ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

Μετατροπή καπναποθήκης Παπαπέτρου σε αρχαιολογικό μουσείο Αιτωλοακαρνανίας και πολιτιστικό κέντρο Αγρινίου

08 Μάιος, 2011

Μετατροπή καπναποθήκης Παπαπέτρου σε αρχαιολογικό μουσείο Αιτωλοακαρνανίας και πολιτιστικό κέντρο Αγρινίου

Η καπναποθήκη Παπαπέτρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα κτίρια της περιοχής και ιδιαίτερα ξεχωριστό για την ιδιόρρυθμη τεχνική του.

English version


Φοιτήτρια : Παύλου Ελπινίκη
Επιβλέποντες καθηγητές : Αδαμάκης Κων/νος , Γαβρήλου Έβελυν
Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οκτώβριος 2008


diplomatiki.165.2011.01.jpg

 

Η καπναποθήκη Παπαπέτρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα κτίρια της περιοχής και ιδιαίτερα ξεχωριστό για την ιδιόρρυθμη τεχνική του. Το κτίριο είναι επιβλητικό και χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία στην οργάνωση της όψης και της κάτοψης, αξονική προσπέλαση, τονισμό της κεντρικής εισόδου και κυριαρχία πρόσοψης, σαφήνεια του κτιριακού όγκου. Η χρονολογία κατασκευής του, ανάγεται στο 1932 περίπου και μελετητής του κτιρίου ήταν ο Σπύρος Παπαπέτρος.

 

diplomatiki.165.2011.02.jpg

 

Παλαιότερα το κτίριο αποτελούσε μέρος της ζωής της πόλης με λειτουργίες συσχετιζόμενες με τον καπνό, οι οποίες ήταν απόλυτα εξαρτημένες από το κτίριο και τη δομή του. Σήμερα στο Αγρίνιο τίθεται το ζήτημα της απουσίας ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού μουσείου και της έλλειψης κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες αυτού, ενώ πολλά ευρήματα είναι αποθηκευμένα σε ακατάλληλους χώρους. Προσπαθώντας να επιλυθούν τα παραπάνω προτείνεται η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνδυασμό με ένα Πολιτιστικό Κέντρο στο χώρο της καπναποθήκης Παπαπέτρου.

 

diplomatiki.165.2011.03.jpg

 

Στο παλιό κτίριο η αρχική μας αντιμετώπιση είναι ότι ο χώρος του ημιυπόγειου, που έχει καθαρό ύψος 3.60 μ. είναι κατάλληλος για να καλυφθούν ανάγκες πρωτευούσης σημασίας - δημόσιοι χώροι. Το ίδιο συμβαίνει στο ισόγειο και β' όροφο, που έχουν καθαρό ύψος 3.10 μ. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει εσωτερική επικοινωνία (με ένα άνοιγμα στην πλάκα) στον α' και γ' όροφο.

 

diplomatiki.165.2011.04.jpg

 

Ο α' όροφος έχει καθαρό ύψος 2.20μ. με συνέπεια να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως δευτερεύον χώροι πχ. αποθηκευτικοί χώροι. Ο γ' όροφος (τελευταίος) έχει και πάλι καθαρό ύψος 2.20. Όμως επειδή η πλάκα της οροφής είναι κατεστραμμένη μπορεί να αφαιρεθεί και να μετατοπιστεί πιο ψηλά ώστε να μεγαλώσει το ύψος του ορόφου. Επιπλέον γίνονται τρύπες στην οροφή, οι οποίες θα κλειστούν με τζάμι, ακριβώς στο ίδιο σημείο των πλακών των ορόφων.

 

diplomatiki.165.2011.05.jpg

 

Συνεπώς ο χώρος του υπογείου όπου υπάρχει αρκετό φως θα καλύψει τις ανάγκες του βιβλιοπωλείου, εργαστηρίων, προβολής βίντεο, με προαιρετική επιλογή ανοίγματος των μεταλλικών πατζουριών. Στο ισόγειο και στον α' όροφο γίνονται χώροι πιο δημόσιοι (γραφειακοί χώροι, χώροι καφετέριας, περιοδικής έκθεσης, βιβλιοθήκης) και στον β' και γ' όροφο στεγάζονται οι χώροι των μόνιμων εκθέσεων.

 

diplomatiki.165.2011.07.jpg

 

Για τις ανάγκες όμως του πολιτιστικού κέντρου και για τη δημιουργία αμφιθεάτρων είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου κτιρίου. Το νέο κτίριο θα αποτελεί τόπο έκφρασης της πόλης και ένα είδος οργάνωσης της άναρχης πόλης του Αγρινίου.
Σε αυτό στεγάζονται δύο αμφιθέατρα, μια αίθουσα συζητήσεων, τουαλέτες, καφετέρια και γραμματεία για ενημέρωση.

 

diplomatiki.165.2011.08.jpg

 

Υπάρχει μια χάραξη που οδηγεί στο παλιό κτίριο και μια άλλη πορεία που οδηγεί στο νέο. Επιπλέον το νέο κτίριο συνδέεται με υπόγειο διώροφο parking 78 θέσεων και 1147μ2.

 

diplomatiki.165.2011.09.jpg

 

Στην Ελλάδα συναντώνται αρκετά βιομηχανικά κτίρια, εκ των οποίων πολλά ιστορικά κτίρια καπναποθηκών σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, που έχουν χάσει το ενδιαφέρον που είχαν στο παρελθόν, από τους κατοίκους των πόλεων, και έχουν περάσει κυριολεκτικά σε αχρηστία και πολλά απ' αυτά έχουν γκρεμιστεί. Αυτό το φαινόμενο συναντάτε πολύ έντονα στο Αγρίνιο.

 

diplomatiki.165.2011.10.jpg

 

Συνεπώς με την παρούσα έρευνα προσδοκάτε η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, η ανάδειξη της καπναποθήκης και της ιστορίας της σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση του χαμένου ενδιαφέροντος γι' αυτή και τελικά η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου για την πόλη του Αγρινίου και την ευρύτερη περιοχή, δίνοντας στέγη στα διάφορα ευρήματα, ταυτόχρονα όμως θα δώσουν ξανά ζωή σε αυτό το ιδιαίτερο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital