ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

24 Νοέμβριος, 2013

Το Ημιβυθισμένο Νησί

Το Ελληνικό Περίπτερο για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή το 2009.

English version

Φοιτήτρια: Ζουρούδη Μαρία
Επιβλέπων Καθηγητής: Τριποδάκης Αλέξανδρος
Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Μάθημα: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 1, προπτυχιακή εργασία
Ακαδημαϊκό έτος: 2009-2010
Ημερομηνία Παρουσίασης: 10-02-2010

 

 

Θέμα: Ελληνική Φύση και Οικολογία
Αφετηρία: Κύβος Διαστάσεων 7*7*7

Καθώς τα νησιά συνιστούν την ταυτότητα της ελληνικής γεωμορφολογίας κρίθηκε σκόπιμο ο σχεδιασμός και οργάνωση της έκθεσης να εστιάσει στον κίνδυνο εκβύθισής τους από τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η μελέτη βασίζεται σε μια σειρά από μεταφορές που πηγάζουν από την ανάλυση της δομής του «νησιού», αλλά και των διαδοχικών γεωλογικών στρωμάτων που δημιουργούνται με το πέρασμα των χρόνων.

 

 

Τα νησιά συνιστούν την ταυτότητα της ελληνικής γεωμορφολογίας, αλλά και αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της χώρας. Ως περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μοναδική τοπογραφία προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, συγκεντρώνοντας έτσι μια σειρά από οφέλη για την εγχώρια οικονομία, η οποία στηρίζεται κατά βάση στον τουριστικό κλάδο. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο, ο σχεδιασμός, αλλά και η οργάνωση της έκθεσης του ελληνικού περιπτέρου να εστιάσει στον κίνδυνο εκβύθισης των ελληνικών νησιών, εξαιτίας της σταδιακής ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η μελέτη βασίζεται σε μια σειρά από μεταφορές που πηγάζουν από την ανάλυση της δομής του «νησιού», αλλά και των διαδοχικών γεωλογικών στρωμάτων που δημιουργούνται με το πέρασμα των χρόνων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγεται η δημιουργία μιας τοπογραφίας που να θυμίζει αυτήν του ελληνικού νησιωτικού χώρου, σε όλη την επιφάνεια της εικονικής περιοχής μελέτης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση μιας «ανασκαφής», με επίκεντρο ένα ημιβυθισμένο «νησί» που αποτελεί και το κυρίως περίπτερο. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα - θεματικές ενότητες, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ως αποτέλεσμα, η πορεία του επισκέπτη στο χώρο εξελίσσεται σε μία διαδρομή - «ταξίδι στο χωροχρόνο», που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και οικολογική αφύπνισή του.

Συγκεκριμένα, ο μεταλλικός κύβος διαστάσεων 7*7*7 τοποθετείται στο εσωτερικό του «βράχου», που είναι κατασκευασμένος από αυτοφερόμενους τοίχους από ανακυκλωμένο σκυρόδεμα. Μαζί με τους πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας (ανελκυστήρας, κλιμακοστάσιο) και τη ράμπα εισόδου συνιστούν ένα διακριτό σύστημα που αναδεικνύει το βασικό άξονα κυκλοφορίας του περιπτέρου.

Ως προς την οργάνωση του χώρου, η είσοδος στο εκθεσιακό περίπτερο γίνεται από το επίπεδο του δρόμου μέσω μιας ράμπας, η οποία περνώντας πάνω από την «ανασκαφή» καλεί τον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Το ενδιάμεσο επίπεδο της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην υπάρχουσα κατάσταση των ελληνικών νησιών και στους κινδύνους που υποβόσκουν. Στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί είτε να ανέβει στο τελευταίο επίπεδο, όπου έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τους τρόπους πρόληψης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, είτε να επιλέξει να περιηγηθεί στην κατώτερη στάθμη της έκθεσης. Η τελευταία αποτελεί μια αναπαράσταση της ζωής σε τόπους που κάποτε υπήρξαν νησιά και που βυθίστηκαν στη θάλασσα έπειτα από χρόνια ανθρώπινης αμέλειας. Το «υποθαλάσσιο» σκηνικό που δημιουργείται είναι ταυτόχρονα δραματικό και ρεαλιστικό, ανάλογα με τη σκοπιά του ηθοποιού - παρατηρητή.

 





 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital