ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(165.12) meta Μουσικής

26 Απρίλιος, 2013

(165.12) meta Μουσικής

Ανασχεδιασμός Πλατείας Κλαυθμώνος.Cry

English version


Φοιτητές : Μπίστη Μαριάνα, Σαράτσης Εμμανουήλ
Επιβλέποντες καθηγητές : Κούρκουλας Ανδρέας, Βοζάνη Αριάδνη
Σύμβουλοι : Μάνιος Εµµανουήλ, Ρώσσης Νίκος, Βορδοναράκης Εµµανουήλ, Μαρλαντή Μαρία, Κορρές Εµµανουήλ­, Μαρτίνος Σταύρος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2012

Μια καινοτομική πρόταση για μια από τις κυριότερες πλατείες της Αθήνας. Ο νέος σχεδιασμός διασυνδέει τα ιστορικά στρώματα της πόλης και εισάγει ένα προσαρμοζόμενο σύστημα με μεταβαλλόμενα δομικά στοιχεία για να δώσει απάντηση στα σύνθετα προβλήματα μιας σύγχρονης μεσογειακής μητρόπολης.

Μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφώθει με την κατάρρευση της οικονομίας, αναδύεται μια Αθήνα σε κρίση με κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Οι συνέπειες του φαινομένου αποτυπώνονται στον ήδη απαξιωμένο δημόσιο χώρο της πόλης, καταδικάζοντας τον σε μια ανεξέλεγκτη υποβάθμιση και ερημοποίηση.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγουμε να ασχοληθούμε με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εστιάζοντας σε ένα χώρο με περιστασιακή λειτουργία, μη προσλήψιμο, αποκομμένο από το αστικό περιβάλλον και μη καταχωρημένο στη συλλογική συνείδηση των κατοίκων της. Πρόκειται για την πλατεία Κλαυθμώνος, κενό "δοχείο" στην καρδιά της πόλης, σε κρίσιμο γεωμετρικά σημείο αφού βρίσκεται στο απόλυτο γεωμετρικό κέντρο της.

 

Επιπλέον, κρίσιμο διότι βρίσκεται στο σηµείο σύµπτωσης τριών διαφορετικών ιστορικών στρωµατων:

- το τοπολογικό, πάνω στο οποίο αποτυπώνεται το ίχνος του αρχαίου τείχους,
- το στρώµα της οργανικά αναπτυγµένης παλιάς πόλης, µε αναφορά την Εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων
- το στρώµα της νεοκλασικής πόλης, µε αναφορά τα κτίρία της Νεοκλασικής Τριλογίας

 

 

Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί η αποκόλληση του νεοκλασικού στρώµατος από το τοπολογικό ανάγλυφο, µε σκοπό να αναδειχθούν τα ιστορικά στρώματα της Αθήνας και να τους αποδοθεί ζωτικός χώρος. Διαμορφώνονται, λοιπόν, δυο πλατείες σε δυο διαφορετικές στάθµες µε αντιστικτικές χαράξεις και υλικά που λείπουν από την "παλέτα" της πόλης: το ξύλο, θερμό και οικειοποιήσιμο και το χώμα, που χάθηκε κάτω από τις σκληρές υφές της σύγχρονης πολεοδόμησης.

 

 

Η παρέµβαση προβλέπει επίσης την ενοποίηση της πλατείας Κλαυθμώνος µε τον πεζόδροµο της Κοραή, ο οποίος ανασχεδιάζεται. Κάτω από τον υπάρχοντα πεζόδρομο ανοίγεται μια παράλληλη διαδρομή, η οποία διασυνδέει τη χαμηλότερη στάθμη της πλατείας με τα εκδοτήρια εισητηρίων του Μετρό. Η ενιαία ανά επίπεδο υλικότητα, εντείνει την αίσθηση της ενοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται προτεραιότητα στον πεζό και αποκαθίσταται η συνέχεια του δηµόσιου αστικού χώρου διοχετεύοντας τις "κινήσεις" της Τριλογίας και του Μετρό στην καρδιά της πλατείας.

 

 

Πρόθεση μας είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας δράσεων, ενος δηλαδή χώρου που μπορεί δυνητικά να φιλοξενήσει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Προκειμένου να του αποδώσουμε αυτή την ευελιξία, εγκαθιστούμε μηχανισμούς οι οποίοι με υδραυλικούς και μηχανικούς όρους, εντάσσουν τη έννοια της μεταβλητότητας στο χώρο. Η λειτουργική σύνδεση της πλατείας με τη μουσική (στεγασμένο και υπαίθριο ωδειο), εκφράζει την πρόθεση δημιουργίας ενός ευέλικτου και ζωντανού πεδίου: η μουσική απευθύνεται σε όλους , επιτρέπει τις ad hoc συναντήσεις, τον αυθορμητισμό και αποδεσμεύει τον δημόσιο χώρο από την κατανάλωση και το ωράριο των καταστημάτων.

 

 

Μέσα από την παρέμβαση μας οραματιζόμαστε ένα χώρο με ολοήμερη λειτουργία, ανοιχτό, με ελεύθερες ροές και συνεχή βλεμμάτα, σε αντίστιξη με τη σημερινή εικόνα της πλατείας και της περιοχής γύρω από αυτήν. Μια πλατεία Κλαυθμώνος για το σήμερα και για το meta.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital