ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

21 Ιούλιος, 2014

203.13 Πύργος Πειραιά, η πόλη καθ' ύψος

Το θέμα αντιμετωπίζεται με όρους αστικού masterplan στην τρίτη διάσταση και οργανώνει μια πορεία η οποία θα περνούσε ιδανικά από τα σημαντικότερα σημεία του Πειραιά δημιουργώντας έτσι ένα βιωματικό μουσείο-παρατηρητήριο της πόλης.

English version

Φοιτήτρια : Καλογεροπούλου Ειρήνη
Επιβλέπων καθηγητής : Αλέξης Τζομπανάκης
Σύμβουλος καθηγητής : Νίκος Πατσαβός
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2013

 

 

Το θέμα αντιμετωπίζεται με όρους αστικού masterplan στην τρίτη διάσταση και οργανώνει μια πορεία η οποία θα περνούσε ιδανικά από τα σημαντικότερα σημεία του Πειραιά δημιουργώντας έτσι ένα βιωματικό μουσείο-παρατηρητήριο της πόλης. Η κλίμακα και τα χαρακτηριστικά της πόλης μπαίνουν στο κτίριο και το διαμορφώνουν ενώ το κτίριο ανοίγεται σε αυτήν μέσω δημόσιων χώρων σε όλο του το ύψος.

 

 

Mε γνώμονα την τοποθεσία και την ευρύτερη περιοχή προτείνεται το άνοιγμα του κτιρίου στην πόλη σχολιάζοντας, παράλληλα, την βίαιη νεωτερικότητα που χαρακτηρίζει τις πρακτικές λογικές του ελληνικού ¨κτίζειν¨. Στις ¨πλατείες¨ αυτές γίνεται υπόμνηση των πολλών και διαφορετικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης μέσω χωρικών αντιστοιχιών. Αυτό το έμμεσο μουσείο-παρατηρητήριο που διαμορφώνεται προσανατολίζει το μάτι του επισκέπτη στα πιο σημαντικά σημεία της πόλης παρέχοντας ταυτόχρονα μια αντίστοιχη εμπειρία χώρου.  Η θεματολογία του προγράμματος που έχει επιλεγεί για την κάθε ¨πλατεία¨ συμβάλλει σε αυτό καθώς επίσης ο όγκος της και οι εσωτερικές σχέσεις των στοιχείων που την απαρτίζουν με στόχο να καθοδηγείται, να ενημερώνεται, να προϊδεάζεται και να προσελκύεται στη πόλη ο κάθε είδους τουρίστας. Τα ετερόκλητα στοιχεία συμπυκνώνονται και συνυπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, παραθέτοντας τις αντιθέσεις και δικαιολογώντας τις ανομοιογένειες μέσω ενός διάτρητου συνόλου τα αποδέχεται και τα υπερτονίζει. Η κεντρική πορεία του κτιρίου ενώνει τις ¨πλατείες¨ δημιουργώντας το παρατηρητήριο και διοχετεύει παραπλεύρως τον κόσμο στις περιφερειακές χρήσεις. Η πορεία αποτελεί το πρώτο συστατικό του κτιρίου και αυτή είναι που διαμόρφωσε την μορφή του όγκου του ¨τρώγοντάς¨ το από μέσα προς τα έξω.

 

 

Τελικά γίνεται προσπάθεια να καθαιρεθεί ο νεκρός μονολιθικός όγκος, ξένος προς την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να γίνει αυτός πιο οικείος στο κόσμο, να γίνει σύμβολο μέσω της ζωντανής του καθημερινότητας, σήμα κατατεθέν της πόλης στην οποία ανήκει. Για τον λόγο αυτό η κλίμακα του κτιρίου σπάει και ενσωματώνει τα μέτρα του περιβάλλοντός του φέρνοντάς τελικά τον πύργο πιο κοντά στο υποσυνείδητο των πολιτών. Ο πύργος έτσι δηλώνει λογικά και ρομαντικά την θέση και την ιδιότητά του αφού φωτίζει πλήρως κάθε σημείο της πόλης του.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital