ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(150.13) Κέντρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής δράσης στον Αυλώνα

29 Μάρτιος, 2014

(150.13) Κέντρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής δράσης στον Αυλώνα

Δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και δραστηριότητες για παιδιά.

Φοιτητής : Tozaj Taulant
Επιβλέπων Καθηγητής: Ησαΐας Δημήτριος
Ε.Μ.Π./ Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Μάρτιος 2013

Η αφορμή της παρούσας διπλωματικής είναι η βιωματική εμπειρία στην πόλη  του Αυλώνα της Αλβανίας, που τα τελευταία δεκαπέντε  χρόνια άλλαξε πρόσωπο και  από μια πόλη με πλούσιο φυσικό περιβάλλον  και ελεύθερους χώρους έγινε μια ακόμη τσιμεντούπολη λόγω της άναρχης οικοδομικής δραστηριότητας.Σήμερα, οι αλάνες που παίζαμε ως παιδιά και οι ελεύθεροι χώροι  είναι πια παρελθόν γιατί γεμίσανε πολυώροφα κτίρια και τίποτα δεν θυμίζει την παλιά εικόνα της πόλης που τρέχει πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο Αυλώνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραλιακή πόλη της Αλβανίας μετά το Δυρράχιο και είναι σήμερα το πλέον σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Νότιας Αλβανίας η οποία  εκτείνετε γραμμικά παραλιακά. Η Πόλη έχει  πληθυσμό 180.000 κατοίκους (Απογραφή 2010).

 

 

Στόχος της διπλωματικής μου  ήταν η δημιουργία ενός δημόσιου κτιρίου (Κέντρου Πολιτισμού και Καλλιτεχνικής Δράσης) τοπόσημου για την πόλη του Αυλώνα, κάτι που λυπεί παντελώς σε μια σύγχρονη πόλη που συνεχώς εξελίσσεται.

 

 

Το σημείο επέμβασης το επέλεξα στο παλιό κέντρο της πόλης που σήμερα έχει χάσει την αξία του λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη, με στόχο να ενεργοποιηθεί  ξανά το κέντρο. Έτσι  η επιλογή του οικοπέδου έγινε στον παλιό πυρήνα της πόλης  με βάση τους ελάχιστα ελεύθερους και ανενεργούς χώρους.

Το οικόπεδο βρίσκετε σε ένα πολυσύνθετο τοπίο όπου δίπλα περνάει ο κύριος άξονας που διασχίζει την πόλη και ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά της. Ο άξονας αυτός αποτελείται από μεγάλα πεζοδρόμια με εμπορική χρήση και χώρους αναψυχής και  ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι και συνεχίζει παραλιακά. Απέναντι από το οικόπεδο υπάρχει ένα πάρκο με  μια πλατεία όπου την χαρακτηρίζει ένα σημαντικό μνημείο που συμβολίζει την ανεξαρτησία της χώρας και είναι σήμα κατατεθέν. Τέλος στις άλλες πλευρές του οικοπέδου είναι μια περιοχή με κατοικίες και εμπορικά καταστήματα χαμηλής δόμησης.

Ο κύριος άξονας που διασχίζει την πόλη.

 

 

Συνθετικές Αρχές
Στο κτίριο έγινε προσπάθεια να υπάρχει ροηκότητα στις κινήσεις και μια συνέχεια της πλατείας στα δώματα του κτιρίου, παράλληλα να υπάρχει μια οπτική επαφή με το πάρκο που είναι απέναντι και να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος δημόσιος ανοιχτός χώρος για την πόλη. Ο χώρος της κεντρικής σκηνής έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του συγκροτήματος  λόγω του μεγάλου ύψους που απαιτεί, ώστε να έχει αρκετή απόσταση  από τα γύρω κτίρια καθώς δύο ράμπες αριστερά και δεξιά του κεντρικού όγκου στεγάζουν τις υποστηρικτικές λειτουργίες της κεντρικής σκηνής, αλλά και ολόκληρου του συγκροτήματος. Έτσι αντί για ένα στατικό κτίριο γίνεται ένα παιχνίδι ανάμεσα στα κεκλιμένα επίπεδα και τους όγκους, στους κλειστούς και  ανοιχτούς χώρους που παντρεύονται και δημιουργούν μια πέμπτη όψη στο κτίριο. Οι δύο ράμπες δημιουργούν επιπλέον ελεύθερο χώρο σαν μια συνέχεια της πλατείας και αποτελούν και χώρο εκτόνωσης του κτιρίου. Ο κεντρικός όγκος σηκώνεται από το έδαφος και δημιουργεί την είσοδο ενώ οι ράμπες σου δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσεις την πορεία μέχρι και το δώμα  του κεντρικού όγκου όπου προβλέπεται  χώρος να  γίνονται υπαίθριες παραστάσεις, αλλά και να βλέπεις την πόλη από ψηλά μέχρι και την θάλασσα. Τέλος οι χώροι δραστηριοτήτων για τα παιδιά τοποθετούνται υποβαθμισμένα και έτσι δημιουργούν ένα ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον με μια εσωτερική αυλή που παράλληλα αποτελεί και δημόσιο χώρο.

 

 

Λειτουργικό διάγραμμα
Το κτίριο χωρίζεται λειτουργικά σε δύο τμήματα.

α) Το τμήμα που περιλαμβάνει την πλατεία και τον κεντρικό όγκο οπού στεγάζει την κεντρική σκηνή για τις  μουσικοθεατρικές παραστάσεις, τις  προβολές και τους εκθεσιακούς χώρους μαζί με τις υποστηρικτικές λειτουργίες,  όπου τοποθετούνται από την μεριά του κύριου άξονα που διασχίζει την πόλη.

β) Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει τους χώρους για την καλλιτεχνική δράση των παιδιών όπως αίθουσα μουσικής, ζωγραφικής, γλυπτικής, χορού, την μικρή σκηνή και μια παιδική  βιβλιοθήκη, οπού αυτά τοποθετούνται από την άλλη πλευρά του οικοπέδου που είναι πιο ήσυχη και πιο ασφαλής.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital