ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

Περι(δι)ηγήσεις

29 Νοέμβριος, 2014

Περι(δι)ηγήσεις

Επέκταση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος - Σύνθεση του Μουσείου Αθηνών.(προπτυχιακή εργασία)

Φοιτητής: Μήτρου Νικολίνα
Επιβλέπων Καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 8
Ημερομηνία Παρουσίασης: Ιούνιος 2014

 

 

Η συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Δήμου της Αθήνας, καθώς αποτελεί τη βόρεια απόληξη του Ελαιώνα. Συνδυάζει ετερόκλητα χωρικά αλλά και λειτουργικά στοιχεία: περιβάλλοντος (πάρκο - λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας) και λειτουργιών (ΒΙΟΠΑ - κατοικία - γραφεία). Mεγάλη έκταση της περιοχής είναι αμιγώς βιοτεχνική, με μεγάλα οικόπεδα και ορισμένα παλιά βιομηχανικά κτίρια. Στην περιοχή βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας του Πλάτωνα, ο οποίος συνάπτει το αστικό πάρκο της περιοχής.  Το πάρκο λειτουργεί περισσότερο ως όριο ανάμεσα στο ΒΙΟΠΑ και την κατοικία παρά ως ευνοϊκή συνθήκη κατοίκησης. Σκοπός της μελέτης αυτής, είναι η συνέχιση του υφιστάμενου πάρκου, προς τα δυτικά, με σκοπό τη φιλοξενία υπαίθριων δραστηριοτήτων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Παράλληλα με το πάρκο, προτείνεται η δημιουργία του Μουσείου της Αθήνας, που θα φιλοξενήσει έργα και ευρύματα σχετικά με την περιοχή και την Αρχαία Αθήνα, αλλά και σύγχρονες μορφές της τέχνης.

Η περιοχή - Συνέχειες και ασυνέχειες
Η χαρτογράφηση της περιοχής έχει σκοπό να επισημάνει την έννοια της συνέχειας ή ασυνέχειας, μια ιδιομορφία που συναντάται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το τοπίο και οι φυγές θέας, τις τυπολογίες κτισμάτων, τις λειτουργίες, το δομημένο χώρο σε αντίφαση με τις χέρσες εκτάσεις.

Το μωσαϊκό πάρκο
Η σύνθεση και η συνέχιση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος βασίζεται σε δύο διαφορετικά γεωμετρικά συστήματα. Οι υλικές επιφάνειες, οι διαδρομές και ο βασικός περίπατος σχεδιάζονται με βάση το ψηφιδωτό σύστημα το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των βασικών εισόδων και σημείων φυγής περιμετρικά του οικοπέδου.

Ο βασικός περίπατος περιλαμβάνει συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος:

1. Ξέφωτο : Διαδρομή μέσα από τις καλλιέργειες.
2. Πρόγραμμα: Μια πλατεία στην οποία φιλοξενούνται δραστηριότητες γύρω από την επεξεργασία των προϊόντων και την πώλησή τους από τους κατοίκους της γειτονιάς.
3. Διαδρομή με θέα το Λυκαβηττό.
4. Ξέφωτο:  Σχεδιάζεται μια βύθιση μέσα στο έδαφος. Χαρακτηριστικό στοιχείο το νερό.
5. Διαδρομή με θέα την Ακρόπολη. Μια γέφυρα συνδέει τα δύο τμήματα του πάρκου που τέμνονται από το δρόμο και επιτρέπει την ανάβαση και τη θέα.
6. Πρόγραμμα: Υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων κατοίκων.

Το δεύτερο γεωμετρικό σύστημα αναφέρεται σε κάνναβο ορθοκανονικό, ο οποίος σχεδιάζεται με σημείο αναφοράς το υφιστάμενο σχολείο που διατηρείται και με άξονα αναφοράς την παράλληλο από της τρείς οδούς που διέρχονται μέσα από το πάρκο.

Βάση αυτού του συστήματος χωροθετούνται οι μικρές δομές, που φιλοξενούν δευτερεύουσες λειτουργίες του ανοιχτού μουσείου. Οι δραστήριότητες των κλειστών χώρων ( εκπαίδευση και ενημέρωση, περιοδικές εκθέσεις, παιδικό εργαστήριο, χώρο πολυμέσων, χώρο σεμιναρίων και συζητήσεων, μικρά κιόσκια) συνδιάζονται με υπαίθριους χώρους (λαϊκή αγορά, καλλιέργειες, ξέφωτο, νερό, αρωματικούς κήπους, ελαιώνες, υπαίθριο θέατρο) σε ζεύγη.

Το μουσείο περιήγησης
Η βασική ιδέα του κεντρικού πυρήνα του ανοιχτού μουσείου  είναι η συνέχεια του περιπάτου μέσα σε αυτό και η δημιουργία αντίστοιχων εμπειριών με του πάρκου, βάση της περιήγησης.  Η περιήγηση στο μουσείο, αντίστοιχη με αυτή στο πάρκο, περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις σε ελεύθερη κάτοψη, μικρές δομές υποστήριξης που θα φιλοξενούν δωμάτια προβολών και μικρές αυλές - στάσεις. Οι χώροι γραφείων και οι αποθήκες οργανώνονται στη νότια ζώνη του κτιρίου και είναι μη επισκέψιμοι από το κοινό.

Με την πρόταση αυτή, επιχειρείται  μια σύγχρονη παρέμβαση, που υπόκειται μεν στην μνήμη του τόπου, ωστόσο βασίζεται σε μια άλλη ανάγνωση της πραγματικότητας, της γεωμετρίας και των αναγκών.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital