ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

202.13 Αναδομώντας το Bιομηχανικό Τοπίο

19 Ιούλιος, 2014

202.13 Αναδομώντας το Bιομηχανικό Τοπίο

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Αμιάντου.

English version

Φοιτητής: Σταύρος Βοσκαρής
Επιβλέποντες Καθηγητές: Μιχάλης Σιούλας, Μιχάλης Γεωργίου, Ζήνωνας Σιερεπεκλής, Σόλων Ξενόπουλος
Πανεπιστημίο Λευκωσίας
Ημερομηνία Παράδοσης: Μάϊος 2013

 

Αρκετές εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές περιοχές  και κτήρια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Κύπρο. Οι περιοχές που τα περιτριγυρίζουν καθώς και οι εσωτερικοί τους χώροι είναι μεγάλης κλίμακας, έχοντας έτσι την δυνατότητα φιλοξενίας πλειάδας δραστηριοτήτων. Μελετώντας παραδείγματα  προυπάρχουσων επαναχρησιμοποιημένων βιομηχανικών περιοχών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό αναγνωρίζουμε την επίδραση τους ως επιτυχημένοι κοινωνικοί πυκνωτές με τεράστια συμβολή στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της εκάστοτε πόλης που τα οικειοποιούσε . Η διπλωματική μου εργασία επικεντρώνεται στην πολεοδομική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και της επανάχρησης του μεταλλίου του Αμιάντου ως Τεχνολογικό και Πολιτιστικό πάρκο. Αναλύοντας τη σταδιακή εξέλιξη του μεταλλίου διαμέσου των δεκαετιών, θεωρείται ως μια από τις πρώτες περιοχές με τόσο μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη σε Κύπρο αλλά και Ευρώπη προωθώντας ένα νέο  κοινωνιολογικό μοντέλο πόλης με τους ορισμούς 'εργασία - ζωή- κοινωνικοποίηση' να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο δημιουργώντας έτσι την έννοια της βιομηχανικής πόλης. Στην πρόταση μου η κεντρική ιδέα είναι η επαναφορά των πιο πάνω εννοιών 'εργασία - ζωή- κοινωνικοποίηση' σε συνδυασμό με την προώθηση της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού που προσδιορίζονται από τα εναπομείναντα στοιχεία του μεταλλίου είτε με τις εμφανή χαράξεις ορίων και οργάνωσης του χώρου και των κτηρίων, είτε με τις διάσπαρτες πληροφορίες, σε κείμενα, σε βιντεοσκοπημένο και φωτογραφικό υλικό που υπάρχουν.

Ο κυρίως στόχος της πρότασης είναι η μετατροπή της εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής περιοχής και των πολιτισμικών κτιρίων σαν ένα δίκτυο  χώρων τεχνολογίας και πολιτισμού, βασισμένο στην βιομηχανική και τεχνολογική εξέλιξη του μεταλλίου. Ο επισκέπτης θα έχει την ευχέρεια να βιώσει αυτή την εμπειρία συνδυάζοντας την με τη διακίνηση του διαμέσου ανοικτών χώρων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα  το όλο σύμπλεγμα θα  δημιουργεί ένα πυρήνα αναγέννησης της οικονομίας και του περιβάλλοντος της  περιοχή. Επιπρόσθετα, επαναφέρεται η οικιστική περιοχή σαν χώροι κατοίκισης για επιστήμονες και σπουδαστές, δίνοντας επίσης την δυνατότητα διαμονής με την μορφή ενός φτηνού πανδοχείου σε ντόπιους αλλά και διεθνείς τουρίστες.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές ως το κύριο σύστημα κυκλοφορίας του μεταλλείου διαμέσου των χώρων είναι το σχεδιαστικό εργαλείο της πρότασης αυτής. Αυτό επαναφέρει την μνήμη και την ταυτότητα  της περιοχής, αναδομώντας το τοπίο και οργανώνοντας την κυκλοφορία και τα σενάρια δραστηριοτήτων.

Στόχοι της παρέμβασης:

1) Η ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του ορυχείου είναι αναγκαία λόγω των καταστροφικών περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων της διαδικασίας εξόρυξης. Η αποκατάσταση και η επανάχρηση των κτιρίων στοχεύουν την συντήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας του χώρου.
2) Η ανάπτυξη της θεωρητικής όψης του Πολιτισμού: οι μνήμες της περιοχής, οι μνήμες των ανθρώπων, οι παραδώσεις και η ιστορία της εργασίας και των ανθρώπων στην καθημερινή πραγματικότητα όπως τα ζούσαν.
3) Ο Σχεδιασμός με βάση τις συγκεκριμένες προκλήσεις και χαρακτηριστικά της ιστορίας, όπως η εξέλιξη από την χειρονακτική εργασία στη σύγχρονη βιομηχανοποίηση και συνάμα την τεχνολογική ανάπτυξη.
4) Η ανάπτυξη ψυχαγωγικών ευκαιριών οι οποίες ελκύουν τουρίστες και κατοίκους της περιοχής δίνοντας τους έτσι κίνητρο να επισκεφτούν την περιοχή και να στηρίξουν οικονομικά το έργο.
5) Η αλλαγή της δομής της κατεστραμμένης βιομηχανικής περιοχής και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης με τη δημιουργία νέων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών κινήτρων για τους κατοίκους της περιοχής.
6) Η προώθηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής για να τονιστεί η μοναδικότητα της περιοχής σε σχέση με τη γεωλογία, τη χλωρίδα, τη πανίδα, τα ορυχεία και το τοπίο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital