ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

27 Απρίλιος, 2015

193.14 Μια απόφαση για τη ζωή

Θεραπευτικό κέντρο υποστήριξης και επανένταξης νέων εξαρτημένων στα ναρκωτικά.

English version

Φοιτήτριες: Γαϊσερλίδου Βίβιαν, Χατζηπαναγιώτου Ιωάννα
Επιβλέπων Καθηγητής: Πολυχρονόπουλος Δημήτρης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ
Ημερομηνία Παρουσίασης: 2 Ιουλίου 2014

Πρόκειται για μια μελέτη που αφορά τη δημιουργία μιας θεραπευτικής κοινότητας που αναφέρεται σε νέους ηλικίας 15-20 , επιτρέποντάς τους να ζήσουν και να βιώσουν τον χώρο, νιώθοντας ελεύθεροι μέσα σε αυτόν.

Ανάμεσα στα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τα ναρκωτικά βρίσκεται η Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει  η κατάλληλη πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Διάφοροι οργανισμοί προσπαθούν να στηρίξουν και βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ο αριθμός στην ουρά αναμονής έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι χώροι των θεραπευτικών κοινοτήτων στεγάζονται σε διάσπαρτα  κτίρια, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές  ενός  οργανωμένου προγράμματος  που στηρίζει αυτά τα άτομα και προσπαθεί να τα επανεντάξει στην κοινωνία.

 

 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε, αφού μέσα από στατιστικές μελέτες είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα στην οποία τα φαινόμενα χρήσεις ναρκωτικών αυξάνονται επικίνδυνα. Έτσι επιδιώχθηκε να βρεθεί ένα οικόπεδο απομακρυσμένο από τον θόρυβο  της πόλης, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι απομονωμένο και απρόσιτο από το κοινωνικό σύνολο. Οι άνθρωποι αυτοί  πρέπει να νιώσουν ότι η ίδια η κοινωνία τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Μεγάλη σημασία είχε και το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει, η ηρεμία της περιοχής σε συνδυασμό με την γαλήνη της θάλασσας προσφέρουν τις κατάλληλες προδιαγραφές λειτουργίας μιας τέτοιας θεραπευτικής κοινότητας.

Έτσι επιλέχθηκε, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην περιοχή της Καλαμαριάς, που βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη περιοχή υπερυψωμένη σε σχέση με το δρόμο που το περιβάλλει, αφήνοντας καθαρή οπτική προς την θάλασσα. Το σημείο που επιλέχθηκε βρίσκεται δυτικά του στρατοπέδου αφήνοντας πίσω του τα παλιά κτίρια που ήδη υπάρχουν. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρέασαν στον τρόπο σχεδιασμού και προσέγγισης του θέματος.

 

 

Βασική πρόθεσή μας ήταν η δημιουργία ενός κεντρικού σημείου αναφοράς - πλατείας, όπου όλοι οι υπόλοιποι χώροι να το περιβάλλουν. Η διαφοροποίηση των χώρων έγινε ανάλογα με τη χρήση τους, χωρίς όμως αυτό να διαταράσσει την ύπαρξη ενός ενιαίου συνόλου. Ο χώρος της υποδοχής θέλαμε να είναι σε τέτοιο σημείο, έτσι ώστε να έχει εποπτεία στην πλατεία και στους υπόλοιπους χώρους της θεραπευτικής κοινότητας. Παρά το γεγονός ότι σε μια τέτοια θεραπευτική κοινότητα ενθαρρύνεται η ομαδικότητα, δημιουργήσαμε ξενώνες που βρίσκονται απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απομονωμένοι. Ο προσανατολισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση των κτιρίων της θεραπευτικής κοινότητας. Δεν έμεινε, ωστόσο, ανεκμετάλλευτη η θέα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

 

 

Τελική φάση συνθετικής ιδέας: Παρακάτω φαίνεται ο τελικός σχεδιασμός της συνθετικής ιδέας, όπου ξεκαθαρίζονται τα στοιχεία που κρατήσαμε από τις αρχικές μας προθέσεις.

 

 

ΥΠΟΔΟΧΗ_ (+3,00) είναι ο πρώτος χώρος που συναντάει κανείς με οπτική ολόκληρη τη σύνθεση και θέα προς την θάλασσα.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ_ (±0,00) βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από την υποδοχή. Στο ίδιο επίπεδο υπάρχει επίσης η κύρια πρόσβαση προς την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που λόγω του διώροφου ύψους της φτάνει μέχρι την στάθμη του -3,00.

ΠΛΑΤΕΙΑ_ (-1,50) συνεχίζοντας από το επίπεδο του ±0,00 μέσω ενός ξύλινου deck καταλήγει κανείς στο πρώτο κομμάτι της πλατείας. Η πλατεία είναι περιτριγυρισμένη από διάφορους χώρους όπως αυτούς του θεραπευτικού προγράμματος στη στάθμη του -3,00 και του ±0,00, την τραπεζαρία στη στάθμη του -3,00 και τον κοινόχρηστο χώρο με αίθουσα ψυχαγωγίας στο -3,00, αίθουσα παιχνιδιού στο ±0,00 και βιβλιοθήκη στο +3,00.

ΞΕΝΩΝΕΣ_ βρίσκονται απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους περιβάλλοντας την ημικυκλική πλατεία που υπάρχει. Οι ξενώνες είναι δύο κατηγοριών, 3 ή 4 ατόμων με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για ΑΜΕΑ.

ΓΗΠΕΔΑ_ΚΗΠΟΙ_ σε κοντινή απόσταση από τους ξενώνες βρίσκονται τα γήπεδα άθλησης και οι κήποι για καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, που στόχο έχουν την ενασχόληση με χειρωνακτικές εργασίες και την επαφή με τη φύση.

 

 

 

 

 

Στο σύνολο των κτιρίων υπερισχύουν ως υλικά ο σοβάς και το εμφανές μπετόν, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε κατακόρυφα στοιχεία τονίζοντας τη δυναμικότητα του κτιρίου. Θέλοντας να κάνουμε τη θεραπευτική κοινότητα πιο οικεία στους θεραπευόμενους, χρησιμοποιήσαμε το ξύλο ως υλικό των διαδρομών που ενώνουν τους χώρους μεταξύ τους. Για τη στήριξη αυτών των ξύλινων διαδρομών τοποθετήθηκαν μεταλλικά στοιχεία.

 

 

Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε υπό την καθοδήγηση ειδικών ψυχιάτρων και ψυχολόγων και λαμβάνοντας υπόψη το θεωρητικό υπόβαθρο. Μέσα από τη πρότασή μας προτείνουμε ένα νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό θεραπευτικών χώρων υποστήριξης και επανένταξης ατόμων εξαρτημένων στα ναρκωτικά προσφέροντάς τους τις κατάλληλες συνθήκες και τα κίνητρα, για να δώσουν ξανά μια ευκαιρία στη ζωή τους.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital