ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(197) Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών

08 Μάρτιος, 2011

(197) Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών

Συνθετικό θέμα, με αντικείμενο το σχεδιασμό σταδίου, γηπέδων και ενδιάμεσων υπαίθριων χώρων.

English version


Φοιτήτρια: Παπαντωνίου Ανδρεάνα
Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Λιάπη Αικατερίνη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2009

diplomatiki182.2011.01.jpg

 
Πρόθεση αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός αθλητικών εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιούπολη Πατρών. Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της Πάτρας και η προνομιακή της θέση σε σχέση με τους οδικούς άξονες και τις οδικές προσβάσεις, αποτέλεσαν κύρια κριτήρια για την επιλογή του οικοπέδου. Επιπλέον, το υπάρχον ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά και η απουσία ενός αθλητικού κέντρου από την περιοχή, η απαιτούμενη έκταση, τα έντονα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και η τοπογραφία της περιοχής συνετέλεσαν στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας ως περιοχής σχεδιασμού (η περιοχή σχεδιασμού επεκτείνεται από το υπάρχον γήπεδο έως τις φοιτητικές εστίες).
Το γενικό κτιριολογικό πρόγραμμα συνθέτουν το ποδοσφαιρικό γήπεδο 6.000 θέσεων προς χρήση των φοιτητικών ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και τη διεξαγωγή των απαραίτητων αγώνων, το γήπεδο μπάσκετ, το τένις, το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο, καθώς επίσης δύο κεντρικές πλατείες, δύο εστιατόρια, χώρος εστίασης, αθλητικές εστίες, κτίριο διοίκησης και τέλος 200 υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και 60 υπόγειοι.

Οι σχεδιαστικές αρχές που ακολουθήθηκαν:

1. Η μορφή προκύπτει από το συνδυασμό δύο βασικών καννάβων:
κάνναβος 1 - συμφωνεί με το υπάρχον στάδιο αλλά και τα γειτονικά κτίρια
κάνναβος 2 - προκύπτει από τον άξονα προσανατολισμού των υπόλοιπων γηπέδων που συμπίπτει με τον προσανατολισμό των εστιών με κατεύθυνση Β-Ν
2. Δημιουργία πλατείας πάνω στον κύριο άξονα γύρω από την οποία τοποθετούνται οι εγκαταστάσεις άθλησης
3. Κατάτμηση οικοπέδου σε τρείς τομείς βάση των εκάστοτε χρήσεων:
α. τομέας με τοπικό χαρακτήρα που απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα β. τομέας ενοποίησης γ. τομέας πολιτισμικού - κοινωνικού χαρακτήρα που απευθύνεται επίσης στους κατοίκους των γύρω περιοχών
4. Δημιουργία δύο χώρων άθλησης, άξονας ενοποίησης τομέων

Η πρόταση χαρακτηρίζεται από μια συνεχή, κυματιστή, διάφανη στέγη που καλύπτει το στάδιο, τα γήπεδα και τους ενδιάμεσους χώρους. Οι χώροι αυτοί δεν αντιμετωπίστηκαν ως ξεχωριστά κτίρια, αλλά ως σχήματα του ανάγλυφου της γης. Η στέγη ακολουθεί τις χαράξεις της κάτοψης του σταδίου και των γηπέδων και ξετυλίγεται σαν κορδέλα ενοποιώντας τους δύο χώρους άθλησης. Η διασπαστική δομή της κάτοψης εφαρμόζεται αντίστοιχα στη σύνθεση της στέγης αναδεικνύοντας τη σημασία και λειτουργικότητα των εκάστοτε χώρων. Η στέγη ακολουθεί καμπύλη γραμμή και υποδιαιρείται σε μικρά τμήματα τα οποία αναρτώνται από μεταλλικούς ιστούς μέσω καλωδίων. Το ύψος των ιστών ποικίλει ανάλογα με το απαιτούμενο ύψος που πρέπει να δοθεί σε κάθε χώρο.
Κυρίαρχο μέλημα του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας κτιριακής δομής που να εσωκλείει την αθλητική δραστηριότητα χωρίς να την απομονώνει από το ευρύτερο περιβάλλον, να αναδεικνύει τον αγωνιστικό χώρο ως κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης και να προσελκύει την πανεπιστημιακή κοινότητα καθιστώντας το αθλητικό κτίριο χώρο συνάντησης, περιπάτου και αναψυχής. Επίσης, δόθηκε μεγάλη σημασία στην ένταξη της κτιριακής δομής στο ευρύτερο περιβάλλον ώστε να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά (εξαιτίας του μεγέθους της κατασκευής) σε σχέση με τα υφιστάμενα κτίρια της περιοχής.

diplomatiki182.2011.02.jpg

diplomatiki182.2011.03.jpg

diplomatiki182.2011.04.jpg

diplomatiki182.2011.05.jpg

diplomatiki182.2011.06.jpg

diplomatiki182.2011.07.jpg

diplomatiki182.2011.08.jpg

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital