ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

187.14 Τερματικός Σταθμός

17 Απρίλιος, 2015

187.14 Τερματικός Σταθμός

Αγορά ελληνικών προϊόντων στο σταθμό Λαρίσης.

English version

Σπουδάστριες: Λαμπαδιάρη-Μάτσα Αντιγόνη, Σπαθή Θεοδώρα
Επιβλέποντες: Τσιράκη Σοφία, Βασιλάτος Παναγιώτης, Καρύδη Ηώ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης: Απρίλος 2014

Αγορά παραδοσιακών προϊόντων ελληνικών συνεταιρισμών κοντά στο Σταθμό Λαρίσης, με παράλληλη πολεοδομική πρόταση για την ευρύτερη περιοχή στην οποία εντάσσεται.

Αφετηρία της διπλωματικής μας υπήρξε η επιθυμία μας να τοποθετηθούμε στο κέντρο της Αθήνας, αφού είναι μια πόλη που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα (πυκνός αστικός ιστός, υπερπληθυσμός, περιορισμένο δημόσιο πράσινο, υποβάθμιση), και μέσα από τον σχεδιασμό να επιδιώξουμε σε κάποιο βαθμό την επίλυση τους.

Οδηγηθήκαμε στο Σταθμό Λαρίσης καθώς αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές (ιστορικό κέντρο, ύπαρξη σταθμού) αλλά και προβληματικές περιοχές της πρωτεύουσας. Οι υποδομές του σταθμού δεν ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεν επαρκούν ώστε να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως προβληματική λόγω της "ασυνέχειας" στον ιστό που δημιουργούν οι σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και της ύπαρξης λανθάνοντος δυναμικού. Kαθίσταται, λοιπόν, εμφανής η ανάγκη τόσο για εκσυγχρονισμό του σταθμού, όσο και για πολεοδομική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της "συνέχειας" στην περιοχή, δημιουργώντας εγκάρσιες συνδέσεις σε τουλάχιστον τρία σημεία κατά μήκος των γραμμών, αλλά και ενώνοντας τις επιμέρους περιοχές μεταξύ τους μέσω ενός λειτουργικού πλέγματος με παραγωγικά επαγγέλματα τα οποία χωροθετούνται αξιοποιώντας το λανθάνον δυναμικό.

Κτιριολογικά, προτείνουμε τη δημιουργία ενός πόλου έλξης  - αγορά - που θα απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και στους περαστικούς - ταξιδιώτες. Εκμεταλλευόμαστε την ύπαρξη των σιδηροδρομικών γραμμών και προτείνουμε τη μεταφορά των προϊόντων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου (μεγαλύτερη ταχύτητα, χαμηλότερο κόστος) και στη συνέχεια την απευθείας παραλαβή - αποθήκευση - πώλησή τους. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευκολότερης παροχής ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στην πρωτεύουσα, αναλαμβάνουμε την πώληση προϊόντων ελληνικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, λειτουργώντας χωρίς μεσάζοντες στο πλαίσιο του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
Ενώ η κατασκευή του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου είχε προδιαγραφές μεγάλης ανάπτυξης με το πέρασμα των χρόνων, δυστυχώς σήμερα παραμένει ακόμα σε αρχικό στάδιο. Είναι αρκετά μικρό σε έκταση και ο αριθμός των γραμμών είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να θεωρείται ανεπαρκές να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος της χώρας. Ως εκ τούτου, το τραίνο δεν αποτελεί δημοφιλές μέσο μεταφοράς προϊόντων, όσον αφορά και στον τομέα των μεταφορών. Παρόλ' αυτά, υπάρχει ενδιαφέρον για την εξάπλωση του δικτύου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με μακροπρόθεσμο στόχο τη σύνδεσή του με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο άξιο να συναγωνίζεται με τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα. Παρατηρείται, παράλληλα, μία τάση αξιοποιήσης του τραίνου και για μεταφορές προϊόντων [παράδειγμα εταιρίας COSCO και Hewlett Packard (HP)] με μακροπόθεσμο σκοπό την εδραίωση ενός ισχυρού δικτύου μεταφορών μέσω σιδηροδρόμου.

Εντοπίσαμε πέντε κατηγορίες προϊόντων ελληνικών συνεταιρισμών τα οποία θα διατίθενται στην αγορά μας. Αυτές είναι:

-Γαλακτοκομικά/Τυροκομικά
-Ποτά
-Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, βότανα
-Ζυμαρικά
-Ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς.

Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τους συνεταιρισμούς αυτούς πάνω στο χάρτη σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη εκδοχή του σιδηροδρομικού δικτύου δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ποιους από αυτούς θα μπορούσε να εξυπηρετεί στο σενάριο μεταφοράς τους με το τραίνο και άφιξής τους στο σταθμό Λαρίσης.

 

 

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Προκειμένου να συνδεθούν οι επιμέρους περιοχές καθώς και η εγκάρσια σύνδεση και κάλυψη της ασυνέχειας - "κενού" που δημιουργούν οι σιδηροδρομικές γραμμές, προτείνουμε τη δημιουργία  ενός λειτουργικού πλέγματος. Το πλέγμα αυτό αποτελείται από παραγωγικά επαγγέλματα τα οποία χωροθετούνται αξιοποιώντας το λανθάνον δυναμικό της περιοχής, όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη χωροθέτηση των νέων χρήσεων σε ορισμένα άδεια ισόγεια, άδεια οικόπεδα και εγκαταλελειμένα κτίρια-"ερείπια", τα οποία εντοπίστηκαν στην περιοχή μελέτης και επιλέχθηκαν ώστε να απαρτίζουν το προτεινόμενο πλέγμα και να εξυπηρετούν τη λειτουργία του. Ακόμα, οι προτεινόμενες χρήσεις χωροθετούνται έτσι ώστε να συνάδουν με τις υπάρχουσες χρήσεις γης της περιοχής μελέτης. Έτσι, λαμβάνουμε υπόψιν τα υπάρχοντα στοιχεία και διατηρούμε τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, αποσκοπώντας ωστόσο, μέσω του πλέγματος, να γεφυρώσουμε την "ασυνέχεια" που παρουσιάζεται και να περιορίσουμε των διαχωρισμό των επιμέρους περιοχών.

Όσον αφορά στον κενό χώρο που βρίσκονται οι σιδηροδρομικές γραμμές (σημερινή κατάσταση εργοταξίου), προτείνουμε ήπια επέμβαση με φύτευση (δημιουργία πάρκου), κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου κατά μήκος των γραμμών που θα ενώνουν τις ζώνες εγκάρσιας σύνδεσης των περιοχών εκατέρωθεν.

Επιπλέον, προτείνουμε την επανάχρηση του κτιρίου του σταθμού Πελοποννήσου ως πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίου, όπως έχει ήδη προταθεί από τον ίδιο το Δήμο, την ενίσχυση των υπαρχόντων συνδέσεων στο ύψος της πλ. Αττικής (υπέργεια σύνδεση) και του σταθμού Λαρίσης (υπέργεια και υπόγεια σύνδεση), καθώς και την κατασκευή τέταρτης σύνδεσης στην κατάληξη της επέμβασης (περιοχή Μεταξουργείου).

Τέλος, επικεντρωνόμαστε και προχωράμε στη συνθετικη επίλυση αυτής της τελευταίας σύνδεσης, καθώς επιλέγουμε και το άδειο οικόπεδο που βρίσκεται στην κατάληξή της για την τοποθέτηση της κτιριολογικής μας πρότασης (αγορά).

 

 

 

 

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital