ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(117.13) Ανασχεδιασμός του υπάρχοντος κτιρίου αποθήκευσης σιτηρών (silo) του Πειραιά σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων

16 Δεκέμβριος, 2013

(117.13) Ανασχεδιασμός του υπάρχοντος κτιρίου αποθήκευσης σιτηρών (silo) του Πειραιά σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων

Η μελέτη αφορά στη μετατροπή των πρώην σιταποθηκών του Πειραιά σε Μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων.

Φοιτητές: Αθανασίου Αθανάσιος, Μπουγιούρης Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής: Πάνος Παρθένιος
Σχολή Αρχιτεκτονικής: Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης: 24 Απριλίου 2013

 

 

Το ζήτημα λοιπόν είναι ο συνδυασμός της ενάλιας αρχαιολογίας με το υφιστάμενο κτίριο σε ένα κτιριολογικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έκθεση, έρευνα, αναψυχή. Ο πρωτος στόχος είναι η ανάδειξη: εναλιων ευρηματων των ελληνικών θαλασσών ,η ναυπηγικη τέχνη, η δύναμη και η εξάπλωση  του ελληνισμού μέσω της θάλασσας, η γνώση γύρω απο την προστασία του παρελθόντος. Ο δεύτερος στόχος ειναι η ταυτοχρονη ανάδειξη του ίδιου του κτιρίου που αποτελεί τοποσημο για τον Πειραιά ως ιστορία- μνήμη αλλά και ως "μηχανισμός", δηλαδή η αξιοποίηση και ερμηνεία της αφανούς εσωτερικής δομής και λειτουργίας του.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, μια περιοχή με παρελθόν που ξεκινάει από την αρχαιότητα όταν ο Πειραιάς αποτελούσε κέντρο εμπορίου και ναυσιπλοιας, μέχρι και την σταδιακή επαναλειτουργία του λιμανιού που κορυφώνεται την περίοδο του μεσοπολέμου.

SILO: Είναι ένα κτίριο αποθήκευσης σιτιρών. Κτίρια αυτού του τύπου υπάρχουν στα περισσότερα λιμάνια, ενώ αναφορές υπάρχουν και από τον le corbuzier για τον λόγο, ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τύπο κτιρίου της μοντέρνας περιόδου. Εν συντομία ο τρόπος λειτουργίας του είναι ο εξής: μέσω των πυλώνων αναρρόφησης συλλέγει τα σιτηρά από τα πλοία και μέσω του ταινιοδρόμου τα μετέφερει στην βάση του πύργου όπου ζυγίζονται και στην συνέχεια ανεβαίνουν στο ψηλότερο επίπεδο όπου ακολουθεί ο διαμοιρασμός και η αποθήκευσή τους στις κυψέλες. Μέχρι την στιγμή που εξέρχονται στον πρώτο όροφο όπου για να καταλήξουν σε φορτηγό η τραίνο στον χώρο της pilotis.

ΕΝΑΛΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: Είναι η αρχαιολογία που περιλαμβάνει τα ευρήματα του βυθού της θάλασσας καθώς και οικισμούς που στην πορεία του χρόνου έχουν καταβυθιστεί. Βασικό τομέα αποτελούν τα ναυάγια.

ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ:Το μουσείο θα περιλαμβάνει χώρους εκθέσεων εναλίων ευρημάτων ,τμήματα ναυαγίων, αντίγραφα πλοίων , εποπτικό υλικό και προβολές βίντεο υποβρυχίων ανασκαφών-αποστολών (συνολικού εμβαδού 6000 τμ.) και χώρο περιοδικών εκθέσεων (500τμ.) Επιπλέον της έκθεσης προβλέπεται η λειτουργία  ερευνητικού κέντρου εργαστηρίων συντήρησης και επεξεργασίας των εκθεμάτων (1400 τμ) , αποθήκες (1500τμ) ,  διοίκηση (400 τμ)  και χώρους υποδοχής , αμφιθέατρο , χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εστιατόριο , αναψυκτήριο , βιβλιοθήκη και κατάστημα (συνολικού εμβαδού 3000 τμ.)

Η συνολική επιφάνεια των κλειστών και ημιυπαιθρίων χώρων του κτηρίου είναι 13500 τμ ΕΠΙΛΥΣΗ: Ένα απο τα βασικότερα ζητήματα ήταν η επίλυση της οριζόντιας και κάθετης κίνησης σε ένα οικόπεδο με διαστάσεις 30Χ300μ. και ύψος 56μ. Η λύση που προτείνεται είναι η μετατροπή της ροής των σιτιρών σε κίνηση των επισκεπτών. Δηλαδή η είσοδος και άνοδος του κοινού διαμέσω του πύργου, στο ανώτερο σημείο (39μ). Στο τμήμα όπου γίνονταν ο διαμοιρασμός των σιτιρών, στοιχείο που αναδεικνύεται με την διατήρηση μεγάλου μέρους των σωλήνων, βρίσκεται η εισαγωγική έκθεση και το αναψυκτήριο. Ακολουθεί η σταδιακή καταβύθιση του επισκέπτη στο χώρο των κυψελών όπου τοποθετείται η κύρια έκθεση. Η κυρίως έκθεση που βρίσκεται εντός του χώρου των κυψελών περιλαμβάνει μεγαλύτερα σε μέγεθος εκθέματα και φτάνει μέχρι τα 16 μέτρα.

(Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ το 2012, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ)

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital