ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(156.12) Οινοποιητικός συνεταιρισμός στη Ζάκυνθο από τους ληνούς στη σύγχρονη οινοποιία

09 Απρίλιος, 2013

(156.12) Οινοποιητικός συνεταιρισμός στη Ζάκυνθο από τους ληνούς στη σύγχρονη οινοποιία

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μία προνομιούχα γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα, πόλο για αμπελοκαλλιέργεια.


Φοιτητές : Βλάσση Ελένη, Πλατυπόδη Γεωργία, Σκιαδά Μαργαρίτα
Επιβλέποντες : Σ.Γυφτόπουλος, Π.Βασιλάτος
Σύμβουλοι καθηγητές : Ε.Κλαμπατσέα, Χ.Κιρπότιν
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2012

 

 

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μία προνομιούχα γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα, πόλο για αμπελοκαλλιέργεια. Παρά τις απέραντες εκτάσεις αμπελώνων, διαθέτει έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό οινοποιείων, ενώ ο αγροτικός συνεταιρισμός που έχει ιδρυθεί ήδη από το 1920, καλύπτει μόλις το 50% της συνολικής παραγωγής της Ζακύνθου (5000 στρ. Σταφύλια).

Σε κοντινή απόσταση από τη χώρα της Ζακύνθου, αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης για την διπλωματική αυτή εργασία, αποτέλεσε το αρχοντικό Καρρέρ, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα και φιλοξένησε μέχρι τον τελευταίο σεισμό την εξοχική κατοικία της οικογένειας Καρρέρ. Η κατοικία αυτή διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των αρχοντικών της εξοχής: βρίσκεται σε περίοπτη θέση, διαθέτει ένα πορτόνι, δηλαδή μία εξωτερική διακριτή πύλη εισόδου και έναν επιμήκη διάδρομο, τη μαϊστρα, που οδηγεί στο κεντρικό κτίριο. Το νεοκλασικό αυτό κτίσμα χαρακτηρίζεται από συμμετρία στους όγκους και τις μορφές, διαθέτει σπουδαία διακοσμητικά στοιχεία και εκατέρωθεν συμπληρώνεται από άλλα δύο κτίσματα με βοηθητικούς χώρους, όπως στάβλους, γραφεία και παραδοσιακούς ληνούς, δηλαδή χώρους παραγωγής κρασιού.

Λαμβάνοτας υπ΄όψιν τις ανάγκες των κατοίκων τόσο για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, όσο και για ενίσχυση του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού εν γένει, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός οινοποιητικού συνεταιρισμού, όπου θα καλύπτεται η παραγωγή κρασιού του νησιού, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ομαλή, σύγχρονη και όσο το δυνατόν οικονομικότερη λειτουργία και κίνηση των εργατών αλλά και του κρασιού.

Καθώς τα σύγχρονα οινοποιεία δεν αποτελούν μόνο χώρους παραγωγής και βιομηχανίας, αλλά και πόλους έλξης επισκεπτών, βασική προτεραιότητα ήταν να σχεδιαστεί ένα βιομηχανικό κτίριο με όλες τις απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του προδιαγραφές, με χώρους επισκέψιμους για το ευρύ κοινό, σε άμεση σύνδεση με το αρχοντικό, όπου πλεόν στεγάζονται ξενώνες φιλοξενίας, πωλητήριο, χώρος γευσιγνωσίας, καθώς και ένας μουσειακός χώρος στους παλιούς ληνούς.

Ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός διακριτού διαδρόμου κίνησης, να παρακολουθούν όλη την παραγωγική διαδικασία, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των εργατών, καθώς αυτή γίνεται σε διαφορετική στάθμη. Η περιήγηση τους συνεχίζεται υπόγεια στην κάβα με τα βαρέλια ωρίμανσης και καταλήγει στον χώρο γευσιγνωσίας, ο οποίος στεγάζεται στο κύριο κτίριο του αρχοντικού, όπου έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τοπικούς οίνους απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέα των απέραντων εκτάσεων αμπελώνων του οινοποιείου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital