ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

188.14 Επέκταση Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

18 Απρίλιος, 2015

188.14 Επέκταση Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εργασία εκκίνησε από την εξέταση της πολεοδομικής κατάστασης της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα της οδού Πατησίων στην οποία επρόκειτο να μελετηθεί ένας χώρος μητροπολιτικής σημασίας.

Φοιτητής: Φοίβος Πανηγυράκης
Επιβλέπων Καθηγητής: Γεώργιος Πανέτσος
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Νοέμβριος 2014

 

 

Η εργασία εκκίνησε από την εξέταση της πολεοδομικής κατάστασης της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα της οδού Πατησίων στην οποία επρόκειτο να μελετηθεί ένας χώρος μητροπολιτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον 'ΟΡΣΑ 2021' η οδός Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) πρόκειται να μετατραπεί σε 'άξονα δημόσιας συγκοινωνίας, ποδηλάτου και περιπάτου με διέλευση τραμ [...] σε συνέχεια της προβλεπόμενης ανάπλασης της Πανεπιστημίου'.

Η ανάλυση των υπολειματικών χώρων της περιοχής και η παρατήρηση συκγεκριμένων κέντρων πρός επέμβαση αποτέλεσε αφορμή για την εξέταση των πανεπιστημιακών χρήσεων επί της Πατησίων και ειδικότερα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).εφόσον το μεγαλύτερο κενό οικόπεδο επί της Πατησίων βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ιστορικό κτήριο.

Σήμερα, τα πανεπιστημιακά campus της Αττικής περιλαμβάνουν μεγάλες περιοχές σχεδιασμένα να λειτουργούν μακριά από τον αστικό ιστό τα οποία αργότερα εγκλωβίζονται σε αυτόν. Αποτέλεσε πρόκληση ο σχεδιασμός ενός πανεπιστημίακού χώρου εντός του αστικού ιστού ως ένα σύστημα σημείων επί της Πατησίων.

Αρχική ιδέα αποτέλεσε η δημιουργία ενός συστήματος τριών χώρων επί της πατησίων με χρήση του Ο.Π.Α. με σκοπό την ενεργοποίηση του άξονα της Πατησίων μεσω της θεματικής του Πανεπιστημίου, συνεχίζοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Πανεπιστημίου εκκινώντας από την Νεοκλασσική Τριλογία των Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο το Ε.Μ.Π., το Ο.Π.Α. και συνεχίζοντας προς την πλατεία Αμερικής και τέλος στην πλατεία Αγίου Λουκά. Σκοπός αυτής της επέμβασης θα ήταν η χρησιμοποίηση του νέου δικτύου τραμ από τους φοιτητές, προσθέτωντας σημαντική αξία στην περιοχή, ενεργοποιώντας το αναμενόμενο δίκτυο πεζών και ποδηλάτου και μη επιβαρύνοντας την κυκλοφορία.

Λόγω της σημασίας και της πολυπλοκότητας της μελέτης του πρώτου σημείου της επέμβασης, η εργασία περιορίστικε στην μελέτη του μοναδικού αυτού σημείου.

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital