ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

169.13 Συστήματα Ελαφριών Κατασκευών

15 Μάιος, 2014

169.13 Συστήματα Ελαφριών Κατασκευών

Eφαρμογή στην περιοχή της Ευηνολίμνης.

English version

Φοιτήτρια : Ευγενία Σπυρίδωνος
Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Κατερίνα Λιάπη
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης : Οκτώβριος 2013

Μελέτη ελαφριών κατασκευών για παρατήρηση, στάση, διαδρομή οι οποίες βασίζονται στη λογική του πολλαπλασιασμού με δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικά τοπία, που επιδρούν ελάχιστα στο τοπίο και συνδυάζουν το χαμηλό κόστος με τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος λειψυδρίας για την Αθήνα, κατασκευάστηκε φράγμα στην ορεινή Ναυπακτία με τα νερά του ποταμού Εύηνου να συγκεντρώνονται σε τεχνητή λίμνη εμβαδού 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Με υπόγεια σήραγγα 32 χιλιομέτρων μεταφέρεται το 25% των νερών του Εύηνου στο Μόρνο για να φτάσει στην Αττική. Η Ευηνολίμνη, το νέο αυτό οικοσύστημα, είναι μια περιοχή έντονου φυσικού κάλους που δίνει σημαντική ώθηση για εναλλακτική οικοανάπτυξη της ορεινής περιοχής δημιουργώντας νέες δραστηριότητες και νέες απασχολήσεις για τον τοπικό πληθυσμό.

Η τοπογραφία της περιοχής είναι ιδιαίτερη με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και έντονες χαράδρες. Ρυάκια κυλούν σε όλη την περιοχή καταλήγοντας στη λίμνη. Συνέπεια των πολλών τρεχούμενων νερών που υπάρχουν είναι το άφθονο πράσινο που σκεπάζει τα πάντα. Βελανιδιές, έλατα και καστανιές κυριαρχούν στην ευρύτερη περιοχή.

Το φράγμα κατασκευάσθηκε μεταξύ 1992 και 2000. Η ύπαρξη και λειτουργία του έχει ως συνέπεια τη συνεχή μεταβολή της στάθμης του νερού της λίμνης, σημαντικό χαρακτηριστικό για την τοπογραφία που μεταβάλλεται συνεχώς.

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ευηνολίμνη υπάρχουν πολλά χωριά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι πέντε τα οποία βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης σχηματίζοντας έναν κυκλικό βρόγχο γύρω από αυτή. Αυτά είναι ο Άγιος Δημήτριος, το Νεοχώρι, η Αράχοβα, τα Κλεπά και η Περδικόβρυση.

 

Αρχικός στόχος ήταν η σύνδεση των 5 χωριών γύρω από τη λίμνη και η διαμόρφωση προγράμματος με τοπικές επεμβάσεις σε κάθε ένα από αυτά  αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Έχοντας επισκεφτεί το χώρο και μετά από παρατήρηση και μελέτη της περιοχής και των γύρω χωριών, ο φυσικός πλούτος και η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου οδήγησαν στην απόφαση αποφυγής οποιασδήποτε έντονης και μόνιμης επέμβασης που θα επηρέαζε αρνητικά το τοπίο. Αντί της ανάπλασης κάποιου συγκεκριμένου σημείου της περιοχής με σταθερά στοιχεία, διερευνήθηκε η δυνατότητα προσαρμογής διάφορων ελαφριών κατασκευών με μηδενική επίδραση στο έδαφος.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη τοποθεσία, υπήρξε και γενικότερο ενδιαφέρον αξιοποίησης αντίστοιχων περιοχών φυσικού κάλους. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε η μελέτη κατασκευών οι οποίες θα προσαρμόζονται σε διαφορετικά τοπία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ευηνολίμνη, στα γειτονικά χωριά, αλλά και σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περιοχή.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των κατασκευών προς διερεύνηση ήταν η προσαρμοστικότητα στο τοπίο, η εύκολη κατασκευή/συναρμολόγηση και μεταφορά, η δυνατότητα πολλαπλασιασμού. Οι ελαφριές, αυτές, κατασκευές πρέπει να επιδρούν ελάχιστα στο τοπίο στα πλαίσια της αειφορίας και να συνδυάζουν το χαμηλό κόστος και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η λογική των επαναλαμβανόμενων μονάδων και των συνδυασμών τους, παράλληλα με το εφήμερο της κατασκευής αποτελούν μια καλή λύση.

Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής της Ευηνολίμνης οδήγησε στην ανάγκη διερεύνησης κατασκευών για παρατήρηση που θα τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της τοπογραφίας και θα επιτρέπουν την παρατήρηση από διαφορετικά επίπεδα. Επιπλέον, έγινε διερεύνηση κατασκευών που θα ορίζουν διαδρομές και χώρους στάσης, αλλά και κάποιων κλειστών εφήμερων κατασκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες δραστηριότητες κάποιες στιγμές μέσα στο χρόνο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ
Βασικές μονάδες κατασκευής των παρατηρητηρίων είναι τα κανονικό τετράεδρο και κανονικό οκτάεδρο. Όλες οι κατασκευές προκύπτουν με συνδυασμούς αυτών των δύο βασικών μονάδων και με επιπλέον επικαλύψεις.

 

 

Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες σύμφωνα με την κίνηση, την κατακόρυφη, την οριζόντια και την τεθλασμένη.

 

 

ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ 2Π
Στόχος της συγκεκριμένης κατασκευής είναι η προσαρμοστικότητα στο τοπίο. Ξεδιπλώνεται ανάμεσα από τα δέντρα ώστε να έχει την ελάχιστη επιρροή στο γύρω περιβάλλον. Είναι προσωρινή και λειτουργεί ως χώρος στάσης ή ως στοιχείο διαδρομής-περάσματος. Συνδυασμός πολλών κατασκευών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες για διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες. Κλείνει για εύκολη αποθήκευση.

 

 

ΞΥΛΙΝΗ MODULAR ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Προτείνονται κάποιες ξύλινες κατασκευές επαναλαμβανόμενων μονάδων (4x3x2,5 m) που ακολουθούν μια πιο συμβατική λογική οι οποίες είναι απλές και γρήγορες στη συναρμολόγηση. Στόχος είναι να μπορούν να συναρμολογηθούν από τον καθένα.

Σχηματίζουν κλειστούς χώρους ή μένουν ως ανοιχτές κατασκευές. Σχηματίζουν χώρο ως μονάδες αλλά και με τα κενά που δημιουργούνται μεταξύ τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή έκτακτων χώρων για εκδηλώσεις ή και ημιμόνιμων κτηριακών μονάδων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προτείνεται μια μόνιμη κατασκευή (περίπτερο), αρχικός στόχος της οποίας είναι η αποθήκευση των μονάδων και των δομικών στοιχείων των κατασκευών που αναλύθηκαν, αλλά και γενικότερα χρησιμεύει ως χώρος πολλαπλών χρήσεων.

 

 

χρήσεις:
ενδεικτικοί συνδυασμοί των ξύλινων μονάδων με τις αντίστοιχες χρήσεις τους

 

 

Όλες οι κατασκευές που αναλύθηκαν μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τοπίο. Μελετήθηκαν ξεχωριστά. Η Ευηνολίμνη ήταν η αφορμή και η πηγή έμπνευσης των όσων προέκυψαν. Χωρίς τη μελέτη της περιοχής και των παρατηρήσεων που προέκυψαν από αυτή θα ήταν αδύνατη η λήψη αποφάσεων και η θέσπιση των τελικών στόχων.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital