ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Πολιτιστικό Κέντρο της Νάουσας

18 Απρίλιος, 2007

Πολιτιστικό Κέντρο της Νάουσας

Το ξεχωριστό αρχαιολογικό στίγμα της τοποθεσίας, αλλά και το φυσικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επέβαλαν τους βασικούς κανόνες του κτιρίου.

Εκεί που δίδαξε ο Αριστοτέλης

Στο Νυμφαίο της Μίεζας, δίπλα στο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπου κατά την παράδοση ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο, ανοίγει επισήμως αύριο στις 6.30 μ.μ. τις πύλες του το Πολιτιστικό Κέντρο της Νάουσας, που φιλοδοξεί να στεγάσει τις πρωτοβουλίες των πνευματικών ανθρώπων της Ημαθίας.

Το ξεχωριστό αρχαιολογικό στίγμα της τοποθεσίας, αλλά και το φυσικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επέβαλαν τους βασικούς κανόνες του κτιρίου. Η διακριτική του παρουσία βασίζεται κυρίως στη χρήση ξύλου, που καλύπτει την κατασκευή, δημιουργώντας έναν προστευτικό «φλοιό» με έναν τρόπο που εξασφαλίζει στους επισκέπτες την ανεμπόδιστη θέα προς τον περιβάλλοντα χώρο. Το μπετόν επιστρατεύθηκε μόνον για τα υπόγεια τμήματα του κτιρίου, ενώ στα υπέργεια τα ξύλινα κομμάτια ενισχύονται με μεταλλικές συνθέσεις. Για λόγους σεβασμού προς το χώρο, η κατασκευή είναι μονώροφη.

Με συνολική επιφάνεια 1.000 τετραγωνικών, το Πολιτιστικό Κέντρο διαθέτει αναγνωστήριο περίπου 65 θέσεων, αίθουσα προβολών με 90 θέσεις, χώρο πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα να στεγάσει αναψυκτήριο ή και εστιατόριο. Προς την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου έχει διαμορφωθεί ένα ημιυπαίθριο καθιστικό.

Το Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί δωρεά του Χρήστου Λαναρά, της ιστορικής οικογένειας της Νάουσας. Η αγορά του οικοπέδου των 20 στρεμμάτων, καθώς και το κόστος κατασκευής, έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζάς, που ασχολήθηκε προσωπικά με το έργο, ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με συνέδρια και εκθέσεις, καθώς και προγράμματα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφει ο καθηγητής του ΑΠΘ Α. Κωτσιόπουλος, σε συνεργασία με τους Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου, Α. Τέλιο, Θ. Κουβάκη, Ε. Χαλκιοπούλου, τους πολιτικούς μηχανικούς Ι. Λαβασά και Λ. Δέδα και τους μηχανολόγους Γ. Λαγό και Κ. Σαρρόπουλο.

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital