ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(145) A4: Εγκοπή, Αναδίπλωση, Σύνδεση

09 Ιανουάριος, 2011

(145) A4: Εγκοπή, Αναδίπλωση, Σύνδεση

Παράδειγμα εφαρμογής στην πλατεία Ελευθερίας και μελέτη αστικού εξοπλισμού σε κλίμακα 1:1

English version


Φοιτήτριες: Ξεξάκη Ευδοξία, Παύλου Παναγιώτα
Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών
Ημερομηνία υποστήριξης: 29 Σεπτεμβρίου 2010

 

diplomatiki.125.2010.01.jpg

 

Ακολουθώντας μια διαδικασία σχεδιασμού, που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες, επεξεργαζόμαστε επιφάνειες χαρτιού μεγέθους Α4. Τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από τη διαδικασία είναι πολλά και διαφορετικά. Προσανατολίζοντας τη διαδικασία και την εργασία μας, επιλέγουμε να μελετήσουμε την αναδιαμόρφωση μιας πλατείας στο κέντρο του Βόλου και το σχεδιασμό αντικειμένων αστικού εξοπλισμού.

 

diplomatiki.125.2010.02.jpg



Η διπλωματική μας εργασία αφορά μια διαδικασία σχεδιασμού η οποία βασίζεται στην επανάληψη και την παραλλαγή. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε έχει ως αφετηρία μια επιφάνεια χαρτιού μεγέθους Α4.

 

diplomatiki.125.2010.03.jpg



Επάνω στο χαρτί, σχεδιάσαμε ένα μοτίβο από οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται οριζόντιες λωρίδες, οι οποίες χωρίζονται σε μικρά και μεγάλα τμήματα. Στη συνέχεια, κόψαμε πάνω στις γραμμές του μοτίβου με τέτοιον τρόπο ώστε η επιφάνεια να παραμένει ενιαία. Η μορφή της επιφάνειας διαφοροποιείται μετακινώντας, με μετατόπιση ή περιστροφή τα μικρά τμήματα της κάθε λωρίδας. Με κάθε μετακίνηση, επηρεάζεται το σύνολο της επιφάνειας, καθώς όλες οι οριζόντιες λωρίδες είναι ενωμένες μεταξύ τους σε κάποια τμήματα και αλληλεπιδρούν. Η επιφάνεια σταθεροποιείται σε διαφορετικές μορφές συνδέοντας τα μικρά τμήματα των λωρίδων μεταξύ τους. Αναλόγως ποια τμήματα συνδέονται μεταξύ τους, προκύπτουν διαφορετικές μορφές από το σύστημα.

 

diplomatiki.125.2010.04.jpg



Οι κανόνες που ακολουθεί αυτό το σύστημα δεν είναι περιοριστικοί. Έχουν μια εμβέλεια ευελιξίας. Αναλόγως που κόβονται και πως μετατοπίζονται οι λωρίδες, διαφοροποιείται και η μορφή που προκύπτει. Αυτό συμβαίνει λόγω της ευκαμψίας του χαρτιού, το οποίο εμφανίζει στη μορφή του κάθε διαφορετική κίνηση και επιρροή, υπό μορφή καμπυλότητας.

 

diplomatiki.125.2010.05.jpg

 


Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύστημα που έχουμε δημιουργήσει δεν έχει συγκεκριμένη κλίμακα. Αποκτάει κλίμακα ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο στον οποίο τοποθετείται και τη λειτουργία του. Αναζητώντας τους περιορισμούς που θα εφαρμόσουμε στο σύστημα, εστιάσαμε στην πόλη του Βόλου.

 

diplomatiki.125.2010.06.jpg



Επιλέξαμε ενδεικτικά, δύο διαφορετικές τοποθεσίες, την πλατεία Ελευθερίας και την προβλήτα, με σκοπό να εξετάσουμε τη διαφορά της προσαρμογής του συστήματος σε διαφορετικές κλίμακες και προγράμματα. Προκειμένου το σύστημά μας να γίνει πιο προσαρμοστικό, ώστε να ανταποκρίνεται στην παραλαβή διαφορετικών αναγκών, επαναπροσδιορίσαμε κάποιους κανόνες. Αρχικά, αξιολογήσαμε τις αναλογίες και το ρυθμό του μοτίβου. Για να προσαρμόζεται το μέγεθος της επιφάνειας του Α4, πέρα από τη δυνατότητα αλλαγής της κλίμακας, θέτουμε σε δυνατότητα αλλαγής και τις αναλογίες της επιφάνειας του Α4. Μέσα από την αλλαγή της κλίμακας (scale) και των αναλογιών (stretch) της επιφάνειας, το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο, ώστε να παραλαμβάνει διαφορετικές χρήσεις και να προσαρμόζεται στο χώρο.
  

diplomatiki.125.2010.07.jpg



Στην προβλήτα επιλέξαμε να αναδιαμορφώσουμε το χώρο στάθμευσης. Επιλέγουμε, ωστόσο, να επικεντρωθούμε στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια εστιάζουμε σε μικρότερη κλίμακα, καταλήγοντας στην κατασκευή αντικειμένων αστικού εξοπλισμού. Για τον επανασχεδιασμό της πλατείας Ελευθερίας λάβαμε υπόψη μας τη θέση του οικοπέδου και τις χρήσεις που φιλοξενεί. Επιδίωξη μας ήταν η πλατεία να μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Καταγράψαμε, επομένως, κάποιες ενέργειες που σχετίζονται με την κίνηση και τη στάση του ανθρώπου στην πόλη. Συσχετίσαμε αυτές τις ενέργειες με περιορισμούς που αφορούν το χώρο, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να τις εκτελέσει. Εξετάζουμε, με βάση αυτούς τους περιορισμούς, πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι καμπύλες μορφές, που προκύπτουν από την επεξεργασία του Α4, στην κλίμακα του ανθρώπου και να εξυπηρετήσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

diplomatiki.125.2010.08.jpg



Κάθε αντικείμενο έχει προκύψει από διαφορετικό μοτίβο ανάλογα με τη λειτουργία που εξυπηρετεί. Οι οριζόντιες και οι κάθετες γραμμές του μοτίβου μεταφράζονται σε χαράξεις πάνω στο δάπεδο της πλατείας. Οι χαράξεις πυκνώνουν ή αραιώνουν στο χώρο που θέλουμε να συγκεντρώσουμε τις λειτουργίες, ώστε το έδαφος να παραλάβει διαφορετικές χρήσεις. Επομένως, το έδαφος της πλατείας είναι ένα ενεργό δάπεδο που πτυχώνεται και φιλοξενεί λειτουργίες. Όλα τα αντικείμενα, που ενσωματώνουν τις λειτουργίες της πλατείας, δημιουργούνται από το έδαφος.

 

diplomatiki.125.2010.09.jpg



Σκοπός μας ήταν να δημιουργηθούν μορφές, οι οποίες ενσωματώνουν τις απαραίτητες λειτουργίες και, ταυτόχρονα, επιτρέπουν εναλλακτικές χρήσεις από τον άνθρωπο. Εστιάζοντας όλο και περισσότερο στα αντικείμενα της πλατείας, η εργασία μας καταλήγει στην κατασκευή δύο αντικειμένων σε μεγάλη κλίμακα.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία. 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital