιστικό χώρο της Νάουσας από τις καιρικές συνθήκες


**Τους δημόσιους χώρους συμπληρώνει το πολιτιστικό κέντρο της Νάουσας, που εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο και αποτελεί δωρεά της οικογένειας Λαναρά προς το δήμο. Βρίσκεται στα Ισβάρια, δίπλα στον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αρχαιολογικό χώρο της σχολής του Αριστοτέλη. Η γειτνίαση αυτή καθόρισε τη σχεδίαση των στεγασμένων και ημιυπαίθριων χώρων που είναι στραμμένοι προς τη μοναδική θέα. Το κτίριο των περίπου 900 τετραγωνικών «ντύθηκε» με ξύλο και αλουμίνιο που λειτουργούν ως φλοιός απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Το έργο σχεδίασε η αρχιτεκτονική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τάσου Κωτσιόπουλου, της Εμυ Ζουμπουλίδου και της Αλίνας Πάνου, με συνεργάτες τους Α. Τέλλιο. Θ. Κουβάκη και Ε. Χαλκιοπούλου.


 


Ιστορικά φορτισμένη και με αρκετό πράσινο η διαμόρφωση της μαραθώνιας αφετηρίας


**Στον τομέα της κατοικίας η χώρα μας εκπροσωπείται από μια σύνθεση των γραφείων Γιάννη Εξάρχου, Μαρίτας Νικολούτσου και Μέμου Φιλιππίδη. Βρίσκεται στην Ανω Γλυφάδα, στην απόληξη ενός κυκλοφοριακού άξονα, παράμετρος που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη διάταξη των χώρων. Στην όψη κυριαρχεί μια περσιδωτή κατασκευή που έχει το ρόλο «ασπίδας» έναντι της πιθανής εξωτερικής όχλησης των ενοίκων της κατοικίας. Μια ράμπα οδηγεί σε δύο εναλλακτικές αναφορές, το εσωτερικό του σπιτιού και τον κήπο. Το εσωτερικό «μπαλκόνι» προσφέρει οπτική σύνδεση ανάμεσα στους ορόφους, ενώ ένα αίθριο λειτουργεί ως διαχωριστικό ανάμεσα στα υπνοδωμάτια.


 


Μια «ασπίδα» κατά του θορύβου μετεξελίχθηκε σε διακοσμητικό στοιχείο της κατοικίας στη Γλυφάδα

**Η ένταξη στο φυσικό περιβάλλον είναι το κοινό στοιχείο των δύο εξοχικών που συμπληρώνουν τις ελληνικές υποψηφιότητες. Το σπίτι στην Τήνο το πετυχαίνει με την αυστηρή γεωμετρία και τη λειτουργική διάταξη των χώρων που έχουν σημείο αναφοράς τον ημιυπαίθριο χώρο. Το έργο υπογράφει ο Παντελής Νικολακόπουλος, που με την κατοικία του στα Κιούρκα είχε περιληφθεί στους φιναλίστ των βραβείων του διαγωνισμού το 1997.

**Το σπίτι στον παραθαλάσσιο οικισμό Κοκκίνη της Εύβοιας, που σχεδίασε ο Βασίλης Καραμάλης, αποτελείται από δύο παράλληλους ορθογώνιους όγκους που συνδέονται μεταξύ τους με έναν πολυμορφικό διάδρομο από γυαλί. Χάρη στην ειδική κατασκευή του μπορεί να μεταμορφώνεται ώστε να ενοποιεί ή να χωρίζει τις δύο ενότητες της κατοικίας, ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων αλλά και τα καπρίτσια του καιρού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2006

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital