ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

112.14 Επί Κολωνώ

16 Οκτώβριος, 2014

112.14 Επί Κολωνώ

Υπαίθρια διαμόρφωση στο λόφο Ιππίου Κολωνού.

English version

Φοιτήτριες: Γιάννα ΠαπαπαύλουΑικατερίνη Ψημμένου
Επ. καθηγήτρια: Αριάδνη Βοζάνη
Σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιουνίου 2014

Η διπλωματική μας αποτελεί μια απόπειρα παρέμβασης σε ένα σημείο εξαιρετικής σημασίας στην Αθήνα, τον λόφο του Ιππίου Κολωνού. Στόχος είναι η ανάδειξη και αναζωογόνηση του λόφου στο ευρύτερο πλέγμα των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας μέσω της ιστορικής και μυθολογικής του σημασίας, με τη διαμόρφωση ενός δικτύου μονοπατιών και ενός υπαίθριου θεάτρου.

 

 

Η διπλωματική μας αποτελεί μια απόπειρα παρέμβασης σε ένα σημείο εξαιρετικής σημασίας στην Αθήνα, τον λόφο του Ιππίου Κολωνού, ο οποίος όμως σήμερα είναι παραγνωρισμένος και λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο. Στόχος της απόπειρας αυτής είναι η ανάδειξη και αναζωογόνηση του λόφου στο ευρύτερο πλέγμα των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας μέσω της ιστορικής και μυθολογικής του σημασίας, που σήμερα παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια, ο Κολωνός παρουσιάζεται μέσα από περιγραφές ως ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Πέρα από την ιστορική σημασία του, καθώς βρίσκεται κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, ο λόφος ανήκει στη μυθολογική τοπογραφία της Αθήνας, είναι ο τόπος όπου καταφθάνει ο γέρος και τυφλός Οιδίποδας στην τραγωδία ''Οιδίπους επί Κολωνώ'' του Σοφοκλή. Μέσω της τραγωδίας, ο λόφος παρουσιάζεται ως σύνορο της πόλης, ως πέρασμα στον κάτω κόσμο, αλλά και ως τόπος ιερός και με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Με αφετηρία το κείμενο ως ένα σημαντικό εργαλείο σύγχρονου σχεδιασμού, παραθέτουμε μια βιωματική εμπειρία της διαδρομή που επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί το τοπίο μέσω του λόγου και της αφήγησης, των άλλων αισθήσεων και της σκηνοθεσίας του βλέμματος. Η περιγραφή της Αθήνας και του φυσικού κάλλους του τοπίου, η έννοια της τυφλότητας, της ιερότητας και της μετάβασης μας έδωσαν τα εργαλεία για τη διαμόρφωση αυτής της διαδρομής στο λόφο. Η παρέμβασή μας αποτελείται από δίκτυα μονοπατιών, ένα υπαίθριο ανοιχτό θέατρο και ένα μικρό αναψυκτήριο με στόχο την λειτουργία του λόφου όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε υπερτοπικό επίπεδο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital