ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(184.12) Επιβατικός Σταθμός στο λιμένα Σούδας

10 Ιούνιος, 2013

(184.12) Επιβατικός Σταθμός στο λιμένα Σούδας

Το λιμάνι της Σούδας, με τις πολυποίκιλες χρήσεις του (επιβατική, τουριστική, ναυταθλητική, εκπαιδευτική και αλιευτική) αποτελεί τον κύριο ακτοπλοϊκό σύνδεσμο της Δυτικής Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

English version


Φοιτήτρια : Τερεζάκη Αγγελική
Επιβλέπων Καθηγητής: Τσακαλάκης Δημήτρης
Πολυτεχνειο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης : Οκτωβριος 2012

 

Το λιμάνι των Χανίων ήταν πάντα εξαιρετικής σπουδαιότητας για το νησί της Κρήτης λόγω της στρατηγηκής του θέσης. Η σημερινή του όμως διαμόρφωση και η έλλειψη βασικών λιμενικών υποδομών το καθιστούν έναν τόπο αφιλόξενο και ένα σκληρό όριο μεταξύ του οικισμού της Σούδας και της θάλασσας.

Η διπλωματική εργασία αφορά στην ανάπλαση της  ζώνης  του λιμένα Σούδας και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επιβατών που φτάνουν στη Σούδα κάθε χρόνο. Η αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης στοχεύει στην ομαλή ένταξη του λιμανιού στον οικισμό της Σόυδας και την οικειοποίησή του από τον άνθρωπο μέσω της διευθέτησης της ροής ανθρώπων και αυτοκινήτων. Επιπλέον, επιχειρείται η δημιουργία ενός νέου πυρήνα -πόλου ελξης για την πόλη των Χανίων μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων(πολιτισμός, ψυχαγωγία, τουρισμός, εμπόριο, ναυταθλητισμός, κ.α.) που μπορούν να δώσουν ζωή στο λιμάνι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τονώνοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία.

Επίκεντρο της πρότασης αποτελεί η δημιουργία ενός κτηρίου το οποίο συνδυάζει πολλαπλές λειτουργίες: σταθμός τέρματος/αφετηρίας επίγειων (αυτοκινήτων, λεωφορείων, τρένων) και θαλάσσιων μέσων μεταφοράς (κρουαζιερόπλοια, επιβατηγών/οχηματαγωγών) με χώρους πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος (αμφιθέατρο παρουσιάσεων, ενυδρείο), με σημεία τουριστικής και κοινωνικής έλξης, (ξενοδοχείο, εστιατόριο, εμπορικές δραστηριότητες). Το νέο κτήριο και ο περιβάλλον του χώρος στοχεύει να λειτουργεί σαν  πόλος έλξης κατοίκων των Χανίων και της ευρύτερης περιοχής αλλά και  επισκεπτών από άλλες περιοχές της Ελλάδας της Ευρώπης και του Κόσμου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital