ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

154.14 Ορίzοντες

03 Μάρτιος, 2015

154.14 Ορίzοντες

Προσεγγίζοντας ένα χώρο περισυλλογής.Cry

English version

Φοιτητές : Μαριάννα Καλτσά, Κωνσταντίνος Μουστάκας
Επιβλέπουσα καιηγήτρια : Ειρήνη Σακελλαρίδου αναπληρώτρια καθηγήτρια
Σχολή τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία υποστήριξης : Φεβρουάριος 2014

Η μελέτη έλαβε ως αφετηρία μια σημερινή συνθήκη στην οποία ο άνθρωπος της πόλης εντοπίζεται εγκλωβισμένος στο  αστικό περιβάλλον που διαμόρφωσε. Προσεγγίζοντας ένα χώρο περισυλλογής προτείνεται μια νέα κιναισθητική εμπειρία απομακρύνοντας τον άνθρωπο από την καθημερινότητα και τον αστικό λαβύρινθο, μορφοποιώντας χωρικά την παύση. Συστήνεται ένας μεταβατικός τόπος που μέσα από τη διαδρομή και τη σιωπή αποκαλύπτεται ο ορίζοντας, ενατενίζοντας παράλληλα την εσωτερική απεραντοσύνη.

 

 

Αυτή η εργασία αφορά στη  σύνθεση τριών χωρικών σεναρίων που σε διάλογο με το περιβάλλον και τον άνθρωπο προτείνουν μια νέα κιναισθητική εμπειρία - περιπλάνηση. Γίνεται επιθυμητή η αποφόρτιση του ανθρώπου από την καθημερινότητα μορφοποιώντας χωρικά την παύση, την απομάκρυνση από τους ρυθμούς και την πίεση της πόλης.

Οι μονάδες διέπονται από κοινές αναφορές. Ο κύβος ως αρχέγονο στερεό, με το αυστηρό περίγραμμα να παραπέμπει στο αστικό περιβάλλον.  Το σπήλαιο ως πρωταρχική δομή σύστασης εσωτερικού χώρου στη φύση, με το μαλακό εσωτερικό να αναφέρεται στην ευάλωτη ύπαρξη του ανθρώπου στον κόσμο.

Η διάδραση με τις μονάδες υποδιαιρείται σε τρείς πράξεις.

Η πρώτη πράξη, αφορά τη στιγμή που η μονάδα γίνει αντιληπτή από τον θεατή. Ο άνθρωπος ορίζει την ακολουθία κινήσεων στην πόλη προκειμένου να την προσεγγίσει και να φτάσει στο στόχο του. Στη δεύτερη πράξη, ο εξερευνητής βρίσκεται στην είσοδο της μονάδας, όπου αναγνωρίζει ένα νέο σύστημα δίχως κάθετες  και οριζόντιες. Ο χρήστης έρχεται σε πλήρη συνειδητότητα με το σώμα του με σκοπό να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον. Μια δεξιόστροφη και κατακόρυφη κίνηση, τον εισάγει σε μια χορογραφία σε ελεύθερη διάδραση με το χώρο, όπου μπορεί να καθίσει, να σταθεί ή να ξαπλώσει. Τα πολλαπλά επίπεδα που συνθέτουν τη μονάδα, γίνονται σταδιακά πιο 'ανήσυχα' αποκαλύπτοντας την εξωτερική θέα, δίνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση μιας μορφής που εξαϋλώνεται. Στην τρίτη πράξη, η θέα αποκαλύπτεται μέσω διαφορετικών οπτικών φίλτρων που παραμορφώνουν ή 'σχολιάζουν' το περιβάλλον. Στη βιωματική προσέγγιση προστίθενται  συγκεκριμένα αντικείμενα που συμπληρώνουν την εμπειρία με ταυτόχρονη αναφορά στην κλίμακα του ανθρώπου.

Τα τρία σενάρια διαφοροποιούνται ανάλογα με το περιβάλλον τους.

Στο πρώτο σενάριο, η μονάδα τοποθετείται πάνω από το αστικό ανάγλυφο. Μέσα από κατακόρυφες έγχρωμες ημιδιαφάνειες η θέα κατακερματίζεται. Η αντίληψη αυτή ενισχύεται με το καλειδοσκόπιο. Ο ορίζοντας στρεβλώνεται αφήνοντας τον άνθρωπο να καταθέσει τον προσωπικό του ορίζοντα. Στο δεύτερο σενάριο, η μονάδα τοποθετείται στο μεταίχμιο πόλης και δάσους. Τα ανοίγματα αποκρύπτουν ή αποκαλύπτουν το περιβάλλον μέσα από  κατακόρυφες ξύλινες και αδρές επιφάνειες ενισχύοντας την απτική σχέση με το χώρο. Το τηλεσκόπιο εμπλουτίζει τη διαδοχή των αλλεπάλληλων συγκρίσεων. Ένας προσωπικός ορίζοντας μορφοποιείται. Στο τρίτο σενάριο η μονάδα τοποθετείται  στο νερό, όπου η μετάβαση γίνεται πλωτά. Οι καμπυλώσεις των επιπέδων αποκαλύπτουν το φως μέσα από κατακόρυφους κρυστάλλους. Το φως διαμεσολαβημένα διεισδύει στο εσωτερικό σε μια συνεχόμενη κίνηση. Το οπτικό παιχνίδι ενισχύεται με  τα κιάλια αφήνοντας τον άνθρωπο ελεύθερο να ιχνηλατήσει νέους ορίζοντες.

Δημιουργείται ένας μεταβατικός τόπος που μέσα από τη διαδρομή και τη σιωπή να αποκαλυφθεί ο ορίζοντας, παράλληλα με την ενατένιση στην εσωτερική απεραντοσύνη.

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital